2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  16. szám - 2005 október 10.  --  Hangsúly
Sokszor és sokat hangoztatott állítás, hogy Szegeden a város és az egyetem szimbiózisban élnek egymással. A diákigazolványunkkal éppen emiatt számtalan kedvezményben részesülünk. Ezek közé tartozik a beiratkozáskor kezünkbe kapott, adott félévre érvényes bérlet is.
Telegdy Gergely, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke elmondta: az államilag finanszírozott hallgatók után a hallgatói önkormányzat hallgatói normatívát kap, ebből adódik össze az úgynevezett hallgatói juttatási keretösszeg, amelynek felosztását minden évben az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöksége szavazza meg, és az Egyetemi Tanács hagyja jóvá. Minden nappali, államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatónak egy bérlettámogatási összeget különítenek el. A Tisza Volán Rt.-vel kötött megállapodás értelmében az EHÖK előzetesen leadja a hallgatói létszámokat az utazási társaságnak, amelynek alapján az legyártatja azokat a bérleteket, amelyeket a Hallgatói Szolgáltató Iroda később kioszt.
Telegdy Gergely kiemelte, a Szegedi Tudományegyetemnek mindenképpen pozitívuma, hogy a többi oktatási intézménnyel ellentétben a szegedi hallgatók bérletet kapnak, így ennek a költségei nem az ő pénztárcájukat terhelik. Ráadásul a Tisza Volán Rt.-nek (illetve a Szegedi Közlekedési Társaságnak) kiszámíthatóbb piacot teremt az egyetemmel kötött megállapodás. (A két társaság itt is, mint a kereskedelmi forgalomba kerülő hagyományos városi bérleteknél, utasszámlálások alapján, bizonyos arányban részesedik a bevételből.) További előnye a bérletnek, hogy megelőzi a komoly kavarodást és tumultust, amely akkor keletkezne, ha havonta kellene sorba állnia bérletért a több mint tízezer hallgatóknak.
Mivel ezeket a bérleteket csak és kizárólag az egyetemisták részére gyártják, így a Hallgatói Szolgáltató Irodának, illetve az EHÖK-nek nagyon pontos elszámolási kötelezettsége van a Tisza Volán Rt. felé. Ezek a bérletek a beiratkozásig (általában körülbelül szeptember 20-ig) állnak rendelkezésre, ami kimarad, azt megsemmisítik, hiszen nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Ettől függetlenül azoknak a hallgatóknak sem szűnik meg a jogosultsága erre a szolgáltatásra, akik ebben a formában nem vették igénybe, ugyanis a későn beiratkozóknak csupán egy külön nyomtatványt kell kitölteniük, és a Hallgatói Szolgáltató Iroda havonta kiutalja a bérlet árát fedező összeget.
Nagy Zoltánné, az SZKT Közönségkapcsolatok Irodájának munkatársa szerint a büntetések elkerülése végett nem árt néhány dolgot tudatosítani a hallgatókkal a féléves kombinált bérletekkel kapcsolatban.
Egyrészt a féléves bérlet kiadása nem köthető az esetleges új diákigazolvány kiadásához, hanem jogviszonyfüggő: tehát beiratkozástól kezdve jár. Kettő: mindig rá kell írni az aktuálisan használt, érvényesített igazolvány számát (legyen az akár ideiglenes diákigazolvány vagy elsősöknél a középiskolás igazolvány). Három: a féléves bérlet csak a tanév végéig érvényes, azaz nyáron (júliusban és augusztusban) nem használható. Az őszi szemeszterek kezdetén, az új bérlet felvételét megelőzően (általában augusztus utolsó hetétől szeptember 20-ig) viszont a második félévre érvényesített igazolvánnyal már használhatják az SZKT és a Volán járatait a hallgatók (tehát ekkor sem az előző bérlet számít, hanem a matrica a diákon).
Bezár