2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2009  --  11. szám - 2009. november 9.  --  Egytemi élet
Nem elég a pad­ban ül­ni!
Im­már ötö­dik al­ka­lom­mal ren­dez­te meg az SZTE őszi Ál­lás­bör­ze az SZTE Kar­ri­er Iro­da. Több mint 1000 hall­ga­tó, friss dip­lo­más for­dult meg ok­tó­ber 14-én a stan­dok kö­zött, a ki­ál­lí­tó cé­gek szá­ma vi­szont – mely a ta­va­lyi 33-ról 22-re esett – a gaz­da­sá­gi re­ces­­szi­ót tük­röz­te.
Címkék: Egyetemi ÉletÁllásbörze

„A cé­gek ar­ra kény­sze­rül­nek, hogy a költ­ség­ve­tés­ük­ben meg­húz­zák a vo­na­lat. Ez el­ső­sor­ban a mar­ke­ting­költ­sé­gek vis­­sza­szo­rí­tá­sá­ban mu­tat­ko­zik meg, ami az ál­lás­bör­zén va­ló meg­je­le­nést is érin­ti. Más­részt foly­ta­tód­nak az el­bo­csá­tá­sok, nin­cse­nek nyi­tott po­zí­ci­ók, új mun­ka­he­lyek” – ma­gya­ráz­ta a cé­gek csök­ke­nő ki­ál­lí­tó ked­vét Fajka Ju­dit mar­ke­ting­asz­­szisz­tens, a bör­ze fő­szer­ve­ző­je.

allasborze
Huszonkét cég mutatta be kínálatát a TIK-ben. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba


Ön­élet­rajz­írás, kom­pe­ten­cia­teszt, gra­fo­ló­gi­ai vizs­gá­lat – prog­ra­mok­ban idén sem volt hi­ány az ál­lás­bör­zén. A ki­ál­lí­tó cé­gek több­sé­ge IT, te­le­kom­mu­ni­ká­ció, szoft­ver­fej­lesz­tés te­rü­let­re keres(et­t) friss dip­lo­mást, de ta­lál­hat­tak ma­guk­nak a hall­ga­tók nyi­tott po­zí­ci­ó­kat szám­vi­te­li, jo­gi, és gaz­da­sá­gi te­rü­let­re is. Biz­ta­tó ké­pet mu­tat­tak a re­gi­o­ná­lis és or­szá­gos ér­de­kelt­sé­gű ta­nács­adó és ál­lás­köz­ve­tí­tő cé­gek, akik szá­ma most is je­len­tős­nek volt mond­ha­tó. „A bi­zony­ta­lan mun­ka­erő-pi­a­ci hely­zet el­le­né­re op­ti­miz­mus­ra ad okot, hogy egy­re több mun­ka­adó is­me­ri fel a gya­kor­lat­ori­en­tált kép­zés fon­tos­sá­gát” – emel­te ki a fő­szer­ve­ző.

Akik ke­res­tek

„Fő­leg sok mér­nök ér­dek­lő­dő­vel ta­lál­koz­tunk” – mond­ta el la­punk­nak Sza­lai Pé­ter, a Start Ki­adó Kft. HR-asszisztense, mi­köz­ben Ál­lás­start ne­vű év­könyv­ük­ben a kör­nye­zet­mér­nök­től a köny­ve­lő­ig ter­je­dő aján­la­to­kat mu­tat­ta. Kér­dé­sem­re, hogy ho­gyan áll­nak a cé­gek a BA/BSc-diplomákhoz, el­mond­ta, még nemigazán lát­ha­tó kü­lönb­ség a vég­zett­sé­gek kö­zött.
Hard­ver- és szoft­ver­fej­lesz­tés­re ke­re­sett bu­da­pes­ti mun­ka­vég­zé­si hel­­lyel mun­ka­erőt az Eric­s­son Ma­gyar­or­szág Kft. „Ve­gyes az ér­dek­lő­dés, de nem tu­dunk olyan szám­ban je­lent­ke­ző­ket ta­lál­ni itt, mint egy ki­mon­dot­tan mű­sza­ki kép­zést nyúj­tó in­téz­mény­ben” – mond­ta el Ke­le­men Zol­tán HR-tanácsadó. Azt is meg­tud­tuk, a cég­nek sa­ját ki­vá­lasz­tá­si rend­sze­re van, így nem na­gyon ér­dek­li a dip­lo­ma tí­pu­sa.

Aki több­nyi­re ta­lál­tak

A kí­ná­lat­ol­dalt iga­zol­ta a ke­res­let: „Ma­te­ma­ti­ka és pénz­ügyi irány­ban ér­dek­lőd­tem. Ta­lál­koz­tam már jó ál­lás­aján­lat­tal” – ezt már Süle Gá­bor har­mad­éves ma­te­ma­ti­ka BSc-s hall­ga­tó mond­ta. Lo­vag Ta­más har­mad­éves prog­ram­ter­ve­ző in­for­ma­ti­kus sze­rint elég jó volt a fel­ho­za­tal, a ma­ga szak­já­val sok le­he­tő­sé­get ta­lált mind ál­lás, mind gya­kor­no­ki hely te­kin­te­té­ben. „Úgy ér­zem, úgy­is a cég fog ki­ké­pez­ni ma­gá­nak, az egye­tem az ala­po­kat ad­ja meg” – vá­la­szolt Földe­si Eri­ka ötöd­éves prog­ram­ter­ve­ző ma­te­ma­ti­kus kér­dé­sem­re, hogy sze­rin­te ho­gyan fo­gad­ják majd le­en­dő dip­lo­má­ját.
„A ver­seny éle­se­dé­sét iga­zol­ja egy­részt, hogy a mun­ka­erő­pi­a­con ne­gyed­an­­nyi po­zí­ci­ó­ba ke­res­nek dip­lo­mást, más­részt hogy az új bo­lo­gnai rend­szer mi­att a cé­gek több­sé­ge 'kivár'-s­tratégiát foly­tat, te­kint­ve, hogy még nin­cse­nek ta­pasz­ta­la­tok az új rend­szer­rel kap­cso­lat­ban” – ma­gya­ráz­ta Fajka Ju­dit.

Az is­ko­la­pad nem elég

A bör­zét meg­elő­ző öt­na­pos­ra bő­vült fel­ké­szí­tő prog­ra­mo­kon új­don­ság­ként a hall­ga­tók vé­gig­néz­het­tek egy élő pró­ba­in­ter­jút, amin szem­be­sül­het­tek a friss dip­lo­má­sok ál­tal el­kö­ve­tett hi­bák­kal. A 16-fé­le prog­ra­mon több mint 250 hall­ga­tó vett részt.
13 éves csú­cson a mun­ka­nél­kü­li­ség, 10,3 szá­za­lék­ra nőtt a mun­ka­nél­kü­li­sé­gi rá­ta. „Ab­ban bí­zom, hogy a mos­ta­ni mun­ka­erő-pi­a­ci hely­zet ki­csit fel­ráz­za a hall­ga­tó­kat és friss dip­lo­má­so­kat, s rá­jön­nek, hogy nem elég a pad­ban ül­ve be­fe­jez­ni a ta­nul­má­nyo­kat, ha­nem ak­tív ré­sze­sei kell hogy le­gye­nek a di­ák­évek­nek” – ös­­szeg­zett Fajka Ju­dit.

Arany Mi­hály

Bezár