2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  9. szám - 2005. április 25.  --  Monitor
TÖBBET KELL KÖLTENÜNK KUTATÁS-FEJLESZTÉSRE. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke szerint a hazai ITK-szektorra jellemző, hogy kevés az erős kis- és középvállalkozás, az állam és a vállalkozások kevés pénzt fordítanak IT fejlesztésekre, de az adórendszer is hátrányosan érinti a piaci szereplőket. A megoldást Kovács Zoltán szerint a tudásalapú gazdaság normatív támogatása és a k+f költés megemelése jelentheti. Magyarország tavaly a GDP 0,9 százalékát fordította erre a célra, míg ugyanez az arány az Egyesült Államokban és Japánban 3-4 százalék, az Európai Unióban 2,5 százalék volt.
 
ELKÉSZÜLT A NEMZETI SZÉLESSÁVÚ STRATÉGIA. Az informatikai tárca közétette a Nemzeti szélessávú stratégiát, amely a szélessávú internet terjesztésének felgyorsítására tesz programjavaslatokat. A programok összes forrásigénye meghaladja a 300 milliárd forintot. A stratégia legfontosabb célként azt jelölte meg, hogy 2008 végéig a szélessávú elérések aránya, az e-közigazgatási szolgáltatások használata és a kereskedelmen belül az e-kereskedelem részaránya érje el az EU, 2013-ra pedig a korábbi 15 tagország átlagát. Kiemelt cél az is, hogy a 2010-re az ország egész területén elérhető legyen a szélessávú internetszolgáltatás, és a digitálisan írástudatlan lakosság aránya 2008-ig 50 százalék alá csökkenjen.
 
KITERJEDT REKLÁMHADJÁRATOT TERVEZ A MICROSOFT. Jóllehet a Microsoft zászlóshajójának számító Windows XP már több mint három éve a piacon van, a vállalat vezetése azt reméli, hogy egy reklámhadjárattal új lendületet kaphat az operációs rendszer forgalma. A kiterjedt hadjárat – amelyben bemutatják a Windows operációs rendszer előnyeit –mintegy 15 hónapon keresztül tart majd, és ez idő alatt a szoftveróriás a Windows bemutatkozásának huszadik évfordulóját is meg kívánja ünnepelni. „A Windows történetének harmadik évtizedéhez közeledve, a Start Something kampány révén szeretnénk bemutatni, hogy a felhasználók milyen szerteágazó módon vehetik hasznát a Windowsnak - legyen szó házi zenestúdióról, egy új vállalkozás indításáról, vagy akár a családi fotóalbum elkészítéséről“ - jelentette ki Will Poole, a vállalat alelnöke.
 
LETÖLTHETŐ AZ OPERA 8 VÉGLEGES VÁLTOZATA. A norvég Opera cég közzétette honlapján azonos nevű böngészőprogramja legújabb verziójának végleges kiadását. Az új Opera 8.0 átdolgozott felhasználói felülete mellett olyan innovatív fejlesztéseket kínál a felhasználók számára, mint a beszédvezérlés lehetősége és az RSS hírcsatornák integrált támogatása. Ezen kívül a böngésző új kiadása képes az SVG szabvány szerint készült grafikák megjelenítésére, és több különböző módon is megpróbálja a felhasználókat segíteni a webes átverések és adatlopások elkerülésében. Utóbbi keretében lehetőséget kínál a webes tanúsítványok valósidejű ellenőrzésésére és részleteinek megtekintésére is.
 
LEGYEN TUDÓS EGY KATTINTÁSSAL! A tanulmányaikat, szakdolgozataikat kopipészt-módszerekkel összeállító diákok sorsát egyre inkább megnehezítik a szoftveres plágiumdetektorok. Az MIT három diákja viszont olyan programot írt, amellyel eredeti - igaz, teljesen értelmetlen - dolgozatok készíthetők egyetlen kattintással. Az MIT posztgraduális kurzusait hallgató Jeremy Stribling és két társa gyanút fogott a szakmai konferenciák általános színvonalát illetően, ráadásul megunta, hogy a Rendszertervezési, kibernetikai és informatikai világkonferencia (WMSCI) szervezői folyamatosan a részvételre buzdító e-mailekkel spammelik. A három diák ezért olyan programot írt, ami egymás után köpi ki a teljességgel értelmetlen de látványos, grafikonokkal és diagramokkal feldúsított dolgozatokat. A rendkívül tudományos kinézetű írásoknak van rendes tartalomjegyzéke, absztraktja és konklúziója, nem beszélve a terjedelmes - ugyancsak fiktív - hivatkozáslistáról. A diákok megdöbbenésére a júliusban Floridában megrendező WMSCI szervezőbizottsága bemutatásra alkalmasnak találta az egyik random generált tanulmányt, amely a hangzatos Rooter: az elérési pontok és a redundancia tipikus unifikációjának metodológiája címet viseli. A szervezőbizottság elnöke, Nagib Callaos professzor március végén e-mailben arról értesítette a diákokat, hogy a tanulmányt beválogatták a konferencia előadásai közé.
 
EGYRE TÖBB SZÁMÍTÓGÉPET ADNAK EL. Az IDC statisztikája szerint az év első három hónapjában 46,1 millió PC-t értékesítettek, ami 10,9 százalékos növekedést jelent, míg a más módszertannal dolgozó rivális Gartner 50,4 millióra teszi az eladott gépek számát, ami ebben az öszszehasonlításban 10,3 százalékos bővülésnek felel meg. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a globális adatok a gyenge negyedévről beszámoló IBM ellenére is impozáns növekedésre utalnak, a bővülés Európában, Afrikában és a Közel-Keleten volt a vártnál dinamikusabb.
 
Feltörték a Microsoft zenei másolásvédelmét. A PyMusique kliensszoftver az új kóddal kiegészítve mezei WMA-fájlokat képes varázsolni a Napsterről letöltött számokból. A Microsoft digitális szerzői jogvédelemi (Digital Rights Management, DRM) eljárása mostanáig az online vásárolt zenék működőképes másolásvédelmi rendszerének számított. A PyMusique projekt programozói viszont bejelentették, hogy feltörték a zenék Microsoft DRM-védelmét. Feltételezések szerint a törés a 2001-ben született, FreeMe néven ismert kódon alapul, amellyel annak idején már sikeresen megkerülték a Microsoft fejlesztette rendszert.
 
Az Adobe megveszi a Macromediát. Az Adobe Systems bejelentette, hogy egy 3,4 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretén belül felvásárolja a Macromediát. Az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa elfogadta, az őszre tervezett lezáráshoz a részvényesek és a hatóságok jóváhagyása még szükséges. A Macromediával megerősödött Adobe sokkal hatásosabban versenyezhet a Microsofttal a dokumentumkezelő rendszerek piacán, akár a mobil vagy a kézigépes világban is.

DEAK19711_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár