2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  9. szám - 2005. április 25.  --  Egyetemi élet
SIKERES PÁLYÁZAT KERETÉBEN VALÓSULHAT MEG az SAP Hungary Kft. és az egri Eszterházy Károly Főiskola együttműködése. A projekt címe: InfoPark ETR/SAP integrált egységes IOR rendszer kutatási tér. A konzorcium 10 tagú, a főiskolával együtt hét felsőoktatási intézmény és három cég - köztük az SAP Hungary Kft. – részvételével alakult. A röviden „Kutatási tér” címet viselő pályázat célja a felsőoktatási intézményekben folyó oktatási és kutatás-fejlesztési tevékenységet segítő ETR/SAP alapú innovatív oktatástámogató rendszer (IOR) fejlesztése és bevezetése.
 
AZ OKTATÁSI MINISZTER NEM TÁMOGATJA, hogy a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolát, valamint az egri és a nyíregyházi főiskolát úgy minősítsék át egyetemmé a felsőoktatási törvény keretében, hogy ezen intézmények előbb ne teljesítsék az egyetemmé válás összes feltételét – írta a Népszabadság. Hauser Zoltán, az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora szerint viszont az egyetemmé válás mellett szól, hogy a kiváló infrastrukturális adottságokkal bíró főiskola négy egyetemi szintű képzéssel rendelkező, többkarú intézmény. Balogh Árpád, a Nyíregyházi Főiskola elmondta: számára az intézmény elnevezésénél sokkal fontosabb szempont a főiskolán végzett szakmai munka minősége. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola is az előírt feltételek teljesítését követően akar egyetemmé válni – mondta az intézmény rektora, Gadányi Károly.
 
EUROPASS DIÁKNAPOT RENDEZETT április 20-án a Tempus Közalapítvány Budapesten, az Európa Rendezvényhajón. A külföldön végzett szakmai gyakorlat előnyt jelenthet a munkaerőpiacon, aki pedig a más országban szerzett munkatapasztalatáról hivatalos igazolással is rendelkezik, sokkal sikeresebb lehet az álláskeresésben. Az Európa Rendezvényhajóra ellátogató fiatalok megismerkedhettek a külföldi ösztöndíj-lehetőségekkel, személyre szabott tanácsadáson vehettek részt HR szakemberek, mobilitási tanácsadók és grafológusok jóvoltából, valamint előadásokat hallhattak az Europass Szakképzés dokumentum előnyeiről első kézből, az azt már használó diákok és munkáltatók beszámolói által.
 
ISMÉT ÖSSZEGYűLT A MENIKLUB (Menedzser Klub) április 14-én: ezúttal Temesvári Márta, a Magyar Nemzeti Bank működési kockázat kezelője tartott előadást a Budapesti Műszaki Főiskola Keleti Károly Gazdasági Karán. Az érdeklődő hallgatók megtudhatták, hogy a bankszférában, nemzetközi szinten milyen újítások születnek a kockázatkezelés terén. Információkat kaptak a Bázel II-ről, arról a bizottságról is, mely kifejlesztett egy új rendszert, és lassan eléri, hogy az Európai Unió törvénybe iktassa és megkövetelje a kockázatcsökkentő eljárást minden banktól.
 
IDÉN IS MEGRENDEZTE a hagyományos Építészeti Alkotó Hetet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara. Ez alkalommal az I. és a II. éves építészmérnök hallgatók – a megadott témában, konzulens tanárokkal – készítették el terveiket április 18-ától 22-éig. Az első évfolyam hallgatóinak építészeti jelet kellett megfogalmazniuk a Feneketlen tó területén Buda jelentős közparkjának átfogalmazására. A II. éves építészmérnök hallgatók feladata hangszer vagy hangkeltő konstrukció építése, bemutatása, működése volt. Olyan hangfunkcionális építményt, vagy annak modelljét kellett létrehozni, amely szorosan kapcsolódik valamilyen architektúrához.
 
MÉDIA SZAK INDUL A VESZPRÉMI EGYETEMEN 2005. szeptemberétől. Az új szak indításáról és a képzés struktúrájáról Nahlik Gábor, a Gazdaságtudományi Kar Alkalmazott Gazdaságtan Tanszékének vezetője tartott tájékoztatót. Az egyetemnek a régióban végzett felméréséből kiderült, hogy komoly igény lenne gazdasági-média szakemberekre. A tanszékvezető kiemelte: ennek az igénynek hátterében az áll, hogy 2011-re hazánkban befejeződik a digitalizálási program, új médiumok jelennek meg a térségben és országszerte is. A médiavállalkozások pedig médiaszakembereket keresnek, akik értenek pályázatok megírásához, menedzseléshez, produceri tevékenységekhez. A Veszprémi Egyetem éppen ezért nem újságírókat kíván képezni, hanem elsősorban a gazdaságtudomány és a média területére összpontosít.
 
LOVAS BALLAGÁSSAL BÚCSÚZTAK a várostól a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának végzős hallgatói április 22-én a gödöllői campuson. A fogatok az egyetemi szökőkút elé hajtottak, ahol köszöntő beszéddel bocsátották útjukra a lovasokat. A menet ezt követően a Városházára érkezett, ahonnan a Gödöllői Királyi Kastély kertjébe hajtottak. A felvonulás az egyetemi szökőkút elé visszaérkezve fejeződött be. A gödöllői ballagási hét eseményeit köcsög-, tallér-, gyűrű- és éremavatók is színesítették.
 
NANOTECHNOLÓGIAI CENTRUMOT SZERETNE LÉTREHOZNI az orosz kormányzat Miskolcon. A magyar és az orosz politikai vezetés még február 16-án Moszkvában írta alá a nanotechnológiai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot, melynek értelmében orosz közreműködéssel kutató- és oktatóhelyeket hoznak létre hazánkban. Az orosz Tudományos és Innovációs Ügynökség az Észak-Magyarországi Régió központjában szeretne nanotechnológiai kutatói centrumot létrehozni, mert a Miskolci Egyetem megfelelő szakmai hátteret tud biztosítani a tudományos centrum számára. A tervek szerint még ez év őszén megvalósulhat a központ, melynek kutatási célja az elektronika, a kommunikáció- és biotechnológia, valamint az orvosi kutatások területén nélkülözhetetlen új anyagok kifejlesztése és gyártása.
 
KÜLFÖLDI CÉGEK IS ÉRDEKLŐDNEK a Debreceni Egyetem vegyész hallgatói iránt. A BASF részvénytársaság képviselője jól képzett, kreatív ötletekben gazdag hallgatókat keres, akik a későbbiekben szerves részei lehetnek a nagy múltú vállaltnak. Hosszú távon kívánnak együttműködni a Debreceni Egyetemmel, gyakorlati képzéseket biztosítva, valamint PhD-ösztöndíjat hoznának létre, melynek keretében az ösztöndíjasok Ludwigshafenben vehetnének részt szakmai gyakorlaton, ahol bekapcsolódhatnának a BASF kutatási projektjeibe. Az angol Glaxo vállalat, a gyógyszerészipar kiemelkedő képviselője szintén gyakorlati képzést szeretne létrehozni a Debreceni Egyetem vegyész hallgatói részére.
Bezár