2024. április 17., szerda English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  Felsőfok
E-jelentkezés: felvételi a karosszékből
2005-ben a felvételi eljárás során a jelentkezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a hagyományos „A” és „B” jelű jelentkezési lapok használata helyett elektronikus úton, az OFI honlapján keresztül nyújtsák be jelentkezésüket. Az e-jelentkezésnek számos előnye van: többek között nem kell megvásárolni a jelentkezési lapokat, nem kell sorban állni a postán, s persze a hibázás lehetősége is sokkal kisebb, de azért van néhány apróság, amit nem árt szem előtt tartani.
E-jelentkezni kizárólag az OFI honlapján, a felvi.hu-n lehet – regisztráció után, a felhasználói feltételek elfogadásával. A szolgáltatás számára egy külön jelentkezési felületet fejlesztettek, amely 2005. január első hetétől elérhető. Aki a feltételeknek megfelelően jár el, elektronikus jelentkezése teljes mértékben egyenértékű lesz a „hagyományos”, papíros jelentkezéssel. Az e-jelentkezést csak azok vehetik igénybe, akik a „normál” felvételi eljárásban vesznek részt, vagyis aki keresztféléves képzésre szeretne jelentkezni, az csak az előírt és a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban külön részletezett módon adhatja be a jelentkezési lapokat.
Fontos, hogy csak az válassza az e-jelentkezést, aki megbízható, stabil internet-kapcsolattal rendelkezik, és postafiókját minden nap, de legalábbis néhány naponta meg tudja nézni! Az jelentkező által megadott e-mail címedre érkezik majd ugyanis minden visszaigazoló és figyelmeztető üzenet, ezért fontos, hogy ne teljen be néhány naponként, illetve hogy csak a felvételizni szándékozó férjen hozzá. Aki e-jelentkezésre adja a fejét jó, ha legalább felhasználói szinten kiismeri magát a világhálón (csúnyán hangzik, de nem most lát böngészőt először), esetleg van már tapasztalata a webes ügyintézésben.
Az elektronikus jelentkezés egyik előnye, hogy ha elrontott jelentkezés esetén, vagy akkor ha meggondolja magát, nem kell új nyomtatványokat kitölteni, hanem a javításokat, módosításokat is elvégezheti a felvi.hu-n keresztül. Természetesen minderre csak a jelentkezési határidő – 2005. február 15. – lejártáig van lehetőség, épp úgy, mint a papíralapú jelentkezésnél! A kitöltésben számos segítő funkció – súgók, magyarázatok, útmutatók – támogatja a felvételizni vágyót, a helyesírási korrekciókat például magától elvégzi a rendszer. Ha valaki érdemi hibát vét, arról e-mailben kap értesítést. Komoly segítséget jelent például, hogy a hozott pontokba számító középiskolai eredményeket örökíteni lehet a jelentkezési lapok között, vagyis elég csak egyszer begépelni őket, még akkor is, ha az illető tucatnyi helyre jelentkezik. Sőt, az intézmények által kért mellékelendő dokumentumokat szkennelés után digitális formában is lehet mellékelni.
A megadott adatokat menet közben, a jelentkezési határidő lejártáig bármikor és akár többször is lehet javítani még akkor is, ha már korábban esetleg véglegesítette őket: az OFI a jelentkezési határidő lejáratkor a legutolsó megadott állapotot tekinti véglegesnek.
Az adatok legvégső ellenőrzése után ki kell nyomtatni az regisztrációs lapot, amely tartalmazza a megadott személyes adatokat, a jelentkezéseket és azok sorrendjét. Ezt a regisztrációs lapot el kell küldeni – ajánlott levélben – az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodának (1542 Budapest, 114-es posta), hogy a leendő hallgató ezzel hitelesítse e-jelentkezését.
Az elektronikus jelentkezés nem mentesít a felvételi eljárás díjainak megfizetése alól. A csekkek befizetése és ragasztgatása helyett egy összegben kell átutalni ezeket az OFI bankszámlájára (pontos számlaszámot lásd a Felvételi tájékoztatóban). Az átutalási megbízás „közlemény” rovatában pedig fel kell tüntetni a regisztráció után kapott iktatószámot, hogy azonosítani lehessen a befizetést!
Aki az e-jelentkezést szeretné választani, használja ki a rendelkezésedre álló időt és ne az utolsó napokban (napon) kezdjen el ismerkedni a felülettel! Az erőforrások túlterheltségének (bármilyen adat esetleges elveszésének) megelőzése érdekében nagy számú e-jelentkező esetében ugyanis bizonyos korlátozások léphetnek életbe (pl. maximáljuk a kapcsolatban töltött időt).
Az elektronikus jelentkezéssel kapcsolatos további tudnivalókat és a legfrissebb információkat folyamatosan megtalálhatók az OFI honlapján, illetve  Felsőoktatási felvételi tájékoztató elején, az „Amit minden jelentkezőnek tudnia kell” című fejezet is részletes információkat tartalmaz.
Bezár