2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Monitor
FELTÖRHETŐ A NAPSTER MÁSOLÁSVÉDELMI RENDSZERE. Az America Online tulajdonában lévő Winamp médialejátszó segítségével kijátszható a Napsteren árult zenefájlok másolásvédelmi rendszere, derült ki a napokban egyes blogszájtok híreiből. A fizetős zeneszolgáltatók többségéhez hasonlóan a Napster a fájlok védelmére úgynevezett DRM-et, vagyis digitálisjog-kezelő szoftvert használ. A DRM-szoftverekről azonban a zeneiparban azt tartják, hogy csak az amatőröket tartják vissza attól, hogy eltávolítsák a számok másolásvédelmét. A rendszer kijátszása az igazi profiknak nem jelent akadályt - ezt bizonyítja, hogy egyes hackereknek sikerült a letöltött számokból végleg eltávolítaniuk a másolásvédelmet, így téve szabad prédává a fizetős számokat.
 
BŐVÜLŐ FELSŐOKTATÁSI FORRÁSOK AZ ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁSRA. Magyar Bálint oktatási miniszter egy csütörtöki konferencián elmondta: idén mintegy 860 millió forintot fordítanak - a tavalyi 400 millióval szemben - az Elektronikus Információs Adatszolgáltatásra (EISZ) a felsőoktatásban. A szakminiszter felidézte, hogy az EISZ Nemzeti Program keretében elérhető adatbázisok használata 2002-2004 között közel négyszeresére emelkedett, amelynek hatvan százaléka hallgató. Tavaly az év eleji 30 ezer regisztrált hallgatói létszám év végére 40 ezerre emelkedett.  A hazai és a nemzetközi tudományos kutatói adatbázisok 69 kijelölt felsőoktatási, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményeiben is hozzáférhetők. A program keretében egymilliárd forintért létesültek számítógépes laborok
 
ÉVENTE SZÁZMILLÍÓT SPÓROLUNK AZ E-PARLAMENTTEL. A költségvetés egy évben százmillió forintot spórol meg azzal, hogy a képviselők elektronikusan kapják a munkájukhoz szükséges dokumentumokat, bár kétszáz honatya még ma is papíron kéri az iratokat. A papíron benyújtott iratok digitalizálva, pdf formátumban kerülnek fel az internetre, és idén először hasonló formában olvashatók a képviselői vagyonnyilatkozatok is. A 2005-ös költségvetési törvényt például „csak”160 példányban nyomtatták ki, amivel 600 ezer darab A4-es papírt spóroltak. Az Országgyűlés honlapjáról minden képviselői felszólalásról készült videófelvétel letölthető. 
Jönnek az eltávolíthatatlan vírusprogramok. A Microsoft biztonsági szakértői szerint hamarosan vírus- és kémprogramok olyan új generációja áraszthatja el a számítógépeket, amellyel szemben hatástalannak bizonyulhatnak a jelenleg alkalmazott védelmi technikák. Az úgynevezett "rootkit"-eket felhasználó kártevők ugyanis a rendszer legbelső magjába integrálódva képesek lehetnek jelenlétük és tevékenységük teljes maszkolására, ezen keresztül pedig detektálásuk és eltávolításuk szinte tökéletes megakadályozására.
 
TUCATNYI SÚLYOS HIBÁT TALÁLTAK A LINUXBAN. A Windows után úgy látszik a Linux is erősen „belehúz“ a sérülékenységek számában az év első hónapjaiban. A Red Hat ugyanis az elmúlt hét végén egy olyan fontos javításgyűjteményt tett közzé honlapján, amely nem kevesebb, mint 13 darab új, a Linux kernel 2.6-os sorozatát érintő biztonsági hiba javítását tartalmazza. A nagyrészt súlyos besorolású sérülékenységek legtöbbje csak helyileg használható ki, de van köztük olyan is, amely távolról, a hálózaton keresztül is lehetővé teszi a rendszer összeomlasztását. A hibák közül nem egy már több hónap óta ismert volt a fejlesztők számára, a hivatalos javítás azonban csak most készült el hozzájuk.

DSC_136841_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár