2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  4. szám - 2005 március 7.  --  Monitor
ÖTEZERÉRT VÁSÁROLNÁNK SZÉLESSÁVÚ INTERNETET. A jövő év végére egymillió háztartásban lesz internet, ezzel az otthon internetezők aránya a jelenlegi 17-ről 26 százalékra emelkedik - derül ki az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megrendelésére készült felmérésből. 2006 végére az otthoni internetelérések 60 százaléka szélessávú lesz, szemben a jelenlegi 48 százalékkal. Az 1800 háztartást érintő, reprezentatív vizsgálatból az is kiderült, hogy a szélessáv terjedésének legnagyobb gátja a havi előfizetési díj. Ha a jelenlegi 8-10 ezer forintos havidíjak 5 ezerre csökkennének, sokkal többen választanának kábeles vagy ADSL-elérést a modem helyett.
 
INFORMATIKAI FELSZERELÉSEKET NYERTEK LÁTTÁSSÉRÜLTEK PÁLYÁZATON. Számítógépeket, szkennereket, képernyőolvasókat, képernyőnagyítókat és speciális szoftvereket nyert az a 414 látássérült, akik részt vettek az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatán - közölte Kovács Kálmán, a pályázatot meghirdető tárca minisztere kedden. Mint mondta, az odaítélt támogatás 131,1 millió forint volt, amelynek keretében elsősorban informatikai eszközöket, illetve speciális szoftvereket lehetett megpályázni. Beszámolt arról is, hogy a kiírásra 435 pályázat érkezett, amelyből 414 volt sikeres.
 
TÖBB LEHET A NYÍLT FORRÁSKÓDÚ SZOFTVER A KÖZIGAZGATÁSBAN. Magyarország januárban megfigyelőként csatlakozott a COSPA projekthez. A projekt célja a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztése a közigazgatásban, ezért az Elektronikuskormányzat-központ a nyár elejére magyar nyelvű tudásbázist hoz létre a közintézmények informatikai szakértői számára, ahol a bevezetéssel kapcsolatos tudnivalók, tapasztalatok és maguk a szoftverek is elérhetők lesznek.
Letölthető a Netscape 8 béta tesztváltozata. A Netscape némi késéssel kibocsátotta sokat reklámozott legújabb böngészőprogramjának, a Netscape 8-nak a hétköznapi felhasználók számára is hozzáférhető, béta tesztváltozatát. A Mozilla technológiáján alapuló szoftver egyik fő újdonsága az, hogy fokozott védelmet biztosít az úgynevezett "phishing" adathalászó technikák ellen. Ezt kétféle módon teszi - egyrészt több szoftverbiztonsági cég által biztosított információk alapján, egy folyamatosan frissített feketelistát használ a gyanús weboldalak kiszűrésére. A veszélyesnek ítélt oldalak behozatalakor a böngésző figyelmeztető feliratokat jelenít meg a képernyőn, míg a biztonságos oldalakat zöld, az ismeretleneket pedig sárga jelzést szimbolizáló ikonokkal látja el. Emellett a feketelistán szereplő weboldalak esetében azonnal blokkolja a felhasználó számítógépén az ActiveX vezérlőt, illetve a szöveges kódok és a cookie-k engedélyezését.
 
64 BITES WINDOWS MÁR ÁPRILISTÓL. Jim Allchin, a Microsoft Windows részlegének vezetője az Intel fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy a cég már április elején kibocsátja az operációs rendszer 64 bites verzióját az asztali számítógépekhez, míg a szerverváltozat a hónap végén jelenik meg. A múlt hónapban, a szoftver majdnem végleges, második "release candidate" tesztváltozatának kiadásakor a Microsoft részéről úgy nyilatkoztak, hogy a végleges verzió június vége előtt várható. Az új, áprilisi időpont bejelentésével egyidejűleg Allchin minden fejlesztőt arra bátorít, hogy kezdjék meg alkalmazásaiknak az új rendszerhez való igazítását, beleértve a nagyobb teljesítmény kínálta előnyök kihasználását is.
 
LINUX: ÚJ BIZTONSÁGI TANÚSÍTVÁNYOKKAL A KORMÁNYZATOK FELÉ. Az IBM és a Novell bejelentette, hogy a SUSE LINUX Enterprise Server 9 több új biztonsági tanúsítványt szerzett, amelyek jelentős mértékben felgyorsítják a Linux bevezetését a kormányzatoknál és kormányzati hivataloknál a kulcsfontosságú feladatkörökben. Bár a legtöbb informatikai szakember már elismerte, hogy a Linux más operációs rendszerekhez képest kiemelkedő biztonságot nyújt, szükség van a minősítési folyamatra ahhoz, hogy a kormányzatok és kormányzati hivatalok bevezethessék a Linux megoldásokat. Az új, magasabb szintű biztonsági tanúsítványok utat nyitnak az Egyesült Államok és a világ többi kormányzata felé, így segítik a Linux egyre gyorsabb elterjedését.
 
FIZUFIGYELŐ: IT FIZETÉS KALKULÁTOR A NETACADEMIA OKTATÓKÖZPONTTÓL. NetAcademia Oktatóközpont az informatikában dolgozó szakemberek számára elindította „FizuFigyelő” névre keresztelt ingyenes fizetéskalkulátor szolgáltatását. A cég honlapján elérhető fizetésszámoló program az informatikusok bér- és juttatás szintjéről ad tájékoztatást, méghozzá beosztásra, földrajzi helyre, illetve cégméretre lebontva. A hetente 50-60 informatikus adatával bővülő FizuFigyelő adatbázisának statisztikai elemzéséből kiderült, hogy az IT szakemberek fizetésében a legjelentősebb különbségek földrajzi, illetve képzettségbeli okokra vezethetők vissza.
 
KOMOLY HIBA A REALPLAYERBEN. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a program korábbi változataiban megtalálható puffertúlcsordulásos sérülékenység kihasználása, a Realnetworks a héten kiadta a Realplayert javító patch-eit. Ezt az alkalmazást használók számára érdemes beszerezni és feltelepíteni, amennyiben ugyanis védtelen marad a rendszer, akkor a támadó tetszőleges kódot futtathat a célpont számítógépen. Ehhez pedig nincs másra szüksége, csak arra, hogy rávegye az internetezőt egy ártó szándékkal létrehozott WAV vagy SMIL állomány megnyitására.
 
ZENÉSZEK A FILE-CSERE MELLETT. Steve Winwood és a rapper Chuck D is kifejtette azon véleményét, hogy az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének meg kellene változtatnia álláspontját, és le kellene tennie a file-csere kriminalizálásáról. A zenészek, előadóművészek egy részét egy csoportba kovácsoló nézőpont szerint a jogvédett tartalmak engedély nélküli másolása ugyan lopásnak minősül, de úgy vélik, hogy felhasználóik magatartásáért nem tehetők felelőssé a file-csere szoftvereket fejlesztő vállalatok.

DSC_2674_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár