2024. március 19., kedd English version
Archívum  --  2005  --  20. szám - 2005. november 21.  --  Hangsúly
Mit tartasz ma undergroundnak?
Kiss Attila (BTK magyar őstörténet IV.). Ma már, mint minden egyéb, ez is felületessé vált. A nyolcvanas években még jelentett valamit az underground, most felületes, elcsépelt közhely, amivel a trendi retro arcok dobálóznak. Akkor a fennálló társadalmi rendszer ellen ható mozgalom volt, ami a zenében, és a különböző művészeti ágakban bontakozott ki igazán, ma már lényegi mondanivalót még véletlenül sem tartalmazó divatszó. Akik egykor igazán az undergroundhoz tartoztak, azok akkor is és ma is a leglepukkantabb helyeken lépnek fel, ennek ez a lényege.
 
Székely András (BTK amerikanisztika-kommunikáció I.). Az undergroundhoz sorolom a graffitit, a hiphop kultúrát, és az ehhez kapcsolódó dolgokat. Régen volt értelme, ma már divat, ezért elvesztette a lényegét az egész mozgalom. A fennálló társadalmi és politikai rendszer elleni lázadás ma már teljesen felesleges és értelmetlen, mert nincs mi ellen lázadni. Persze kitalálhatunk magunknak különböző dolgokat, de mozgalom nem lesz belőle.
 
Kőhalmi Péter (BTK filozófia III.).  Az underground folyamatosan változik. Nem tudom, hogy ez az értelmezői közösség mit tart annak vagy mit nem. Szerintem minden, ami egy kicsit trébb, minden, ami nem trendi, mindenesetre nem támogatott, ami valami belső kezdeményezés miatt indul el. Nem lehet behatárolni, hogy mit nevezünk undergroundnak például egy kész műalkotás esetében, inkább a létrehozás feltételei és körülményei határozzák meg, hogy underground-e vagy nem, már ha beszélhetünk ilyen kategóriákról. Az biztos, hogy nem támogatja az állam és intézmény sem. Az underground mindig aktualizálódik, mert mindennek van ellenpólusa, és törekszik arra, hogy radikálisan újat mondjon.
 
Patucskai Katalin (Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, színész szak III.). A régi underground mozgalmakról semmit nem tudok, egy teljesen más közeghez tartozom, ezért nem is foglalkoztam még vele. Manapság talán a különböző zenei irányzatokra lehet azt mondani, hogy az underground kategóriába tartozik, így a drumm and bass-t , a breakbeat-et és a raggie-t sorolnám ide. De még ezekről, illetve a hozzájuk kapcsolódó háttérről sem tudok sokat mondani, hiszen a zene nem tetszik, ezért nem érdekel, hogy mi van mögötte.
Bezár