2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  9. szám - 2005. április 25.  --  Egyetemi élet
Megvonások a lektorátuson
Az Idegennyelvi Központnak, mint a többi egyetemi intézetnek, már tavaly szembesülnie kellett a felsőoktatásban egyre divatosabbá váló nadrágszíj-politikával. Míg 2004-ben körülbelül tíz, az idén már 15 százalékos, 31 millió forintra rúgó hiányt kell ledolgozniuk a nyelvtanároknak - mondta el lapunknak Demeter Éva, a lektorátus vezetője.
Az Idegennyelvi Központ keretei között félévente körülbelül négyezer hallgató tanulhatja a nyelvet teljesen ingyen. Egy néhány éve hozott szabály szerint ugyanis minden hallgatónak 16 egységnyi nyelvoktatás jár térítésmentesen. Egy egység heti egy nyelvórát jelent egy szemeszteren keresztül, tehát heti két alkalommal számolva a diákok négy évig folyamatosan részt vehetnek a nyelvi órákon, aki túllépi ezt a keretet, óránként 400 forintért csiszolhatja tovább a tudását. Bár egyre többen érkeznek nyelvtudással az egyetemre, ők sem nélkülözhetik a lektorátus munkáját, hiszen vagy másik nyelvet kezdenek, vagy a magukkal hozott nyelvtudásukat próbálják frissen tartani a kurzusokon.
 
Ma már a külföldi konferenciákon nem elég átlapozni a programfüzetet, előadói szinten kell ismerni a nyelvet. Fotó: S. Cs.
 
Legtöbben az angolt választják, de az olasz, francia, spanyol képzésre is egyre többen iratkoznak fel, a német népszerűsége viszont évről évre csökken. Az orosz nyelv az utóbbi években kezdett ébredezni évtizedes tetszhalálából. Mint azt Demeter Éva hangsúlyozta, a lektorátus célja az, hogy egyre több minőségi szaknyelvi kurzust indítsanak. Ennek megszervezése igen nagy feladat, hiszen évekkel ezelőtt a szaknyelvi kurzusok csupán néhány cikk lefordításából álltak, de ma már egész más követelményeknek kell megfelelniük. Ma már a külföldi konferenciákon nem elég átlapozni a programfüzetet, előadói szinten kell ismerni a nyelvet.
A szakmai nyelvet oktató csapat kiépítése rengeteg munkával jár, nem beszélve arról, hogy a lektorátus munkatársai az önkormányzat által kezdeményezett ingyenes városi nyelvtanfolyamokból is kiveszik a részüket, de míg tavaly 32 csoportban tanították angolra a város lakosságát a lektorátus oktatói, az idén csak 19 csoportot tudtak elvállalni. Ez a munka még akkor sem fedezi a költségvetési megvonásokat, ha az egyetemi tanács úgy látja helyesnek, hogy a lektorátusnak, mint minden más egyetemi egységnek, saját bevételre kell szert tenni.
Nekünk szerintem egy kicsit hatványozottabban írták ezt elő, mint a többieknek- állítja Demeter Éva. A tanárok reggel nyolc órától este nyolcig tartanak nyelvórákat. Esténként, amikor a város vagy egyéb érdeklődők felé nyithatna a lektorátus, a hallgatók is igénylik az oktatást, hiszen napközben az órarendi ütközések miatt ők sem tudnak nyelvórákra járni, épp ezért nagyon sokan jelentkeznek az este 7-8 órakor kezdődő kurzusokra. Az idegen nyelvi központ Szegeden egyedülálló módon hétféle nyelvvizsgát vezényel le, de sajnos az ezeket megelőző intenzív tanfolyamok, és a vizsgáztatások sem teremtik elő a hiányzó összeget. Mivel a bevételeink még a pluszmunkával sem érik el a kívánt bevételt, Pukánszky Béla rektorhelyettes úrral arra a kényelmetlen döntésre szorultunk, hogy meg kellett válnunk hat tanárunktól. Mivel nem szerettük volna, ha bárki utcára kerül, a munkatársakat előnyugdíjaztuk - mondta az intézetvezető.
Cs. L.
Bezár