2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  12. szám - 2009. november 23.  --  Egyetemi élet
A tu­do­mány­tu­risz­ti­ka köz­pont­ja
Az utób­bi évek je­len­tős fej­lő­dé­sé­nek kö­szön­he­tő­en a ma­gyar­or­szá­gi tu­riz­mus egyik leg­je­len­tő­sebb te­rü­le­té­vé lé­pett elő a kon­fe­ren­cia­tu­riz­mus. Az or­szág egyik leg­nép­sze­rűbb hely­szí­né­nek pe­dig Sze­ged szá­mít a te­rü­le­ten, ami az egye­tem nem­zet­kö­zi szin­ten is je­len­tős tu­do­má­nyos éle­té­nek kö­szön­he­tő – tud­tuk meg Far­kas And­rás­tól, a C&T Hun­ga­ry Kft ügy­ve­ze­tő igaz­ga­tó­já­tól, aki 2007 óta vi­se­li a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem tu­risz­ti­kai nagy­kö­ve­te cí­met.
Címkék: Egyetemi Élet

„Ma­gyar­or­szág hos­­szú ide­je köz­ked­velt kon­fe­ren­cia-hely­szín, a rang­lis­tán min­dig az el­ső tíz­ben van, sok­szor meg­előz­zük Cseh­or­szá­got és Auszt­ri­át is. Egyéb­ként ezen a lis­tán olyan je­len­tős or­szá­gok is sze­re­pel­nek, mint az USA vagy Fran­cia­or­szág” – me­sé­li Far­kas And­rás, aki a sze­ge­di egye­tem­hez kö­tő­dő kon­fe­ren­ci­ák je­len­tős ré­szét szer­ve­zi. „A sze­ge­di kon­fe­ren­cia­tu­riz­mus­nak óri­á­si len­dü­le­tet az adot­t, ami­kor el­ké­szült a TIK. Bi­zo­nyos sta­tisz­ti­kák sze­rint Bu­da­pest után a má­so­dik leg­ked­vel­tebb hely­szín Sze­ged. En­nek oka, hogy az egye­tem szel­le­mi éle­te nem­zet­kö­zi szin­ten is je­len­tős, az itt dol­go­zó ta­ná­rok, ku­ta­tók ren­ge­teg nem­zet­kö­zi bi­zott­ság­ban dol­goz­nak. Öt-hat­száz fős kon­fe­ren­ci­á­kat szer­ve­zünk fő­leg, az et­től na­gyobb lét­szá­mú ren­dez­vé­nyek meg­szer­ve­zé­sé­re azon­ban saj­nos nincs elég szál­lás­ka­pa­ci­tás a vá­ros­ban.”

tudomanyturtisztika
Farkas András, az SZTE turisztikai nagykövete. Fo­tó: Segesvári Csaba
Mert­hogy a szak­em­ber nem tit­kol­ja azt sem, hogy a biz­ta­tó sta­tisz­ti­kai ered­mé­nyek el­le­né­re kü­lön­bö­ző ne­héz­sé­gek­kel is meg kell küz­de­ni a te­rü­le­ten. „Sze­ge­den je­len­leg az egyik leg­na­gyobb prob­lé­ma a négy-öt­csil­la­gos szál­lás­he­lyek hi­á­nya. Ilyen szem­pont­ból pél­dá­ul Deb­re­cen sok­kal jobb hely­szín. Saj­nos nem is lát­szik kü­lö­nö­sebb fej­lő­dés ezen a té­ren. Eh­hez a ma­gán­tő­két kel­le­ne csá­bí­ta­ni, kü­lön­bö­ző esz­kö­zök­kel – mint pél­dá­ul az ide­gen­for­gal­mi adó csök­ken­té­se – von­zób­bá kel­le­ne ten­ni a szál­lás­hely­épí­tést szá­muk­ra. Saj­nos azon­ban nem lá­tunk tö­rek­vést er­re a vá­ros ré­szé­ről. Ezen­kí­vül van­nak ki­sebb prob­lé­mák is, mint pél­dá­ul az ét­ter­mek ka­pa­ci­tá­sa. Vagy a par­ko­lást te­kint­ve is van­nak ne­héz­sé­gek, konk­ré­tan a kong­res­­szu­sok ide­jén bün­te­té­sek tö­me­gét ró­ják ki a ven­dé­gek­re, ami egy élet­re el­ve­he­ti a ked­vü­ket at­tól, hogy el­jöj­je­nek egy sze­ge­di ren­dez­vény­re. Tu­laj­don­kép­pen el­mond­ha­tó, hogy a leg­na­gyobb gond a par­ko­lás és a szál­lás. De sze­ren­csé­re azért ös­­szes­sé­gé­ben így is in­kább von­zó hely­szín­nek szá­mít Sze­ged.”
A te­rü­let to­váb­bi fej­lő­dé­se igen fon­tos len­ne, mi­vel a kon­fe­ren­cia­tu­riz­mus ad­ja je­len­leg Sze­ged tu­riz­mu­sá­nak het­ven-nyolc­van szá­za­lé­kát je­len­tős hasz­not hoz­va mind a vá­ros­nak, mind az egye­tem­nek. „Az egye­tem egy-­egy je­len­tős kon­fe­ren­cia szer­ve­zé­sé­vel tud­ja dek­la­rál­ni, hogy ko­moly szel­le­mi mun­ka fo­lyik in­téz­mé­nye­i­ben. Egyéb­ként pe­dig fon­tos tud­ni, hogy ez egy szé­le­sebb mű­faj. Nem­csak ma­gá­ra a kon­fe­ren­ci­á­ra jön­nek el a ven­dé­gek, ha­nem akár több nap­ra is ma­rad­nak, fo­gyasz­ta­nak, igény­be ve­szik a vá­ros szol­gál­ta­tá­sa­it is, je­len­tős ár­be­vé­telt hoz­va a kul­tú­rá­nak és a kü­lön­bö­ző szol­gál­ta­tók­nak.”
Az egye­tem ös­­szes tu­do­mány­te­rü­le­té­hez kö­tőd­nek ren­dez­vé­nyek, a leg­je­len­tő­sebb eb­ből a szem­pont­ból azon­ban az or­vos­tu­do­mány. Mint Far­kas And­rás el­mond­ja, az idei őszi sze­zon­ban is több fon­tos ren­dez­vény volt, és már most ké­szül­nek a ta­va­szi idény­re is. „Az őszi idő­szak, ami de­cem­ber ele­jé­ig tart, ál­ta­lá­ban zsú­fo­lá­sig te­lí­tett. Most fe­jez­tük be pél­dá­ul a Szen­t-­Györ­gyi Na­po­kat, ami egy ren­ge­teg em­bert meg­moz­ga­tó, egy hé­tig tar­tó, nyolc hely­szí­nen zaj­ló ren­dez­vény volt. A má­sik na­gyon je­len­tős ren­dez­vé­nyünk egy mik­ro­bi­o­ló­gi­ai kong­res­­szus volt az idén. A ta­va­szi sze­zon­ban pe­dig az élet­ta­ni tár­sa­ság­nak lesz egy nagy kon­fe­ren­ci­á­ja vá­ro­sunk­ban. Ez az egyik leg­je­len­tő­sebb pro­jekt, ami­nek szer­ve­zé­sét már most el­kezd­tük” – zár­ta a szak­em­ber, aki a no­vem­ber 17-én Sze­ge­den meg­tar­tott Pus­kás Fer­enc-em­lékün­nep­ség-­sorozat­nak is egyik ko­or­di­ná­to­ra volt.

Ke­resz­tes Ju­dit

Bezár