2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  16. szám - 2005 október 10.  --  Kultúra
Őszi tárlat Vásárhelyen
Talán nem véletlen, hogy Hódmezővásárhely ad otthont immár 52 éve hazánk egyik legrangosabbnak tartott művészeti seregszemléjének. Ennek a titoknak a kódja talán maga a város – hangzott el október első vasárnapján délben, mely minden évben az Őszi Tárlat hivatalos megnyitójának időpontja a városban.
Az Őszi Tárlat átfogó képet nyújt a mai művészetről – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Kratochwill Mimi művészettörténész. A fiatal és idősebb, az ismert, valamint kevésbé ismert alkotók munkái együtt élnek a Tornyai János Múzeum termeiben, nem választhatók el egymástól, együttesen jelentik az 52. Őszi Tárlatot. Az összes mű kiteljesedik, és a mellettük lévők is remekül érvényesülnek. Mindegyikükben közös legbensőbb énjük kitárulkozása, a lelkükből fakadó virágok kibontása az igazmondás talaján – tette hozzá. Az alkotások gazdag világot tárnak az érdeklődők szeme elé, arról a szuverén művészi magatartásról számolnak be, melyet átélnek az alkotók, és ki akarnak fejezni, meg akarnak osztani a befogadó közönséggel.
A vásárhelyi tárlat rendkívül sokszínű, hiszen nincsen megadva egy témakör, mely köré csoportosulva várják a művészek alkotásait, hanem mindenki szabadon megmutathatja, hogy mi foglalkoztatja a jelenben. A rendszeresen pályázók és kiállítók mellett minden évben feltűnnek fiatal művészek is, akiknek egyéni és újszerű látásmódja még különlegesebbé teszi a tárlatot.
– A legfontosabb felvetése majd minden egyes műnek az ember és a természet, a múlt, jelen és jövő képében van. Ez uralja az összképet. Százféle megfogalmazásban érezzük ezt az utat, amelyen művészeink járnak megrendítő komolysággal, szeretetteljes közellétben, néhol elnéző iróniával, humorral. De mindenképpen mély gondolati tartalmakkal – hangsúlyozta Kratochwill Mimi.
Régebben az is jellemezte az Őszi Tárlatot, hogy a vásárhelyi táj, az itt élő emberek jelentek meg a festményeken, grafikákon és szobrokon. Ma már ennél árnyaltabb az összkép, bár számos művész – főként a rendszeresen kiállítók és azok, akik jól ismerik a várost – meríthetett Hódmezővásárhely sajátos hangulatából. Ezt támasztja alá, hogy több művész telepedett le a városban, illetve tér vissza rendszeresen.
Az 52. Őszi Tárlaton 123 alkotó van jelen 203 művével, melyeket hét teremben tekinthetnek meg az érdeklődők. Fodor József, Kéri László, Kurucz István András, Nagy Gábor, Szalay Ferenc festőművészek, Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész, valamint Kratochwill Mimi, Nagy Imre, Pogány Gábor és Prokai Gábor művészettörténészek több mint ötszáz műből válogatták ki azokat az alkotásokat, melyek a múzeum termeiben most megtekinthetőek. A megnyitón elhangzott, hogy komoly feladat volt a zsűrizés, részben helyhiány miatt kellett lemondani egyes művek bemutatásától. Amennyiben bővül a kiállítótér a Tornyai János Múzeumban – amire van esély –, akkor még színesebbé válhat az Őszi Tárlat, és a jelenleginél is átfogóbb képet adhat a mai magyar művészetről.
A megnyitón tizenöt alkotó munkáját jutalmazták díjjal. A legrangosabb elismerést, vagyis a Tornyai-plakettet idén Nagy Attila szobrászművésznek ítélték oda.
A rendhagyó vásárhelyi kiállítás az egyetlen az országban, mely több mint fél évszázada őrzi a hagyományokat, és teret biztosít a mai magyar művésztársadalomnak arra, hogy bemutatkozhasson a nagyközönség előtt.
A városban azonban nem csupán a képzett alkotóknak adnak teret, hanem az egészen fiataloknak is. A Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját már egy évtizede a Németh László Gimnáziumban tartják, és az iskola aulájában állították ki a Diákok Őszi Tárlatára beérkezett pályaművek legjavát. A harmadik éve rendszeres kiírás témaköre idén a természet volt.
Az Őszi Hetek természetesen nem zárult le, még számos kulturális programmal várják az érdeklődőket Hódmezővásárhelyre.
Varga Anna

DSC_3253_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár