2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Sport
Kifulladásig fociztak az aranyban
Majdnem egy teljes napig rúgták a bőrt a focizni vágyók, ugyanis a Gazdaságtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata idén is megrendezte a már hagyományosnak mondható 24 órás fociját. Az Arany János Általános Iskola tornatermében megrendezett maratoni futballnap végig remek hangulatban zajlott.
Haverok, buli, labda. Akár ezzel a három rövid szóval is összefoglalhatnám, milyen hangulatban telt el az a közel huszonnégy óra, amelyen a futball játszotta a főszerepet. Most azonban nem a rövidségre törekszem, hanem megpróbálom minél részletesebben és színesebben bemutatni, hogyan is lehet a kultúrált szórakozást, valamint a sportot remekül összekapcsolni. Nem is kezdődhetett volna jobb összecsapással a monstre focinap, mint egy GTK-s Hallgatók-Oktatók meccsel. A labda pontban kilenckor indult útjára. Úgy látszik, pénteken fordított napot tartottak a GTK-n, ugyanis, ahogy azt az 5-3-as hallgatói győzelemmel véget ért találkozó eredménye is mutatja, ezúttal a diákok oktattak.
A folytatásban a diákokból verbuválódott együttesek játszottak egymás között, pontos eredményeket nem áll módomban közölni, de nem is az volt a lényeg. Szemléltetésként álljon itt néhány csapatnév, bizonyítékul arra, hogy a GTK-sok nem csak a rendezvény tető alá hozásakor, hanem a nevek kiválasztásakor is bőven hagyatkoztak képzelőerejükre: az Unreal Margit, valamint az FC Porno akár ismerősnek is tűnhet, mint a Bajnokok Ligájában edződő klasszis csapatok helyi változata, sőt a Sípcsontvadászok, Vízvezeték-szerelők és a Ficak nevű formációk sem igényelnek különösebb magyarázatot. Azonban a BURGI, a BEFU és különösen a Monlobahlawa nevek eredetét és jelentését illetően jómagam sem tudok kézzel fogható magyarázattal szolgálni. A labda egészen hajnal ötig igencsak nagy terhelésnek volt kitéve, hiszen a maratoni focira vállalkozók zöme kiválóan bírta a gyűrődést, és tíz, húsz, sőt esetenként negyvenöt perces meccseken egymást váltva hajtott a gólokért.
 
A labda huszonnégy óráig nem kapott pihenőt. Fotó: Segesvári Csaba
 
A játékkedvet mi sem mutatja jobban, mint hogy hajnal három óra húsz és negyven perc között egyszerre négy olyan csapat is akadt, amely játszani szeretett volna. Ebből aztán kisebb szóváltás kerekedett, de a szervezőknek még idejében sikerült békésen rendezni a helyzetet.
A holtpont, ami ugyebár több órás labdakergetés után természetes, hajnal öt és délelőtt tíz óra között következett be. Egy előbb tizenöt, majd később már csak hat fősre olvadt első- és másodéves mag azonban remekül tartotta magát, amiben a már igencsak fogyóeszköznek számító habzó nedű, valamint az ásványvíz és szendvics nagy segítséget nyújtott. Szombaton délelőtt tíz órára aztán megérkezett a felmentő sereg, ugyanis a SZÉF, a TTK, az ÁJTK és a JGYTF is egy-egy kari csapattal képviseltette magát. Mivel ezeken az összecsapásokon a szórakozás mellett azért a karok presztízse is fontos volt, így hivatalos eredményeket is közölni tudok. A mintegy 180 liternyi elfogyasztott sör hatására a GTK-sok úgy döntöttek, hogy nevet változtatnak, és a többi kar ellen már mint GTK-Másnap vették fel a versenyt. Igazi presztízscsatát hozott az ÁJTK ellen vívott összecsapás, amely végül a közgazdászok 6:2-es győzelmével zárult.
A számukra nem éppen kedvező eredményt a jogászok is elfogadták, óvást nem nyújtottak be, sőt rendezési hiányosságokra hivatkozva sem követeltek újrajátszást. A GTK-TTK és a GTK-SZÉF derbi már nem alakult ilyen jól, bár több órányi hajnali futballozást követően már nem sokan tudnának ügyesen gazdálkodni az erejükkel. Azt nem állítom, hogy a TTK-sok a fizika törvényeit meghazudtoló megoldásokat produkáltak volna, vagy, hogy a SZÉF-esek táplálkozástudományon belüli jártasságuknak köszönhetően voltak kirobbanó erőben, de tény, hogy előbbi 6:2, utóbbi pedig 12:5-ös vereséget mért az egyre fáradó GTK-s csapatra.
Azért a győzni akarás hatalmas erőtartalékokat mozgósíthat, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a tanári módon focizó, és az ÁJTK-t, valamint a TTK-t egyaránt 4:2-re legyőző JGYTF ellen a közgazdászok 5:0-ról álltak fel, és csak nagy csatában, 10-7-re kaptak ki. A jogászoknak a további mérkőzéseken sem sok babér termett, ugyanis a SZÉF-esek és a TTK-sok is alaposan kitömték őket, előbbi 13:4-re, utóbbi pedig 14:8-ra győzött a roppant szabályszerűen, viszont annál kevésbé gólra törően játszó ÁJTK-s gárda ellen. A TTK-sok egyébként annyira belejöttek a játékba, hogy egy időre egymaguk vették birtokba a játékteret, és egymás között játszottak, egy nyugodt hangulatú, 4:4-es meccset Zöldek-Fehérek leosztásban. Délután egytől zárásig ismét a GTK-sok uralták a terepet. Többek közt a GTK-HÖK is megmérkőzött a Magyar Közgazdasági Társaság csapatával. A találkozó ugyan a pályán 6:3-as MKT sikerrel záródott, de mivel a rendezvényt a HÖK szervezte, így a felek 6:6-os, igazságos döntetlent írattak a jegyzőkönyvbe. Örömteli, hogy a maratoni futballtornán mintegy húszan a szebbik nem részéről is képviseltették magukat. Az ECO Klub fantázianevű harmadéves, közgazdász lány formáció bebizonyította, hogy nem minden a rutin, hiszen 4:4-es döntetlenre végzett a végzős lányok együttesével. A labda a folytatásban sem kapott pihenőt, hiszen a buli egészen estig zajlott, és jóval felülmúlta az elmúlt évek maratoni focijait, ugyanis korábban rendre dél és délután kettő között szögre akasztották a futballcipőket. Idén azonban ez másként volt, és mint az a zárásként felsorolt listából látható, nem is kellett hozzá más, mint egy kapukkal felszerelt tornaterem, néhány labda, jó zene, némi sör, ásványvíz és szendvicsnek való a lemozgott energiák pótlására, valamint néhány hallgató, aki áldozatkész munkájával mintegy 170 diáktársa szórakozását biztosította egy egész napra.
Dobos Tamás

DSC_3288_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár