2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Felsőfok
A számvevőszék szerint felül kell vizsgálni a felsőoktatás feladatfinanszírozását
A felsőoktatás finanszírozásáról készített számvevőszéki jelentést ismertette szerdán Bihary Zsigmond, az Állami Számvevőszék főigazgatója. A vizsgálat kapcsán a számvevők leszögezték: a felsőoktatási feladatfinanszírozás rendszerét felül kell vizsgálni. 
A felsőoktatás feladatfinanszírozása a vizsgált 2000-2003-as időszakban 31 százalékkal, 7,6 milliárd forintról 5,3 milliárd forintra csökkent – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A szervezet helyszíni ellenőrzése az Oktatási Minisztérium irányító-szabályozó tevékenységére, továbbá 14 állami, 6 egyházi és 2 alapítványi felsőoktatási intézményre terjedt ki. A jelentés szerint az oktatáspolitikai feladatok változásával összefüggésben a csökkenő összegu támogatás intézményenkénti felhasználása szétaprózott volt. 
Az ellenőrzés során kiderült: az intézmények a támogatási összegek felhasználásával kitűzött oktatási-képzési célokat csak részben tudták megvalósítani – hívta fel a figyelmet Bihary Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója. Különösen a szakmai könyvek, folyóiratok beszerzésének támogatása nem elégítette ki az intézményi igényeket. Integrált célokra kevés összeg állt rendelkezésre, így a támogatások hatása alig volt értékelhető.
Az ÁSZ a vizsgálat alapján javasolta, hogy a felsőoktatás feladatfinanszírozásának jogcímeit vizsgálják felül. Szükségesnek tartják az előirányzatok és a feladatok jobb összehangolásának megteremtését, a feladatfinanszírozási támogatások koncentráltabb hasznosítását, a pályáztatásnál mérhető teljesítménykategóriák meghatározását. Bihary Zsigmond szorgalmazta, hogy az intézményvezetők dolgozzanak ki intézményen belüli monitoringrendszert. 
A felsőoktatás finanszírozásában a vegyes, állami és piaci modell lenne a kívánatos - mondta Báger Gusztáv, az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója. Az államnak a jövőben is alapvető szerepet kell játszania a felsőfokú képzés finanszírozásában, mivel alapvető emberi jog érvényesüléséről van szó, amelyért az államnak anyagi garanciát is vállalnia kell – állapította meg a főigazgató a felsőoktatás átalakulásáról, a finanszírozás korszerűsítéséről szóló tanulmányban. Báger Gusztáv hangsúlyozta: a felsőoktatásban nem lehet kizárólag piaci modellt elképzelni.

Tart5_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár