2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2009  --  11. szám - 2009. november 9.  --  Egytemi élet
Gorzsán ás­nak a ré­gész­hall­ga­tók
Több év szü­net után most is­mét be­kap­cso­ló­dott a fel­tá­rá­sok­ba a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Ré­gé­sze­ti Tan­szé­ke. A Hód­me­ző­vá­sár­hely kör­nyé­ki Gorzsa 10. szá­mú ho­mok­bá­nya te­rü­le­te egy­szer­re mun­ka és szak­mai gya­kor­lat a hall­ga­tók­nak.
Címkék: Egyetemi Élet

A Hód­me­ző­vá­sár­hely ha­tá­rá­ban fek­vő Gorzsa ok­le­vél­ben em­lí­tett kö­zép­ko­ri fa­lu, az el­ső fel­jegy­zés ró­la 1331-ből szár­ma­zik – ve­zet fel egy kis domb­ra Wolf Má­ria ása­tás­ve­ze­tő ré­gész. Ko­ráb­ban itt il­le­gá­lis ho­mok­bá­nyá­szat is folyt, és már ak­kor volt egy rö­vid le­let­men­tés a het­ve­nes évek vé­gén, nyolc­va­nas évek ele­jén. Ho­mok­bá­nyát sze­ret­né­nek itt nyit­ni, ezért fo­lyik a meg­elő­ző fel­tá­rás.

regesz2
Megelőző feltárás a leendő homokbánya helyén. Fo­tó: Gémes S.


A nyá­ri idő­szak­tól kezd­ve a Ré­gé­sze­ti Tan­szék ok­ta­tói mel­lett hall­ga­tók is dol­goz­nak a te­rü­le­ten, ők vég­zik a tech­ni­ku­si mun­kát – sze­ren­csés kö­rül­mény, hogy az egye­tem­hez kö­zel tel­je­sít­he­tik kö­te­le­ző gya­kor­la­tu­kat. Nagy Ka­ta­lin, a Kö­zép­ko­ri Egye­te­mes Tör­té­ne­ti Tan­szék egye­te­mi ta­nár­se­géd­je el­mond­ta, hogy szin­te az egész do­ku­men­tá­ció te­rü­le­tén, pél­dá­ul raj­zo­lás­ban, fo­tó­zás­ban is ki­pró­bál­hat­ják ma­gu­kat a ré­gész­hall­ga­tók. A te­rü­le­ten Ár­pád-ko­ri, ké­ső kö­zép­ko­ri és bronz­ko­ri le­lő­he­lye­ket vár­tak, de ki­de­rült, hogy ezek mel­lett a Kr. u. 4-5. szá­za­di ger­mán, ge­pi­da le­le­tek is rejt a föld, sőt 8-9. szá­za­di te­le­pü­lés­rész is fel­buk­kant az ásók alat­t, és réz­ko­ri, il­let­ve újkőko­ri le­le­tek is elő­ke­rül­tek. Sok­fé­le nép és kul­tú­ra em­lék­anya­gai meg­ta­lál­ha­tók itt, fel­te­he­tő­leg azért, mert – aho­gyan a kö­zel­ben egy holt me­der is jel­zi – a kör­nyék víz­jár­ta te­rü­let volt, és eb­ből emel­ke­dik ki a domb.

Mal­mo­zó ma­gyar­ja­ink

Az egyik Ár­pád-ko­ri ház­ban a pad­ló­ba be­kar­col­va két da­rab ma­lom­já­té­kot ta­lál­tak. „Eb­ből az idő­szak­ból is­mer­tünk már kő­be, tég­lá­ba kar­colt ma­lom­já­té­kot, de ház­pad­ló­ban kar­col­va még nem. Az egyi­ket fel is vet­ték a sze­ge­di mú­ze­um res­ta­u­rá­to­rai” – tud­tuk meg Wolf Má­ri­á­tól. Több­fé­le ér­me is elő­buk­kant, sok III. Bé­la-pénz ke­rült elő a 12. szá­zad má­so­dik fe­lé­ből, és az 1500-as évek kö­ze­pé­ről szár­ma­zó ér­mé­ket is lel­tek a szak­em­be­rek.
„Az Ár­pád-kor­ból ta­lál­tunk úgy­ne­ve­zett kül­ső ke­men­cé­ket, ame­lyek úgy mű­köd­het­tek, mint a mai nyá­ri kony­hák, még gyü­möl­csöt is aszal­tak ben­nük ele­ink” – is­mer­te­ti a te­rü­le­tet a ré­gész. Bi­zo­nyos, hogy a kö­zel­múl­tig jó la­kó­hely volt e vi­dék, hi­szen az egy­ko­ri – im­már új­ko­ri – ta­nyák om­la­dé­ka­it is meg­ta­lál­ták. A ko­ráb­bi ása­tás alap­ján sej­te­nek itt egy Ár­pád-ko­ri temp­lo­mot is, ám ed­dig még nem lel­tek a nyomára…

Ge­pi­dák

Ahogy odébb me­gyünk, B. Tóth Ág­nes, a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Ré­gé­sze­ti Tan­szék­ének do­cen­se már a ne­gye­dik ge­pi­da ház fel­tá­rá­sát vég­zi. Nagy­já­ból egy négy­szer né­gyes, föld­be mé­lyí­tett ház­ról van szó. Ren­ge­teg há­zi ke­rá­mia ke­rül elő, sok dísz­ke­rá­mia, ez kel­tez, és a min­den­na­pi élet szá­mos ap­ró dol­ga, mint az or­só­gom­bok, or­só­ka­ri­kák, gya­ko­ri a csont­fé­sűk, szö­vő­szék­ne­he­zé­kek – tu­dat­ja a szak­em­ber. Né­hol ki­sebb vas­tár­gya­kat, vas­ké­se­ket, vas­ára­kat is rejt a föld.

Agancs­ka­pa az ős­kor­ból

Az ős­ko­ri göd­rök fel­te­he­tő­leg vagy a neo­li­ti­kum, vagy a réz­kor idő­sza­ká­ból szár­maz­nak, saj­ná­la­tos mó­don egy­elő­re nem ke­rült elő olyan cse­rép­tö­re­dék, amely alap­ján egy­ér­tel­mű­en ki­je­lent­he­tő len­ne, hogy me­lyik ré­gé­sze­ti kul­tú­ra ha­gya­té­ka – ve­zet be az ős­ko­ri le­le­tek rej­té­lye­i­be Sán­ta Gá­bor ta­nár­se­géd. Ál­lat­cson­tok, kagy­ló­hé­jak ke­rül­tek elő, me­lyek a kor­szak em­be­ré­nek táp­lál­ko­zá­sá­ról ta­nús­kod­nak. A domb­te­tőn szét­szór­tan el­ső­sor­ban a ko­ra bronz­kor­nak a leg­ko­ráb­bi sza­ka­szá­ra, vagy a Ma­kó- vagy a Nagy­ré­vi kul­tú­rá­ra jel­lem­ző le­le­tek ke­rül­tek elő. Ezen­kí­vül szór­vá­nyo­san több más kor­szak em­lé­ke is meg­ta­lál­ha­tó a te­rü­le­ten, pél­dá­ul a ko­rai vas- vagy a ké­sői bronz­kor­ból.

A. M.

Bezár