2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  12. szám - 2009. november 23.  --  Egyetemi élet
A klí­ma­vál­to­zás nyo­má­ban
Címkék: Egyetemi Élet

No­vem­ber 19-én ren­dez­te meg az SZTE ÁJTK Eu­ró­pa-ta­nul­má­nyok Köz­pont ke­re­té­ben mű­kö­dő Europe Direct Sze­ged eu­ró­pai uni­ós in­for­má­ci­ós iro­da az „Ég­haj­lat-po­li­ti­ka – a Ma­gyar­or­szág előtt ál­ló ki­hí­vá­sok uni­ós pers­pek­tí­vá­ban” cí­mű nagy­sza­bá­sú kon­fe­ren­ci­á­ját.
A ren­dez­vény kö­zép­pont­já­ban az EU ég­haj­lat-po­li­ti­ká­ja, a kli­ma­ti­kus vi­szo­nyok át­ala­ku­lá­sa, a glo­bá­lis fel­me­le­ge­dés okoz­ta ha­tá­sok, va­la­mint a vál­to­zá­sok­hoz tör­té­nő al­kal­maz­ko­dás ha­zai és nem­zet­kö­zi le­he­tő­sé­gei áll­tak. A ta­nács­ko­zást Kar­sai Krisz­ti­na, az SZTE ÁJTK kül­kap­cso­la­ti dékán­helyettese nyi­tot­ta meg, aki be­szé­dé­ben ki­emel­te, hogy a szak­tu­do­mányok fel­ada­ta a klí­ma­vál­to­zás kö­vet­kez­mé­nye­i­nek fel­tá­rá­sa, a meg­ol­dá­sok ke­re­sé­se. Az el­hang­zott elő­adá­sok is a fenn­ál­ló prob­lé­mák ki­küsz­öbö­lé­sé­re tet­tek kí­sér­le­tet.
Bozó Lász­ló, az Or­szá­gos Me­te­o­ro­ló­gi­ai Szol­gá­lat el­nö­ke hang­sú­lyoz­ta, hogy je­len­leg nagy­mér­té­kű hő­mér­sék­let-nö­ve­ke­dést ta­pasz­tal­ha­tunk, ez­zel el­len­tét­ben a csa­pa­dék men­­nyi­sé­ge csök­ken. E ten­den­ci­ák a kö­vet­ke­ző évek­ben még in­kább fel­erő­söd­nek, s a szél­ső­sé­ges idő­já­rá­si kö­rül­mé­nyek vál­nak jel­lem­ző­vé. Feil­er Jó­zsef, a Jö­vő Nem­ze­dé­kek Or­szág­gyű­lé­si Biz­to­sa Iro­dá­já­nak osz­tály­ve­ze­tő­je fel­szó­la­lá­sá­ban elő­tér­be he­lyez­te az üveg­ház­ha­tást ered­mé­nye­ző anya­gok ki­bo­csá­tá­sá­nak csök­ken­té­sét, mely az EU egyik fő cél­ki­tű­zé­se 2020-ra.
Pod­man­iczky Lász­ló és Nováky Bé­la, a Szent Ist­ván Egye­tem ok­ta­tói be­mu­tat­ták, hogy mi­lyen esz­kö­zök­kel tud­ná a me­ző­gaz­da­ság meg­ol­da­ni az ég­haj­lat­vál­to­zás mi­att ki­ala­kult prob­lé­má­kat, va­la­mint, hogy a ma­gyar­or­szá­gi víz­kész­le­te­ket mi­ként le­het új­ra­hasz­no­sí­ta­ni. A tu­do­má­nyos elő­adá­sok­ból ki­de­rült, hogy az ipar, az épü­let­gé­pé­szet, a me­ző­gaz­da­ság te­rü­le­tén is van le­he­tő­ség az ener­gia­fel­hasz­ná­lás csök­ken­té­sé­re, de hi­ány­zik még a szük­sé­ges tár­sa­dal­mi aka­rat és a fi­nan­szí­ro­zá­si for­rás.

Du­dás Szil­via

Bezár