2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  21. szám - 2005. november 28.  --  Felsőfok
Mindenről egy helyen
„Miért kérdeznél másokat? Mindenki tőlünk tudja!” – hirdeti az OFIK szlogenje. Hogy ez a kijelentés helyt álló-e, arról Roberts Évát, az OFIK kommunikációs igazgatóját kérdeztük.
 
Roberts Éva az összegyetemi nyílt napon is beszámolt az OFIK szolgáltatásairól. Fotó: Segesvári Csaba
 
Tavaly gyökeresen megváltozott a felvételi eljárás. Milyenek az első év tapasztalatai?
– Minden esetben megnehezíti a választást, amikor valami változik a felvételi eljárásban, tehát a tapasztalatok ilyen szempontból nem változtak. A tavalyi évben debütáló kétszintű érettségi vizsga bevezetésével a problémák koncentráltabban jelentek meg. Az eddig megszokott vizsgák helyett egy merőben más követelményrendszerrel találja szembe magát a felvételiző, ezért nagyobbak a félelmei, hiszen még nem tudja pontosan, hogy mit hogyan csináljon. A legalapvetőbb dolog a megfelelő tájékozódás. Minden évben el kell olvasni a felvételi tájékoztatót, az általános és az intézményekre vonatkozó szabályokat, így el lehet kerülni az esetleges félreértéseket. A tavalyi esztendőben különösen nagy jelentőséget kapott ez a dolog, hiszen nagyon sokan csupán egy ponttal maradtak le a választott szakjukról, mert nem néztek utána alaposan a felvételi követelményeknek. A legnépszerűbb szakokra való bejutáshoz már elengedhetetlen az emelt szintű érettségi vizsga, ezért mindenkinek időben kell meghoznia azt a döntést, hogy közép- vagy emelt szintű érettségit tesz le.
Az idei évben milyen újdonságok várhatóak?
– Alapvetően ugyanez a kétszintű érettségi rendszer marad, ugyanazzal a jelentkezési procedúrával. Apróbb változások a szabályokban előfordulnak, ilyen például az, hogy a minimum ponthatár 72 helyett már 78 pont, viszont ide már az emelt szintű érettségivel szerzett többletpontok is beszámítják.
Milyen segítséget nyújt az Országos Felsőoktatási és Információs Központ a felvételizőknek?
– Először a honlapunkat említeném meg, a www.felvi.hu-t. Ez a honlap mindig naprakész információkat közöl, és mivel napjaink felsőoktatásában minden változóban van, ezért igyekszünk ezekre az aktuális dolgokra koncentrálni. A változásokat mindig megjelenítjük. Ezenkívül a honlapon különböző személyre szabott szolgáltatásokat is találhatnak a világhálón odalátogató felvételizők, és mivel interaktív, ezért a kérdéseikkel, problémáikkal nyugodtan fordulhatnak hozzánk, mi válaszolunk. Az újfajta keresőrendszereink megkönnyítik a tájékozódást, a leendő hallgatók igénybe vehetik a pályaorientációs szolgáltatásunkat, illetve megtalálhatják a honlapon a nyomtatott kiadványaink online változatát.
Az idei „Felsőoktatási felvételi tájékoztató” december 15-én jelenik meg, de ezen kívül érdeklődésre tarthat számot az „Érettségi és felvételi vizsgakövetelmények” című kötet, amely az egyes szakterületeken lévő érettségi, felvételi, alkalmassági és gyakorlati követelményeket tartalmazza a gyakorláshoz szükséges feladatokkal együtt. Idén jelenik meg először a „Felvételi tájoló” című füzetsorozat, amely a választásban és a döntésben segít, hiszen részletesen bemutatja a hazai felsőoktatási intézményeket, munkaerő-piaci előrejelzéseket és rangsorokat is tartalmaz, így mindenképpen hasznos kiadvány ez is. Igyekeztünk úgy szétbontani a szakterületeket, hogy a nagyjából egy érdeklődési kategóriához tartozó szakok egy füzetbe kerüljenek. Ezenkívül még megjelenik a „Felvételi rangsor, egyetem, főiskolák mérlegen” című kiadványunk, amely azokat a felsőoktatási rangsorokat tartalmazza, amelyek hallgatói és egyéb vélemények alapján készültek.
A www.felvi.hu-t  az év honlapjává választották, és megkapta ez „eKormányzatért” díjat. Az eddig megszokott magas színvonalú munka hová fejlődhet?
– Az eKormányzatért díjat az elektronikus úton való jelentkezés megvalósításáért kaptuk meg. Ez egy több éves fejlesztés eredménye volt, hiszen tavaly indult el először a végleges formájában, az ezt megelőző években csupán kísérleti jelleggel működött. Az idei újdonságaink közé tartozik, hogy az úgynevezett „Ügyfélkapun” keresztül aláírás nélkül, teljesen papírmentesen lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Újdonság még az egyéni rangsorkereső, illetve egyre több információt rakunk fel a honlapra, és továbbra is mindenben a felvételizők rendelkezésére állunk.
Németh Tímea

BTK2_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár