2024. május 8., szerda English version
Archívum  --  2005  --  2. szám - 2005. február 14.  --  Monitor

A MIKROFILMEK EGYTIZEDÉT DIGITALIZÁLTA A SZÉCHENYI KÖNYVTÁR. Az Országos Széchényi Könyvtár 52 millió oldalnyi dokumentumot tárol mikrofilmen, ennek egytizedét már digitális formában is rögzítették. A munkában a látogatók is részt vesznek, a könyvtár az általuk saját használatra beszkennelt mikrofilmekkel gazdagítja digitális archívumát.
 
KÉT ÉV MÚLVA KI SEM LÁTSZUNK A SPAMBŐL. Ha az eddigi ütemben nő a kéretlen reklámlevelek száma, 2007 közepére a világ e-mailforgalmának 95 százaléka spam lesz, állítja egy a témával foglalkozó szervezet, a Spamhaus. A helyzetet súlyosbítja, hogy a reklámlevelek kiküldői új módszert alkalmaznak az üzenetek célba juttatására, és az internetszolgáltatók mailtovábbító, úgynevezett relay szervereit használják. Korábban a kéretlen levelek vagy közvetlenül a spammertől, vagy egy az általa "eltérített" számítógépről érkeztek a címzettekhez, gyakran anélkül, hogy a felhasználó tudatában lett volna annak, hogy komputerét valaki névtelen proxyként használja. Az AOL amerikai szolgáltató nemrégiben azonban arra figyelt fel, hogy a felhasználóihoz érkező spamek 90 százaléka más szolgáltatók mailtovábbító szervereiről érkezik, ez ellen pedig igen nehéz védekezni, hiszen a legitim üzenetek is ugyanilyen módon jutnak a felhasználókhoz. Ha a szolgáltatók nem tesznek ellenintézkedéseket – ilyen lehet a felhasználóktól megkövetelt email-autentikáció, illetve a kijövő és bemenő SMTP-szerverek különválasztása – a világ felkészülhet arra, hogy a világ e-mailküldő rendszerei lassan összeomlanak, figyelmeztet a Spamhaus.
 
ÚJ INTERNETES OLDAL PÁLYAKEZDŐKNEK. A Békés Megyei Munkaügyi Központ Európában is egyedülálló, új internetalapú pályaválasztási tanácsadót hozott létre. Ez a hálózat komoly segítséget ad a fiataloknak, hogy megalapozott, a munkaerőpiac igényeinek megfelelő állást találjanak.
 
NÁLUNK IS EREDETISÉGVIZSGÁLAT KELL A FRISSÍTÉSHEZ. A Microsoft hazánkban is elindítja az „Eredeti Windows - Valódi Előny” nevű programot, derült ki a vállalat keddi sajtóközleményéből. Ez annyit jelent, hogy a Microsoft letöltési szájtja ellenőrizi a Windows szoftverlicencét (ha erre engedélyt kap), és sikeresen vizsgázó felhasználóknak csak ezután engedi meg különböző ingyenes szoftverek, például a Photo Story 3 letöltését. A hitelesített ügyfelek jelentős kedvezményeket kaphatnak bizonyos szolgáltatások vagy szoftverek árából is. A most induló próbaidőszakban a részvétel önkéntes, de az év második felétől a Microsoft Letöltő Központ és a Windows Update szájtok megkövetelik a részvételt ahhoz, hogy a felhasználók mindenhez hozzáférhessenek. Akiknek hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy áttérjenek a jogtiszta Windowsra, a Windows XP automatikus frissítésével kapják meg a biztonsági frissítéseket.
 
IDÉN A LAKOSSÁGI ÉS ÜZLETI E-SZOLGÁLTATÁSOKRA KONCENTRÁL AZ IHM. Az informatika tárca célja, hogy 2006 végére 4,7 millióan internetezzenek Magyarországon. Egy felmérés szerint a régióban lemaradásban vagyunk az üzleti és lakossági e-szolgáltatásokban, a következő év stratégiájában e két terület kiemelt figyelmet kap - mondta Kovács Kálmán szakminiszter a Távközlési és Informatikai Kerekasztal ülése után.
 
MOBILBA BÚJIK A PINGVIN. Mobiltelefonokra optimalizált Linux operációs rendszert fejlesztett ki egy amerikai vállalat. A kaliforniai székhelyű MontaVista szoftvercég MobilLinux Open Framework operációs rendszere olyan csomagban érkezik, amelynek a kódon kívül a telefonok chipjeihez kapcsolódó hardveres kiegészítőket is ad a cég, amely ezzel is igyekszik megkönnyíteni a gyártók dolgát. A készülékgyártók és a mobilszolgáltatók ingyen kapják a szoftvert, de a hardveres módosításokért fizetniük kell. A cég képviselői szerint nem egyszerű feladat a rábírni a mobil Linuxot a magasabb szintű hardverelemekkel való együttműködésre - a folyamat a gyakorlatban akár másfél évig is elhúzódhat. A MontaVista egyébként olyan mobilgyártókat tudhat partnerei között, mint a Motorola, a NEC és a Panasonic.
 
DIGITÁLIS TÁRGYALÓTEREM AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKNÉL. Teljes egészében elektronikus, digitálisan működő tárgyalótermet alakított ki épületében az Állami Számvevőszék. A vezetői értekezleteken a vaskos akták helyett elektronikus formában közlekednek az előterjesztések, a rendszer informatikai költsége 48 millió forint volt.
 
INTERNETES REKLÁMOK MIATT IS BIRSÁGOLTAK A FOGYASZTÓVÉDŐK. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly összesen 78 millió forint értékben bírságolt szabálytalan reklámtevékenység miatt. Sok probléma volt az alkoholos italok és gyógyszerek hirdetéseivel, és tavaly már jogszabálysértő internetes reklámok miatt is szabtak ki büntetést a fogyasztóvédők. Az interneten lefolytatott reklámtevékenység ellenőrzésekor 69 esetben indítottak eljárást nyilvántartási engedéllyel nem rendelkező csomagküldő kereskedővel szemben. A hatóság 52 olyan határozatot is hozott, amelyekben a reklámokat a gyermek- és fiatalkorúak negatív befolyásolására tartotta alkalmasnak.
 
JÚNIUSBAN JELENIK MEG A LONGHORN ELSŐ BÉTÁJA. A Microsoft egyik vezető beosztású tisztviselője megerősítette, hogy a következő generációs operációs rendszer első béta változata még idén júniusban megjelenik, míg a végleges verzió 2006 végén várható.
Az elmondottakból kiderült, hogy bár a Microsoft nyilvánosan az év végére ígérte a béta változatot, a belső kommunikációban mindvégig 2005 első felét tartották a legfontosabb célnak. „A Longhorn béta 1 még az év első felében megjelenik” – jelentette ki John Montgomery, a Microsoft fejlesztői részlegének igazgatója a VSLive konferencián adott interjújában. Elmondása szerint ez a verzió elsősorban a fejlesztők számára nyújt majd újdonságokat. „Mégis úgy vélem, hogy mindenki azon lesz, hogy kiderítse, mit tartalmaz az előzetes, és mit nem” – tette hozzá az igazgató.

DSC_1776_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár