2024. március 19., kedd English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  Egyetemi élet
Szeged különleges helyzetben van – a város is hálás az egyetemnek, és az egyetem is városnak, mert olyan szoros egymásrautaltságban működik ez a két intézmény, hogy egymás nélkül talán elveszetten keresnék a helyüket az ország kulturális és tudományos életében. És ezért, mi, hallgatók is hálásak vagyunk – és lehetünk is. Mivel az egyetem épületeinek a java, a kollégiumok jó része, a frissességtől csillogó-villogó új könyvtár mind a város központjában van, nincs campus, ahol elit elvonultságba zárkózhatna a tudomány, így a városi rendezvények és az egyetemi ünnepségek összemosódnak, lehetőségek végtelen kincsestárát kínálva ezzel az érdeklődőknek.
Szeged egy legjellegzetesebb kulturális vonzerejét a pezsgő színházi élet jelenti, hiszen a Szegedi Nemzeti Színház mellett nemcsak a világhírű Szegedi Szabadtéri Játékok előadásait látogatják évente több százan, hanem az előbb említett intézményeknél jóval szerényebb költségvetésből gazdálkodó Maszk egyesület által meghívott alternatív kulturális csoportok estjei, illetve a Pinceszínház rendezvényei is ismertek és kedveltek. A Székhelyi József vezette Nemzeti Színház tradicionális teátrumi rendezvényekkel nyújt kiemelkedő esteket, az idei évad például az operarajongók számára biztosít különleges csemegéket – műsoron van a Pillangókisasszony, a Don Pasquale, A végzet hatalma, A csend, de a könnyebb műfaj kedvelői sem keseredhetnek el, hiszen láthatnak operettet is, a Csárdáskirálynőt, zenés vígjátékot, az Anconai szerelmeseket, és a mesedarabok mellett az Európa szerte híres Kortárs Szegedi Balett bemutatóira is igen büszke a város. Ezekkel a programokkal szemben a Maszk a régi zsinagóga különleges hangulatú épületében a kísérletezőbb kedvű előadókat és nézőket várja, minőségi megkötésekkel ugyan, de műfaji korlátozások nélkül tűz műsorra Szegeden unikumnak számító bemutatókat: az abszurd stílus kedvelőit szórakoztatta a Hólyagszínház Társulat, az autentikus népzene iránt érdeklődőknek énekelt már Palya Bea, de járt itt a Duna Táncműhely is.
A színjátszás iránt tehetséget érző fiatalok is megtalálhatják a helyüket ebben a színes kavalkádban, az egyetemen több olyan amatőr színpad is működik, amely tárt karokkal várja a magukat ezen a területen kipróbálni akaró fiatalokat – így került a Szegedi Nemzeti Színház világot jelentő deszkáira az István, a király a SZTEAGE-SZNSZ társulat előadásában, vagy láthattuk a Tamási Áron Klub színpadán a Fókusz Műhely Mrozek Özvegyek című bemutatóját.
A város egyik legnagyobb „kultúrháza”, az Ifjúsági Ház is színvonalas programokkal várja a fiatalokat - ennek az intézménynek a profilja igen széles látókörről árulkodik: Tankcsapda és Kispál és a borz koncert mellett fellépett itt Cseh Tamás és a Cotton Club Singers is, de Vámos Miklós is ezen a helyen mutatta be új kötetét, a Markez meg én című könyvét. A könnyűzene kedvelőire számítanak a különböző egyetemi klubok, de amint az idő megengedi, hogy a lányok vékony szoknyában és a fiúk rövidnadrágban közlekedjenek, egymást érik a szabadtéri rendezvények is: ilyenkor a Dugonits téren minden héten vannak koncertek, a tanév ideje alatt pedig az Őszi, illetve a Tavaszi Kulturális Fesztivál egyes programjainak ad helyet a szökőkút előtti placc. Ezek, az egyetem gondozásában rendezett műsorsorozatok az irodalmi, könynyű- és komolyzenei estek és kiállítások olyan arzenálját tárják a nagyközönség elé, ami több héten át színvonalas kikapcsolódási lehetőséget jelent a legkülönfélébb érdeklődésű hallgatók számára. Végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsük el a dél-alföldi régió legnagyobb diákfesztiválját, a Szegedi Ifjúsági Napokat sem, ami augusztus utolsó hétvégéjén több színpadról ontja a zenét!
P. Zs.
Bezár