2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2009  --  11. szám - 2009. november 9.  --  Egytemi élet
A fi­zi­kus és a tu­ta­ja
Címkék: Egyetemi Élet

Négy csa­pat fi­a­tal gyü­le­ke­zett ok­tó­ber 16-án ko­ra dél­után a Pláza mö­göt­ti tó­hoz, mind­egyik­nél va­la­mi­fé­le tu­taj­ra vagy ha­jó­ra em­lé­kez­te­tő szer­ke­zet volt… A Ma­gyar Fi­zi­kus Hall­ga­tók Egye­sü­le­té­nek (Mafihe) sze­ge­di he­lyi bi­zott­sá­ga 11. al­ka­lom­mal ren­dez­te meg az egye­te­mis­ták­nak szó­ló kre­a­tív Fi­zi­ka Ver­senyt.


„Nem ar­ra va­gyunk kí­ván­csi­ak, hogy ki men­­nyi­re jól tud egy adott ma­te­ma­ti­kai fel­ada­tot meg­ol­da­ni, ha­nem a prob­lé­ma­meg­ol­dó ké­pes­sé­get he­lyez­zük elő­tér­be” – mond­ta el a szer­ve­ző Tát­rai Dá­vid, az Op­ti­kai és Kvan­tum­elekt­ro­ni­kai Tan­szék má­sod­éves dok­toran­dusza, a Mafi­he sze­ge­di he­lyi bi­zott­sá­gá­nak ko­ráb­bi el­nö­ke. A fel­ada­tok en­nek meg­fe­le­lő­en év­fo­lyam­tól füg­get­le­nül meg­old­ha­tók, a meg­ol­dás­hoz ál­ta­lá­ban nem spe­ci­á­lis fi­zi­kai és ma­te­ma­ti­kai is­me­re­tek­re, ha­nem nyi­tott gon­dol­ko­dás­ra és fan­tá­zi­á­ra van szük­ség.


Négy csa­pat ne­ve­zett az idei FiVe-re – há­rom sze­ge­di és egy deb­re­ce­ni –, de a ver­seny or­szá­gos ki­su­gár­zá­sát mu­tat­ja, hogy a ko­ráb­bi évek­ben az EL­TE-ről és a BMI-ről is ér­kez­tek csa­pa­tok. Az idei kre­a­tív, konst­ruk­ci­ós fel­adat az volt, hogy épít­se­nek a ne­ve­zők olyan ví­zi jár­mű­vet, ame­lyet egy li­ter víz fel­hasz­ná­lá­sá­val haj­ta­nak meg – az a csa­pat győz, aki­nek a ha­jó­ja a leg­mes­­szebb visz. A ha­jó­ver­seny után a Kár­olyi Mi­hály Kol­lé­gi­um­ban foly­ta­tó­dott a nap, ahol ko­ráb­ban meg­adott prob­lé­mák meg­ol­dá­sát vá­zol­ták a csa­pa­tok, va­la­mint a hely­szí­nen is kap­tak újabb fel­ada­to­kat, köz­tük tu­do­mány­tör­té­ne­ti kér­dé­sek is sze­re­pel­tek.


Vé­gül egy konst­ruk­ci­ós fel­ada­tot is ki­tűz­tek a szer­ve­zők: négy hur­ka­pál­ca, né­hány befőttes­gu­mi, cel­lux és pa­pír fel­hasz­ná­lá­sá­val kel­lett ping­pong­lab­da-ha­jí­tó gé­pet ké­szí­te­ni­ük a részt­ve­vők­nek.


Min­den csa­pat ka­pott könyv­ju­tal­mat, a győz­tes pe­dig ma­gá­val vi­het­te a FiVe ván­dor­ser­leg­ét – a ver­senyt a deb­re­ce­ni, „Ta­lics­ka” ne­vet vi­se­lő csa­pat nyer­te, tag­jai: Filep Ta­más és Tóth Lász­ló.


Arany Mi­hály

Bezár