2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  5. szám - 2005 március 21.  --  Monitor
NEMZETKÖZI DÍJAT KAPOTT A KORMÁNYZATI GERINCHÁLÓZAT. Az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot (EKG) és a Kormányzati Portált is üzemeltető Kopint-Datorg Rt. nyerte 2004-ben a legjobb hálózatok üzemeltetőjének járó Operation Excellence díjat, amelyet a Cisco Systems évente ítél oda.
 
EGYMILLIÓNÁL TÖBB ÖNTUDATLAN PC A NETEN. Legalább egymilliósra becsülik azon számítógépek számát, melyeket világszerte a hackerek irányítanak, használnak fel saját céljaikra. A német Aachen Egyetem IT-biztonsággal foglalkozó szakembereinek elemzése szerint az úgynevezett (ro)botok, azaz a hackerek által irányított, online hálózatba szervezett számítógépek száma minden erőfeszítés ellenére mára meghaladta az egymilliót. A „botnet probléma" komolyabb fenyegetést jelent minden korábbi elképzeléshez képest. Ezek a hálózatok olyan számítógépekből állnak, melyeket másként zombiknak is hívnak. Fontos jellemzője az ilyen komputereken, hogy központi helyről irányíthatók, mivel egy korábbi (többnyire automatizált) támadás, például férgek révén megfertőződtek. Erről pedig tulajdonosuk többnyire nincsen tudomással, vagy ha igen, akkor nem rendelkezik akkora tudással, hogy tisztába tegye PC-jét
 
EGYRE FONTOSABBAK A FIREFOX FELHASZNÁLÓK. A minap a Yahoo ismerte el, hogy portáljának számos szolgáltatása jelenleg nem teljesen kompatibilis a Firefox böngészővel, de már dolgoznak azon, hogy ez megváltozzék. A tavaly ősszel végleges formába öntött Firefox a Mozilla Foundation bábáskodásában jött létre, s azóta hatalmas sikerre tett szert az internetezők körében. Az Internet Explorer biztonsági hibái miatt elpártoló felhasználók java ugyanis a Tűzrókánál „csapódott le", így generálva alig pár hónap alatt közel 30 milliónyi letöltést a szoftvernek. Ez azzal is járt, hogy a Microsoft böngészőt használók részesedése a teljes internetezői világban hosszú idők óta újra 90 százalék alá csökkent.
 
ILLEGÁLIS TARTALMAK HAZAI SZŰRÉSE, MONITOROZÁSA. A magyarországi Internet-felhasználók egyetlen érdekvédelmi szervezete, a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT) új munkacsoportot hoz létre, a hazai interneten található illegális tartalmak monitorozása és megszűrése céljából, illetve, hogy az ezekkel kapcsolatos jogi következményeket vizsgálja. A munkacsoport vállalt feladata összetett: magában foglalja a törvényellenes, elsősorban a magyar büntetőjog által szigorúan szankcionált tiltott pornográf tartalmak elleni fellépést, és a már folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatos jogi vélemény megalkotását, az internet-felhasználók felvilágosítását.
 
Díjazott magyar cég a CeBIT-en. A SaveAs Kft. EagleEye nevű adatvédelmi programja nyerte el az Európai Minőség Díja a Multimédiában Ezüst Fokozata címet a hannoveri nemzetközi informatikai vásáron, a CeBIT-en. Az EagleEye speciális kémelhárító szoftver, feladata, hogy megvédje a cégek, minisztériumok, vagy más intézmények titkait a szervezeten belülről kezdeményezett adatlopásokkal, kiszivárogtatásokkal szemben.
 
HÍRÜGYNÖKSÉGEK PERLIK A GOOGLE-T. Az AFP csak előfizetéses konstrukcióban adja közre híreit és a hozzájuk kapcsolódó fényképeket az interneten, a Google viszont saját online híroldalán ingyenesen megjelentette egy részüket, anélkül, hogy erről kikérte volna a francia hírügynökség véleményét, vagy éppen fizetett volna ezért. Az AFP az anyagi kártérítésen felül a számukra káros gyakorlat azonnali megszüntetését is követeli.
 
FEL KELL KÉSZÜLNI AZ INTERNETES BANKI CSALÁSOK TERJEDÉSÉRE. Az internet útján igénybe vehető banki szolgáltatások várható gyors terjedésével fel kell készülni az internetes csalások szaporodására - figyelmeztet a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az internetes csalások ahhoz hasonlítanak, mint amikor valakinek ellopják a pénztárcáját, ám a csalások módszerei időről időre változnak, ami fokozott felelősséget ró a szolgáltatást nyújtó bankokra és az ügyfelekre is - áll a felügyelet közleményében.
 
SENKINEK SEM KELL AZ OLCSÓ WINDOWS. Noha a korlátozott képességű, olcsó Windows már hónapok óta kapható egyes országokban, a Microsoft egyelőre nem látszik elérni a kitűzött célt, a kalózkodás visszaszorítását és a Linux terjedésének megzabolázását. Thaiföldön október, Malajziában és Indonéziában február óta érhető el a Windows XP Starter Edition, de az érdeklődés csekély. Elemzők szerint a Microsoftnak stratégiai váltásra lesz szüksége, hogy sikerre vigye az olcsó Windowst.
 
HÚSZÉVES AZ ELSŐ INTERNETES DOMAINNÉV. Húsz évvel ezelőtt – 1985. március 15-én – jegyezték be a világ első internetes domainnevét. Bár a legelső webcím, a symbolic.com tulajdonosát egy másik cég felvásárolta, a domainen elérhető honlap továbbra is felkereshető.
 
GLOBÁLIS MOBIL-TV SZOLGÁLTATÁST INDÍT A TELE2. A svéd tulajdonú cég bejelentette, hogy a 3G mobiltelefonokról gyakorlatilag bárhonnan elérhető televíziós szolgáltatásba kezdett, a világon először. A Tele2 saját tulajdonú televíziós társasága, a Tango TV által biztosított műsorokat kínáló szolgáltatás ráadásul ingyenes, legalábbis azok számára, akik nem fizetnek külön percdíjat a szélessávú mobilszolgáltatásokért. Elég csupán rácsatlakozni a http://wap.ttv.lu WAP-portálra, és az adás máris nézhető az arra alkalmas harmadik generációs mobiltelefonokon. A Tele2 luxemburgi kutatóközpontjában a televíziós megoldás mellé egy hasonlóképpen működő rádiós szolgáltatást is kifejlesztettek, Sunshine Radio Luxembourg néven.

GYTK1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár