2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Hangsúly
Abérlet vagy saját lakás?
Márton Gergely (BTK angol-kommunikáció I.). Szegedi vagyok, és jelenleg szüleimmel lakom, a kutyámmal élek és kismotorral járok, főznek és mosnak rám. Természetesen később, ha úgy adódik saját lakás után nézek, de ez per pillanat nincs így. Saját kereset kellene hozzá, ami még nem adott. Úgy tudom, hogy vannak különböző lakástámogatási programok, de hogy érdemes-e ezeket kihasználni, azt nem tudom.
 
Andirkó Beáta (BTK kiegészítő történelem I.).  Évek óta albérletben lakom, saját lakásom sajnos nincs, és valószínűleg jó pár évig nem is lesz még. Ha valakit nem tudnak támogatni  a szülei, illetve nincs egy jó állása, amiből törleszteni tudja a felvett hiteleket, az nem sok jóra számíthat. A különböző lakástámogatási programok, például a Fundamenta lakástakarékossági program, ma már nem elegendő ahhoz, hogy egy saját lakást vegyen az ember.
 
Horváth Zsófia (BTK kommunikáció-francia, filmelmélet, filmtörténet speciális képzés III.). Eddig albérletekben laktam, de a szüleim úgy döntöttek, hogy azt az összeget, amit az albérleti díjra és a rezsire szántak, befektetik egy hitelbe, így vettünk egy lakást, aminek most törlesztjük a részleteit. A fiatalok addig nem kaphatnak hitelt, amíg nincs önálló jövedelmük. A lakáshoz jutás így elég nehéz, de vannak különböző programok, amelyek segíthetnek megoldani ezt a problémát. Én a Fészekrakó programról hallottam, ami szerintem kezdetnek nem rossz.
 
Matók László Mór (JGYTFK angol-informatika I.). Szegeden a fiatalok lakáshoz jutása sokkal egyszerűbb, mint például Pesten, azonban saját lakást nem sok egyetemista tud venni. Különböző kölcsönök és hitelek fedezhetik ezt. Az OTP Lakástakarékpénztár is segítséget nyújthat, nekem van ilyen, és remélem, hogy később ez segíteni fog.
 
Gyurics Réka (BTK néprajz IV. -magyar V.). Egyelőre albérletben lakom, nincs pénzem saját lakásra, és nem valószínű, hogy kapok hitelt, hiszen munkám még nincs és a közeljövőben nem is lesz. Pályakezdőként a különböző lakáshiteleket így nem tudom majd felhasználni, és ezzel talán nem csak én vagyok így.
 
Szalma Baksi Gábor (TTK vegyész IV.). A nagyszüleim pár éve eladtak egy házat, és így ma már a testvérem és én egy saját lakással rendelkezünk, ahol közösen lakunk. Mindez a szerencsének volt köszönhető. A fiatalok lakáshelyzete elég labilis. Nagyon sokan albérletben laknak. A Fészekrakó programról már hallottam, de a pontos feltételeket nem tudom, hiszen nem vagyok érintett.
Bezár