2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Sport
Cél a pekingi arany
A 21 éves átlövőt a szakemberek Kásás Tamás utódjának tartják. Mi is lehetne más a célja a Beton gólzsákjának, mint stabil helyet kiharcolni a világ legerősebb nemzeti együttesében. És persze a 2008-as pekingi olimpia!
Végül a vízilabda mellett kötöttél ki, de gyermekkorodban igazi örökmozgó voltál! Milyen sportágakat próbáltál ki a medence előtt?
– Nem voltam az a nyugodt kissrác, nem tudtam öt percnél tovább egy helyen szemlélődni. Édesapámmal rengeteget fociztunk, kosárlabdáztunk, és ekkor már a hozzáértők megállapították, hogy van labdaérzékem. Lehet, kicsit meglepő, de tornázni is nagyon szerettem. Egész szép sikereket értem el, sokáig marasztaltak a szertornánál. Előbb-utóbb azonban kiderült, hogy az alkatom nem éppen megfelelő erre a sportágra, hiszen túl magas voltam. Ezután kezdtem el úszni.
Végül egy tradicionális magyar sikersportágnál kötöttél ki. Hol kezdted a pályafutásod?
– Hatéves koromban a Budapesti Vasutasban, azaz a BVSC-ben kezdtem el pólózni. Kiváló nevelőedzőm az olimpiai bajnok Felkai László volt, de az egész klub roppant jól megszervezett rendszer szerint működött. Élén a bravúrra mindig képes felnőttcsapattal, és persze a legendás Gerendás György „mindenessel”. Később átkerültem a Ferencvárosba, Kádas Géza pallérozott leginkább.
 
 
Gólöröm az Újpest ellen. Fotó: Segesvári Csaba
 
 
Hűen a hagyományokhoz
 
Utánpótláskorodban kihagyhatatlan voltál a különféle korosztályos válogatottakból. Milyen eredményeket értél el a világeseményeken?
– Nagyon szép időszak volt ez az életemben, csupa-csupa sikerrel. Persze az elődök eredményei és hagyományai miatt kötelező volt a jó szereplés. A németországi Hagenban az ifik között Európa-bajnoki címet ünnepelhettünk, de később, a junior korosztályban is két világesemény döntőse lehettem. A Bariban rendezett Európa-bajnokságon, valamint a nápolyi világbajnokságon egyaránt ezüstérmet szereztünk. Olyan kiválóságok szerepeltek a csapatban, mint a Vasas klasszisa, Varga Dániel, a kapustehetség, Nagy Viktor, Gór-Nagy, vagy a Spanyolországban profiskodó Surányi Balázst is említhetem. Godova Gábor szövetségi kapitány és Derekas Szilárd irányításával végig hűek maradtunk a magyar sikerhagyományokhoz.
Felnőttcsapatban a Ferencvárosnál mutatkoztál be. Az akkori kapcsolatok ma is élnek! Milyen eredményeket értél el zöld-fehér színekben?
– Így igaz, ahogy most, akkor is Gyöngyösi András volt az edzőm. Ő állított be először a csapatba a Fradinál, és az ő hívására igazoltam Szegedre is. Emberileg és szakmailag is kiválóan megértjük egymást. A Fradival az irányítása alatt mindig bekerültünk a legjobb négy közé a magyar pontvadászatban, sőt a Magyar Kupában döntősök is voltunk. Többször megtréfáltuk a nagyobb játékerőt képviselő Honvédot, de a sorsdöntő meccseken többnyire alulmaradtunk velük szemben. Fájó emlék a LEN-kupa negyeddöntő, ahol Sostarral, Nyékivel és Katonással az idegenbeli jó eredmény után itthon estünk ki a Partizan Belgrád ellenében.
 
Két év – több mint száz gól
 
Két év után váltottál, a légióséletet választottad. Hogy érezted magad Firenzében?
– Nagyon jól! A város gyönyörű, nem olyan forgalmas és zsúfolt, mint Budapest, ez a nyugodtabb élet sokkal jobban tetszett nekem. Két évet töltöttem Olaszországban 2002-től, és bátran állíthatom, jól ment kint a játék. A Florentia nem tartozott a legjobb talján együttesek közé, az első év nem is sikerült valami fényesen, ekkor ugyanis nem kerültünk be a rájátszásba. A következő szezonra ütőképes gárdává értünk, az olasz válogatott Binchivel, a klasszis román centerrel, Kozminnal és a Fradiból érkezett barátommal, Kádár Kálmánnal még a legjobb csapatokat is megizzasztottuk. Senki sem mehetett biztosra ellenünk. A bajnokság végén az előkelő hatodik helyen zártunk, és nekem is jól ment a játék. Két év alatt több mint százszor találtam be az ellenfelek hálójába.
Lassan elérkezünk a jelenhez. Következő és jelenlegi állomáshelyed a Szeged Beton gárdája. Miért pont a napfény városába szerződtél?
– Gyöngyösi András személye nálam garancia a sikerre, és úgy láttam, Szegeden minden adott, hogy egy kiváló csapat épüljön. Az összes posztra legalább két hasonló képességű játékos pályázik, jó a gárda szerkezete, mindenki sikerre éhes. Voltak más ajánlataim is – Egerből, az Újpesttől, a Fraditól –, de csak a Brescia megkeresésén gondolkoztam el igazából. Végül úgy döntöttem, a válogatottbeli szereplésem szempontjából a lehető legjobb, ha az európai porondon szereplő, sokra vágyó Szegedet választom. Határozott célom ugyanis bekerülni Kemény Dénes együttesébe, és a pekingi olimpián bizonyítani! Nem utolsósorban a város is gyönyörű, minden adott tehát a sikeres szerepléshez.
 
A világ legjobbjai között
 
Játszhattál már a nemzeti csapatban, ezüstérmet szereztetek idén nyáron a belgrádi Világligán. Milyen volt a világ élvonala ellen játszani?
– Kemény Dénes szövetségi kapitány ezen a versenyen a fiataloknak szavazott bizalmat, és bár külön nem értékelt, úgy érzem, nem vallottam szégyent. Nem ment rosszul a játék, a görögök ellen egy nagyon fontos gólt is lőttem. A döntőig jól muzsikáltunk, ahol már nem bírtunk a hazai pályán szereplő szerbekkel. Annak ellenére, hogy az utóbbi finálékat elveszítettük déli szomszédaink ellen, úgy érzem, ha nekünk kijön a lépés, bárkit magabiztosan megverünk.
A Szegeddel még versenyben vagytok a nemzetközi porondon, a Magyar Kupában is, a bajnokságban pedig hibátlanul menetel a csapat. Melyek a célkiűzések erre az idényre és mi várható a közeljövőben?
– Minimális célként a legjobb négy közé jutást tűzte ki célul a vezetőség, de akkor lennénk igazából elégedettek, ha döntőt tudnánk játszani! Sajnos a roppant balszerencsés sorsolás miatt már búcsúztunk az Euroligától, de a második számú kupában még ott vagyunk! Fortuna most sem volt mellettünk, hiszen a roppant erős Dinamo Moszkvával találkozunk. Ötven-ötven százalékos esélyt adok mindkét csapatnak a legjobb nyolc közé jutásra. A hétvégén Egerbe látogatunk (az eredmény a Kornerban olvasható – a szerk.), ha sikerülne nyerni, óriási lépést tennénk itthoni céljaink megvalósítása érdekében.
Lukács Levente

DSC_3242_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár