2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  2. szám - 2005. február 14.  --  Monitor
Találjuk ki Közép-Európát?
A fenti címen indított honlapot Hankiss Elemér szociológus azzal a céllal, hogy fórumot biztosítson a térség civilszervezeteinek, és hozzájáruljon a régió jövendő sikertörténetéhez.
 A weboldal megpróbál folyamatosan tájékoztatni azokról az új gondolatokról, figyelemre méltó kezdeményezésekről és megoldásokról, amelyek segíthetik a régió polgárait abban, hogy „kitalálják" önmagukat, magatartásnormáikat, életstratégiájukat, emberi kapcsolataikat, közösségeiket, falvaikat, városaikat, országukat. Állandó eszmecserét, információáramlást tesz lehetővé az érdekeltek között, és vitákat kezdeményez olyan témákról, amelyek a térség országainak előbbre jutását elősegíthetik.
De miért is kell kitalálni a honlap szerkesztői által egészen tágan – Ausztriától Moldováig – értelmezett Közép-Európát? Hankiss Elemér szerint miközben a világ pezseg, tele van információval térségünkben csend honol, Közép-Európa és a Balkán egymással szemben némaságba burkolózik.
A honlap létrehozó nem akarnak erőiket meghaladó feladatra vállalkozni. Ezért induláskor egy országra, Magyarországra összpontosítják figyelmünket, de nyitva hagyják a kaput a térség valamennyi országa, társadalma előtt. A hazai problémákat és lehetőségeket, sikereket és kudarcokat elemezve azt akarják bemutatni, hogy van értelme az eszmecserének, együtt gondolkodásnak. Ezt a célt talán legegyszerűbben példák közkincsé tételével lehet elérni. A siker rovat azt mondja el, mi a titka azoknak a falvaknak, városoknak, régióknak Közép-Európában, amelyeknek már „sikerült”? Az elmúlt napokban a portál címlapján szerepelt többek között Mórahalom elmúlt néhány évének története. Homokország fővárosa az utóbbi évtizedben látványos fejlődésen ment keresztül, melynek titka a helybeliek szerint az összefogás, a tisztelet a múltnak és a nyitottság a jövőre.
 Az országstratégiák rovat írásai arra a kérdésre keresik a választ, miként válhatna minden nemzet a maga módján, a „kiválóság szigetévé”. A térség szereplése az európai és a világpiacon jelentős mértékben függ attól, hogy a nagy multinacionális cégek milyen mértékben fejlesztik ki e térségben gyártó és kutatói bázisaikat. A Sikeres magyarországi nagyvállalatok című cikk néhány multinacionális vállalat hazai működésének történetét teszi közzé.
A régió sok országára, társadalmára jellemző, hogy két vagy három részre szakadt, éles ellentétek állítják szembe az embereket egymással, és a táborok szinte beszélni sem hajlandó egymással. Ez az áldatlan helyzet lehetetlenné teszi az együttműködést, rontja az adott országok lehetőségeit, gátolja fejlődésüket. Az új kiegyezés rovat írásai arra a kérdésre keresik a választ, miként lehetne megteremteni a társadalmi békét.
A honlapon fölvetnek olyan kérdéseket, amelyek érdeklik, izgatják az embereket, de többnyire csak felületes és indulatoktól fűtött válaszokat adnak, s kapnak rájuk. A cikkek szerzői megpróbálnak higgadt, alaposan elemző vitákat indítani e kérdésekről.
A portál rendszeresen közöl olyan statisztikai adatokat, amelyek segítségével össze lehet hasonlítani a térség országainak gazdasági, társadalmi, politikai, kulturális helyzetét, eredményeit és problémáit, életszínvonalát, életminőségét, egészségi állapotát, életstratégiáit, értékrendszerét, vágyait, félelmeit, reményeit. Azért, hogy az összehasonlítást megkönnyítsék, a számokat rávetítik Európa térképére. A honlapon látható például Európa értéktérképe. Ebből kiderül a hazai lakosság alapvető értékei, értékpreferenciái lassan változnak, még most, tizenöt évvel a rendszerváltás után is sokkal közelebb állnak a poszt-szocialista ország csoport átlagához, szemben például Csehországgal és Szlovéniával, ahol egyre inkább erősödik a tolerancia, a sokféleség elfogadása, a szabadság, az életszínvonallal szemben az életminőség előtérbe helyezése.
Hogy valóban Közép-európai legyen a portál minden megjelenő hír, cikk, riport, esettanulmány, vita, interjú, beszámoló, hozzászólás, javaslat, szakértői vélemény rövid angol nyelvű összefoglalóját is közöljük majd. Felkerülnek a honlapra a térség országainak nyelvén írt cikkeket és hozzászólások is, a róluk készülő angol nyelvű összefoglalóval együtt.
F. J.

Sport1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár