2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  16. szám - 2005 október 10.  --  Egyetemi élet
Torta és könyvek
Juhász Renáta személyében a szeptember 5-ei tanévnyitó óta százezredik regisztrált felhasználóját köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja. A Természettudományi Kar elsőéves környezettudomány szakos hallgatóját tortával, könyvel és az immár hivatalosan megnyitott jegyzetboltban beváltható utalvánnyal lepte meg a központ, a könyvtár és az egyetem vezetése.
„Mostantól az ötödik belépő lesz a szimbolikus százezredik látogató" – hozott gyors döntést Szabó Gábor rektor pénteken délután, amikor néhány egyetemi vezető felsorakozott a TIK beléptető kapujánál, köszöntendő az intézmény százezredik regisztrált felhasználóját. A szerencse és csoporttársai udvariassága úgy hozta, hogy a kiválasztott egy ifjú gólya lett: Juhász Renáta, a TTK elsőéves hallgatója. Az őt köszöntő öltönyös uraktól egy kissé megilletődött kiskunfélegyházi lány az SZTE vezetésétől egy tízezer forintos, az Egyetemi Jegyzetboltban beváltható utalványt, a központ igazgatóságától egy csokoládétortát, a könyvtártól pedig Mitták Ferenc és Mitták Zoltán Ötezer év, ezer híres történelmi személy című kötetét kapta. A szerencsés hölgy személyében azonban nem csupán a központ, hanem a könyvtár is jubileumi látogatóját köszöntötte, január 1-je óta ő volt a félmilliomodik vendég. Mader Béla főigazgató elmondta, hazánkban csupán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár büszkélkedhet nagyobb látogatószámmal, pedig az az intézmény egész Budapestet kiszolgálja.
 
Tortát is kapott a TIK – tanévnyitó óta – százezredik látogatója. Fotó: Segesvári Csaba
 
„Szinte minden nap a TIK vendége vagyok, itt szoktam tanulni és gyakran használom a számítógépes kabineteket is” – mondta Juhász Renáta. „Amikor év elején ideérkeztem, lenyűgözött az épület szépsége és nagysága" – tette hozzá.
Az elsőéves lány egyike a TIK napi átlagosan négyezer regisztrált látogatójának. Sőt, szombatonként is több mint félezren veszik igénybe a könyvtár vagy a központ valamelyik szolgáltatását – közölte lapunkkal Majó Zoltán fejlesztési igazgató. Ez az adat azonban nem tartalmazza az órákat látogató, valamint a rendezvényekre érkező vendégek számát, amely – alapul véve a kurzusok és rendezvények statisztikáját – szeptember 5-e óta összesen további negyvenezer főre tehető.
A köszöntés után hivatalosan és megnyitották a TIK földszintjén az Egyetemi Jegyzetboltot. Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a bolt megnyitásában, elmondta, a kezdeményezés lehetővé teszi a hallgatóknak, hogy olcsóbban szerezhessék be a jegyzetek teljes spektrumát. Telegdy Gergely az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke reményét fejezte ki, hogy a kezdeti nehézségek leküzdése után a bolt és a hozzá kapcsolódó támogatási rendszer osztatlan sikert fog aratni a diákok és az SZTE összes polgára körében.
Az Egyetemi Jegyzetbolt szeptember 12-én kezdte meg próbaüzemét, hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig tart nyitva. A bolt nyitáskor 15 ezer kötettel rendelkezett, ebből az elmúlt hetek során ötezret értékesített a mintegy négyezer vásárlónak. A jegyzettámogatási rendszer szeptember 27-én indult, ma már tökéletesen működik a kommunikáció a bolt és a Hallgatói Szolgáltatói Iroda között – mondta Bolgár Zsolt, a Universitas-Szeged Kht. vezetője. A jegyzettámogatást 914-en vették igénybe, összesen 1,75 millió forint összértékben. A hallgatói önkormányzatok döntése alapján a könyvek értékének 25 százalékát a diákoknak készpénzben kell kifizetniük. Eddig a tizenegy kar közül hét csatlakozott a rendszerhez, a volt JATE-s karokon kívül a ZFK, a SZÉF és a GYTK hallgatói költhetik itt el félévente háromezer forintos könyvutalványukat. A bolt törekszik arra, hogy minél teljesebb mértékben kielégítse a hallgatói igényeket, ezért előzetes felméréseket is végzett és hamarosan az összes tanszékkel felveszik a kapcsolatot – hangsúlyozta az ügyvezető.
„Már vásároltam itt a boltban, de szükségem van még néhány könyvre, így nagyon jól jön a vásárlási utalvány” – mondta Juhász Renáta, aki szintén részese volt a megnyitónak.
F. J.

BTK2_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár