Archívum
2009
7. szám - 2009. április 27.
Egyetemi élet

Magyar paprika a távol-keleti élelmiszerpiacon
A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2004 óta több országban, köztük Japánban is folytat paprikakísérleteket. A kutatások során jól vizsgázott a szigetország kalciumban szegény talaján a magyar paradicsompaprika, amely két, nagyüzemi termesztéssel, illetve forgalmazással foglalkozó japán óriáscég érdeklődését is felkeltette a Tokióban megrendezett 34. Foodex Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon.
„A japánok körében is növekszik az úgynevezett 'anti age' táplálékkiegészítők, vagyis az olyan termékek iránti érdeklődés, melyeknek tudományosan bizonyított hatásuk van az emberi öregedés lassítása terén. A kísérletek során a japán talaj- és éghajlati viszonyokhoz nemesített, C-vitaminban és kalciumban különösen gazdag paradicsompaprika is ebbe a körbe tartozik” – fejtette ki a kutatást vezető Lantos Ferenc, az SZTE Mezőgazdasági Karának oktatója. A sikeres eredményeknek köszönhetően a különleges paprikafajta mint egyedüli magyar termék nagyüzemi termesztése is beindulhat a távol-keleti országban.