2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  9. szám - 2005. április 25.  --  Egyetemi élet
Összefogás az olasz kultúráért
Az Olasz Kulturális Központban, április 20-án a város és az egyetem vezetése aláírta a központ támogatásáról szóló szerződést. Botka László Szeged város polgármestere, Szabó Gábor az egyetem rektora, valamint Arnaldo Dante Mariavacci, az olasz kulturális intézet igazgatója látta el kézjegyével a megállapodást. A szerződés értelmében a város és az IKV közös megegyezéssel az egyetem rendelkezésére bocsátja az Olasz Kulturális Központ épületének bérleti jogát. A szerződés határozatlan időre szól, és jelentős kedvezményeket biztosít a Szegedi Egyetem számára.
Botka László beszédében elmondta, hogy a város látva a központ közel négy éves sikeres működését, úgy döntött, hogy támogatja az épület hosszú távú bérbeadását szorgalmazó kezdeményezést, és megkezdte a tárgyalásokat az olasz nagykövettel.
A nagykövet úr, Giovan Battista Verderame véleménye szerint a szerződés újabb lehetőségeket nyit hazája kultúrájának terjesztésére, és megerősítik a város és az olasz nép kapcsolatát.
Az Olasz Kulturális Intézet igazgatója felszólalásában kitért Pál József, az olasz tanszék veyetőjének személyére is, akinek mindkét fél sokat köszönhet. A professzor áldozatos munkájának köszönhetően az elmúlt években számtalan kulturális és tudományos együttműködés jöhetett létre a két ország között. Példának említette, hogy még ebben az évben megrendezik a Dante illusztrációk kiállítását is. A helyszínek megjelölésében Budapesten kívül Szeged is szerepel. Arnaldo Dante Mariavacci szerint, ebből is látszik, milyen új lehetőségek nyílhatnak Olaszország kultúrájának a terjesztésére. Mindezek mellett a Szegedi Tudományos alapítvány, és az Olasz Kulturális Intézet a szegedi központ bevonásával már komoly esélyekkel pályázhat Európai Uniós pénzekre.
Az aláírás előtt Szabó Gábor mondott még beszédet. A rektor köszönetet mondott az IKV vezérigazgatójának, Németh Istvánnak, majd kiemelte a magyar és az olasz nemzet együttműködésének a fontosságát mind a kulturális, mind a nyelvi és a történelmi emlékek ápolásában. Az egyetem vezetője záró mondatában kiemelte, milyen kívánatos lenne a gyakran borongós kedélyű magyar embernek ellesni az olaszok vidámságát, vagy a sziesztás nyugalmat.
D.Cs.

DSC_2793_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár