2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Felsőfok
Bár nemzetközi viszonylatban több ország is évek óta elkészíti a felsőoktatási intézmények, karok rangsorát, itthon mostanáig nem született a teljes egyetemi és főiskolai paletta hatékonyságát vizsgáló kutatás. Az első ilyen felmérés a közelmúltban jelent meg a Világgazdaság című napilapban. A jelentkezési, illetve a felvételi adatok, a hallgatói minőség, az akadémiai potenciál és a presztízs is befolyásolta, hogy egy felsőoktatási intézmény hányadik helyre került a „Felvi Rangsor 2005” elnevezésű megmérettetés során. A kutatás eredményeit önálló kiadványként is publikálják december elején, valamint az intézményekre és a szakokra vonatkozó rangsorok az interneten is elérhetők lesznek. A Felvi.hu-n a felvételizni szándékozók, érdeklődők tetszés szerint rendezhetik sorba több mint húsz szempont alapján az általuk kiválasztott egyetemeket, főiskolákat.
A felsőoktatási intézmények szakmai teljesítménye annyit ér, amennyire a képzés és az ennek eredményeképp megszerzett diploma „eladható" a munkaerőpiacon. A képzés színvonalát országos reprezentatív minta alapján elemezték a kutatók, hétezer főiskolai, és ötezer egyetemi hallgató megkérdezésével. Az objektív adatok alapján felvázolható, milyen eséllyel jelentkeznek a felvételizők egy-egy karra, ám ezeket az adatokat a Felvi rangsor készítői a diplomák piacképességéről alkotott véleményekkel is kiegészítették. Az elemzők azt kérték a diákoktól, hasonlítsák össze diplomájuk várható munkaerő-piaci értékét a többi, hasonló képzést nyújtó intézményével.
A rangsor összeállítása során a készítők az intézménybe való bejutást, az ott folytatott tanulmányok nehézségét, valamint a diploma hazai és nemzetközi elismertségét vették figyelembe. A természettudományi karok rangsorában az SZTE TTK első helyezést ért el összesítésben, valamint a diploma hazai elismertsége és külföldi elismertsége tekintetében is. Az orvoskarok esetében összesítésben a SZTE ÁOK a Debreceni Egyetem mögött a második lett, de a diploma hazai elismertségét tekintve az első helyen végzett. A jogtudományi rangsorában az SZTE ÁJTK összesítésben harmadik, a közgazdaságtudományi karok rangsorában az SZTE GTK szintén bronzérmes, a bölcsészettudományi karok rangsorában az SZTE BTK összességében pedig ötödik helyezést ért el.
Az egészségügyi főiskolai képzések rangsorában az SZTE EFK összesítésben második, a diploma hazai elismertségében első, külföldi elismertségét tekintve pedig szintén a második lett a rangsorban. A főiskolai szintű bölcsészettudományi rangsorban az SZTE JGYTFK első helyezett lett nemcsak összesítésben, hanem a diploma hazai és külföldi elismertségét vizsgálva is. A főiskolai szintű agrárképzés esetében az SZTE Élelmiszeripari Főiskolai Kara összesítésben holtversenyben első helyezett lett, és ugyancsak az élen végzett a diploma hazai elismertségét nézve, valamint második lett a diploma külföldi elismertségét tekintve.

DSC_2793_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár