2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  12. szám - 2009. november 23.  --  Egyetemi élet
Egységesülő labordiagnosztika Szegeden
Átadták a Laboratóriumi Medicina Intézetet
Címkék: Egyetemi Élet

Meg­bíz­ha­tó és gyors labordi­ag­nosz­ti­kai el­lá­tást kap­hat­nak a dél-al­föl­di ré­gió be­te­gei a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem La­bo­ra­tó­ri­u­mi Me­di­ci­na In­té­ze­té­ben, me­lyet a dé­li kli­ni­ka­kert­ben ala­kí­tot­tak ki.
Az új in­té­zet az or­szág egyik leg­több szol­gál­ta­tá­sát nyúj­tó la­bo­ra­tó­ri­u­ma, éves be­teg­for­gal­ma 477 ezer fő, az el­vég­zett vizs­gá­la­tok szá­ma pe­dig meg­ha­lad­ja a 4 mil­li­ót – mond­ta Pál At­ti­la pro­fes­­szor, a kli­ni­kai köz­pont el­nö­ke no­vem­ber 17-én az egy­ség át­adá­sa­kor.
A ko­ráb­ban hasz­nált di­ag­nosz­ti­kai be­ren­de­zé­sek mel­lé az egye­tem a Roche Ma­gyar­or­szág Kft.-től esz­köz­bér­le­ti szer­ző­dés ke­re­té­ben 150 mil­lió fo­rint ér­ték­ben ka­pott új mű­sze­re­ket, az in­té­zet inf­rast­ruk­tú­rá­já­nak fej­lesz­té­sét pe­dig a Rotary Club Sze­ged tá­mo­ga­tá­sa tet­te le­he­tő­vé.
Hor­váth And­rea Ri­ta in­té­zet­ve­ze­tő pro­fes­­szor az áta­dón tar­tott rö­vid elő­adá­sá­ban ki­fej­tet­te, a sze­ge­di egész­ség­ügyi in­teg­rá­ció előtt Sze­ge­den négy la­bo­ra­tó­ri­um­ban és öt min­ta­vé­te­li he­lyen vé­gez­ték az el­lá­tást. Ez el­té­rő mű­szer­par­kot, re­a­gen­se­ket és há­rom kü­lön­bö­ző la­bo­ra­tó­ri­u­mi in­for­ma­ti­kai rend­szert je­len­tett.
A La­bo­ra­tó­ri­u­mi Me­di­ci­na In­té­zet lét­re­ho­zá­sá­val a di­ag­nosz­ti­kai vizs­gá­la­to­kat ugyan két te­lep­he­lyen, de egy­sé­ges, Kö­zép- és Ke­let-Eu­ró­pá­ban egye­dül­ál­ló, au­to­ma­ti­zált esz­köz­park­kal vég­zik. A kli­ni­kai köz­pont ke­ze­lő­or­vo­sai vizs­gá­lat­ké­ré­se­i­ket online ad­hat­ják le, a la­bo­ra­tó­ri­um az ered­mé­nye­ket pe­dig elekt­ro­ni­kus for­má­ban kül­di vis­­sza ne­kik. A ter­vek sze­rint 2012-re már egy köz­pon­ti vér­vé­te­li he­lyen és egy la­bo­ra­tó­ri­um­ban vég­zik majd a mun­kát.
Hor­váth And­rea Ri­ta ko­moly ered­mény­nek tart­ja, hogy bár a fi­nan­szí­ro­zá­si ne­héz­sé­gek mi­att a la­bo­ra­tó­ri­u­mi di­ag­nosz­ti­kai te­vé­keny­ség vesz­te­sé­ges – a tár­sa­da­lom­biz­to­sí­tás nem fe­de­zi a va­lós költ­sé­ge­ket –, a fej­lesz­té­sek­nek kö­szön­he­tő­en az egy vizs­gá­lat­ra ju­tó faj­la­gos költ­sé­ge­ket si­ke­rült csök­ken­te­ni.

F. J.

Bezár