2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  11. szám - 2009. november 9.  --  Egytemi élet
Élel­mi­szer-biz­ton­sá­gi kon­fe­ren­cia és szak­mai nap
Címkék: Egyetemi Élet

A 30. FAO Élel­me­zé­si Vi­lág­nap al­kal­má­ból Az élel­mi­szer­biz­ton­ság kér­dé­sei nap­ja­ink­ban cím­mel a SZTE Dél-al­föl­di Ag­rár­tu­do­má­nyi Cent­rum is re­gi­o­ná­lis ren­dez­vényt szer­ve­zett ok­tó­ber 21-én a Ga­bo­na­ku­ta­tó Non­prof­it Köz­hasz­nú Kft. ta­nács­ter­mé­ben.
Az ezt meg­elő­ző saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón Maria Kadleciko­va, az Élel­me­zés­ügyi Vi­lág­szer­ve­zet re­gi­o­ná­lis kép­vi­se­le­té­nek ve­ze­tő­je; Véha An­tal, az Ag­rár­tu­do­má­nyi Cent­rum el­nö­ke és a Mér­nö­ki Kar dé­kán­ja, to­váb­bá Matúz Já­nos, a Ga­bo­na­ku­ta­tó ügy­ve­ze­tő igaz­ga­tó­ja vet­tek részt.
Véha An­tal rö­vid kö­szön­tő­jét kö­ve­tő­en Maria Kadleciková­nak ad­ta át a szót, aki elő­adá­sá­ban el­ső­sor­ban az éhe­zés­sel kap­cso­la­tos FAO-teendőkre he­lyez­te a hang­súlyt, és a vál­ság­gal kap­cso­la­to­san kü­lön­bö­ző, ám an­nál meg­döb­ben­tőbb ada­tok­kal szol­gált az éhe­zés meg­szün­te­té­sé­re irá­nyu­ló te­vé­keny­sé­gek ál­tal igé­nyelt ös­­sze­ge­ket te­kint­ve. Az éhe­zők szá­ma nap­ja­ink­ban el­ér­te az egy­mil­li­ár­dot, így a 2000-ben száz­nyolc­van­ki­lenc ENSZ-tag­ál­lam ál­tal dek­la­rált meg­ál­la­po­dás – mi­sze­rint 2015-ben vé­get vet­nek az éhe­zés­nek – tart­ha­tat­lan lesz. Kadleciko­va fel­hív­ta a fi­gyel­met a no­vem­ber 16-18. kö­zött Ró­má­ban meg­ren­de­zen­dő Vi­lág­élel­me­zé­si Csúcs­ta­lál­ko­zó­ra, mely­nek fő cél­ki­tű­zé­se an­nak ki­dol­go­zá­sa, hogy 2050-re va­ló­ban meg­szűn­jön az éhe­zés.
A kép­vi­se­let-ve­ze­tő elő­adá­sát kö­ve­tő­en, Véha An­tal­lal FAO Em­lék­ér­met adott át olyan sze­mé­lyek­nek, akik az élel­mi­szer­biz­ton­ság és -ku­tatás te­rü­le­tén ki­emel­ke­dő mun­kás­ság­gal ren­del­kez­nek. Ki­tün­te­tést vett át ag­rár­gaz­da­sá­gi ku­ta­tá­sa­i­ért Udovecz Gá­bor, az Ag­rár­gaz­da­sá­gi Ku­ta­tó­in­té­zet fő­igaz­ga­tó­ja; Matúz Já­nos bú­za­ne­me­sí­tői és -ku­tatói mun­ká­já­ért, va­la­mint a ma­gyar fel­ső­ok­ta­tás­ban be­töl­tött ok­ta­tói te­vé­keny­sé­gé­ért; to­váb­bá gyárt­mány- és gyár­tás­fej­lesz­té­si ta­pasz­ta­la­ta­i­ért Var­ga Lász­ló, a Ma­gyar Pék­szö­vet­ség el­nö­ke.
Az em­lék­ér­mek át­adá­sát kö­ve­tő szak­mai elő­adá­sok so­rán a Ke­nyér Vi­lág­nap­já­hoz (ok­tó­ber 16.) kap­cso­lód­va leg­fon­to­sabb élel­me­zé­si cik­künk­kel ös­­sze­füg­gés­be hoz­ha­tó té­mák­ban, il­let­ve a vi­lág­vál­ság­gal és en­nek kö­vet­kez­mé­nye­i­vel kap­cso­lat­ban hall­gat­hat­tunk meg be­szá­mo­ló­kat. A kon­fe­ren­ci­át ál­ló­fo­ga­dás kö­vet­te, az idő­köz­ben fel­me­rült kér­dé­se­ket kö­tet­len be­szél­ge­tés for­má­já­ban itt le­he­tett meg­tár­gyal­ni, több ke­nyér­faj­tát kö­ze­lebb­ről meg­is­mer­ni, va­la­mint a Matúz Já­nos elő­adá­sa so­rán be­mu­ta­tott ga­bo­na­faj­tá­kat meg­te­kin­te­ni.
Az Élel­me­zé­si Vi­lág­nap lét­re­ho­zá­sa Romány Pál ak­ko­ri föld­mű­ve­lés­ügyi mi­nisz­ter, a ma­gyar de­le­gá­ció ve­ze­tő­jé­nek öt­le­te volt az 1979. évi FAO-konferencián, ok­tó­ber 16-a a FAO meg­ala­ku­lá­sá­nak (1945) nap­ja.
Idén a vi­lág­nap vi­lág­hét­té bő­vült, en­nek al­kal­má­ból ha­son­ló szak­mai na­pot szer­ve­zett a Deb­re­ce­ni Egye­tem Ag­rár- és Mű­sza­ki Tu­do­má­nyok Cent­ru­ma ok­tó­ber 12-én, ok­tó­ber 13-án pe­dig a veszp­ré­mi Pan­non Egye­tem. Bu­da­pes­ten ok­tó­ber 15-én és 16-án a vá­ros­li­ge­ti Vaj­dahun­yad Vár­ban ta­lál­ha­tó Me­ző­gaz­da­sá­gi Mú­ze­um­ban meg­tar­tott két­na­pos ren­dez­vény­so­ro­za­ton Maria Kadleciko­va ün­ne­pé­lyes ke­re­tek kö­zött út­nak in­dí­tot­ta a III. Ma­gyar Ado­mány­kon­vojt. Ok­tó­ber 19-én, ugyan­csak Bu­da­pes­ten, a Köz­pon­ti Élel­mi­szer-tu­do­má­nyi Ku­ta­tó­in­té­zet­ben szer­vez­tek kon­fe­ren­ci­át.

Sze­ke­res Ni­ko­let­ta

Bezár