2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  4. szám - 2005 március 7.  --  Kultúra
Lengyel András új könyve a "másik" Móráról
Eddig ismeretlen oldaláról mutatja be a nagy írót Lengyel András, a Móra Ferenc Múzeum irodalomtörténésze. A szerző azt a Mórát igyekszik bemutatni, aki – kiegyező alkata és külső körülményei dacára – önmagához próbál eljutni. Így kerül új megvilágításba szabadkőműves szerepvállalása, 1919-es politikai aktivitása, újságírói és regényírói munkássága, díszdoktorátusa, sőt kései nagy szerelmi „románca", élete e nagy élménye. A könyv kísérlet a Móra-értelmezés megújítására.
A friss kiadvány egyik legizgalmasabb fejezete Móra utolsó szerelméről szól. Az író-múzeumigazgató 1932 nyarán Balatonföldváron nyaralt. Célja az Aranykoporsó című regényének megírása volt. Ekkor ismerkedett meg a nála két évtizeddel fiatalabb Kalmár Ilonával. A szerelmi történet annak köszönhetően rekonstruálható, hogy a múzsa 1986-ban bekövetkezett halála után Móra Ferenc hozzá írott levelei, versei a szegedi múzeumba kerültek. A dokumentumokból - amint Lengyel András fogalmaz - kiderül, a „versek ívek a játéktól, a fürdőhelyen szokásos flörtöléstől, a beteljesedett szexualitáson át, egészen a kapcsolat révén kibontakozó s az egész személyiséget megérintő egzisztenciális élményig terjed. Az ívnek ez a teljessége adja e szerelem jelentőségét Móra életében; teszi többé unaloműző, időmulató románcnál.”     
Móra betegségéről és az azt övező társadalmi környezetről is érdekes adalékokkal szolgál a könyv. A régész-író állapota 1933 nyarán súlyosbodott, sárgaságot kapott. Ez már a hasnyálmirigy-rák következménye volt, de erről még sem ő, sem orvosai nem tudtak. A Délmagyarország adott hírt először Móra romló egészségéről. A nyilvánosság innen tudta meg, a múzeumigazgató sárgaságban szenved. Néhány nappal később meg is műtötték – epekő gyanújával. A műtét során kiderült, nagyobb a baj, minderről azonban Mórát nem tájékoztatták, sőt Lengyel András szerint „beindult a nyilvános félrevezetés”. Az is ismeretes, a beteg még egy másik emberből származó epekövet is kapott sajátja gyanánt. Az orvosokon kívül mindenki úgy gondolta, Móra Ferenc epebeteg, s emiatt kapta a sárgaságot. Ebben a hiszemben élt a híres nyomdász Kner Imre is, aki egy úgynevezett privatdruck-kal, vagyis magánnyomattal lepte meg kedves ismerősét. A néhány példányban megjelent könyvecske borítójának szövege: „Sárgaságról való Orvosság Móra Ferentznek.”
A könyvet március 8-án, kedden délután 16.30-kor a Móra Ferenc Múzeum dísztermében mutatják be, ahol a szerzővel Ilia Mihály beszélget.

DSC_2991_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár