2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  13. szám - 2005. szeptember 19.  --  Sport
LÉKÓ KÉSZ A MEGMÉRETTETÉSRE. Egy hónapos kőkemény edzőtáboron van túl a szeptember 27-én kezdődő sakkvilágbajnoki tornára készülő Lékó Péter. A szegedi sakkozó erről az edzőtáborának helyszínéül szolgáló Maty-éri vízicentrumban számolt be. Az argentínai San Luisban rendezendő egymillió dollár összdíjazású viadalon Lékón kívül asztalhoz ül Polgár Judit, az üzbég Kaszimdzsanov, az indiai Anand, a bolgár Topalov, az angol Adams, valamint az orosz Morozevics és Szvidler. Minden játékos két-két alkalommal mérkőzik meg a másikkal. Lékó apósa és edzője, az örmény Arsak Petroszjan irányításával napi nyolc-tíz órát készült. Az edzőtábor elején az elméleti képzés dominált, a felkészülést egy hatjátszmás parti zárta. Hogy kivel mérkőzött, azt titokban tartotta. Klasszisunk elmondta: legnagyobb vetélytársainak a bombaformában versenyző Topalovot és Anandot tartja.
 
OKTATOTT A BETON ISZTAMBULBAN. A legrangosabb európai kupában, az Euroligában először szerepel a Szeged Beton vízilabdacsapata, de Gyöngyösi-tanítványok itt sem elégszenek meg epizódszereppel. Az együttes célja a főtáblára jutás, ami Európa legjobb 16 csapatát jelenti. Első lépésként az isztambuli selejtezőcsoport továbbjutást érő első két helyének valamelyikét kellett megszerezniük Vargáéknak. Azt, hogy jó úton halad a gárda célja megvalósítása felé, a száz százalékos teljesítmény bizonyítja a legjobban.
A szegedi pólósuliból először a csehek kaptak ízelítőt, a Strakonice együttese 19-5-ös vereséget szenvedett a Tisza-partiaktól. Legtöbbször az új igazolás, a szerb Vukanics köszönt be, öt alkalommal volt eredményes. Másnap a Hauge gárdája következett. A hollandok egy góllal jobban jártak, mint a cseh alakulat, ők csak 13 találattal maradtak el a Betontól. A 20-7-es végeredményhez Lehmann és Hosnyánszky járult hozzá a legtöbb góllal, mindketten 5-ször találtak be a hágai alakulta kapujába. A legveszélyesebb riválisnak a francia bajnokság ezüstérmese, a Montpellier ígérkezett. Tény, hogy a legszorosabb mérkőzésüket a gallokkal vívták Mészárosék, de a szegedi győzelemhez kétség sem fért. Vukanics volt ezúttal is a legeredményesebb betonos gólvágó, négyszer mattolta az ellenfél portását a 15-5-ös végeredménnyel záruló találkozón. A harmadik győzelem után eldőlt, továbbjutott Gyöngyösi mester csapata. A szombati szünnapot követően még a házigazda Heybeliadát is kiütötték Tóth Lászlóék, 21-5 arányban múlták felül az isztambuli együttest, köszönhetően többek között az öt gólig jutó Lehmannak. A Beton kimagaslott a selejtezőtorna mezőnyéből, az osztálykülönbség zongorázható volt a gárda és riválisai között. A fiúk hétfőtől a Magyar Kupa elődöntőjére koncentrálnak, szeptember 24-én hazai környezetben mérkőznek a Vasassal. Másnap a bronzmeccset és a kupadöntőt Budapesten rendezik.
 
KÉT MAGABIZTOS PICK-SIKER. Roppant simán nyerte a Pick Szeged kézilabdacsapata eddigi bajnoki mérkőzéseit. Kovács Péter együttese a Komló legyőzése után a Debrecennel, majd a Hargitával találkozott, s egyik ellenfél sem állította megoldhatatlan feladat elé Bertáékat. A debreceni összecsapásra nagy erőkkel készült az együttes, hiszen a cívisvárosiak megerősödtek a nyár folyamán. A Debrecennek azonban nagyobb volt a füstje, mint a lángja, Mezeiék 32-18-as győzelmet arattak. Nagyon szilárdan és agresszívan védekeztek Puljezsevics kapus vezérletével a szegediek, a félidő közepére állandósult a négygólos Tisza-parti előny. A végül öt gólig jutó Andjelkovics találataival 16-11-es Pick-vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok. A második játékrészben kiütközött a Szeged fizikális fölénye, az ötvenedik percben már tíz gól volt a különbség, 26-16. Djurkovics és Krivokapics is 4-szer avatta fel a debreceni hálóőrt, sőt az összes mezőnyjátékos is betalált.
A mérkőzéseit Miskolcon játszó fővárosi Hargita végképp nem volt egy súlycsoportban Ilyésékkel, a 33-16-os végeredmény nem is tükrözi hűen a két gárda közötti különbséget. A Pick már 19-5-re vezetett a szünetben. A fiatalok (Balda és Lele) is játéklehetőséghez jutottak a második félidőben, ahol még Puljezsevics is megpróbálkozott a gólszerzéssel, sikertelenül. A 17 gólos különbséghez Perunicsics és Vadkerti járult hozzá a legtöbb góllal, mindketten ötször voltak eredményesek. A Picket hazai pályán legközelebb október 1-jén láthatjuk, a BL-ben az ukrán Zaporizzsja vendégszerepel újszegedi parketten.
 
GYŐZELEMMEL RAJTOLTAK A FUTSALOSOK. Az NB I-es futsalbajnokságban is megkezdődött a szezon. A Első Beton Szeged július közepén kezdte meg a felkészülést. Szabó Zsolt vezetőedző heti négy tréninggel igyekezett a focistákat formába lendíteni. Az alapozás időszakában több rangos tornán is részt vettek a szegediek. Játszottak többek között a román bajnokkal, valamint a hazai bajnokság egyik legjobbjával, az Aramis együttesével. Az őszi nyitányon az Első Beton Siklósra látogatott. A hazai csapat már az első percben megszerezte a vezetést, de az újonnan igazolt Brinszky mesterhármasa gyorsan változtatott a mérkőzés képén, a szegediek átvették az irányítást, és a 3-1-es félidőt követően Csúri és Kovács góljaival 5-2-re nyerték a találkozót. Az Első Beton ma, az az 19-én este hét órától a Berettyóújfalu együttesét fogadja az újszegedi sportcsarnokban.
 
LEVONULT A SZEVIÉP BONYHÁDON. A Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata a hétvégén a bonyhádi Bogép-kupán vett részt. A torna első napján az NB I/B-s Csata DSE-t 71:56-ra, a az első osztályban szereplő BEAC-Újbuda együttesét pedig 85:55 arányban múlták felül Zseljko Dokics tanítványai. Szombaton két külföldi ellenfél következett: a szerb-montenegrói Buducsnoszt Podgoricát 87:80-ra győzték le a Mészáros Kornélia vezette kék-fehérek, majd pedig 73:70-es vereséget szenvedtek a török bajnokság ötödikjétől, az Üviversitesi Isztambultól. Vasárnap a KSC Szekszárddal mérkőztek Kajdacsiék. Ez a mérkőzés nem mindennapi körülmények között ért véget: Dokics edző annyira felhúzta magát a játékvezetők ténykedésén, hogy ötven másodperccel a vége előtt, 73:70-es szekszárdi vezetésnél lehívta a csapatát a pályáról. A Szeviép így a szabályok értelmében utolsó lett a tornán. A szegedi lányok vasárnap az Újvidékkel játszanak edzőmeccset az Újszegeden. 
 
ISMÉT NYERT A TISZA VOLÁN SC. Vágó Attila tanítványai vasárnap a Kiskundorozsma együttesét fogadták a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságban, s esélyeshez méltóan 2:0-ra győztek. A szegediek góljait Harmos és Siegl szerezték. A Volán a hétvégén városi rangadót játszik a Szegedi VSE együttesével.

konyvtar_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár