2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  11. szám - 2009. november 9.  --  Egytemi élet
A MEFESZ-re em­lé­kez­tek
Ko­szo­rú­zás­sal em­lé­kez­tek meg ok­tó­ber 16-án, az Egye­te­mi Au­to­nó­mia és Ön­kor­mány­za­ti­ság Nap­ján az 1956-os for­ra­da­lom szik­rá­ja­ként is em­le­ge­tett Ma­gyar Egye­te­mis­ták és Fő­is­ko­lás­ok Szö­vet­sé­ge (MEFESZ) lét­re­jöt­té­ről a 2006-ban emelt em­lék­mű előt­t.
Címkék: Egyetemi Élet

A meg­em­lé­ke­zé­sen Ament Ba­lázs, az SZTE EHÖK ál­ta­lá­nos al­el­nö­ke be­szé­dé­ben úgy fo­gal­ma­zott: a 2006-ban ál­lí­tott em­lék­mű nem­csak kül­se­jé­vel hi­va­tott em­lé­kez­tet­ni a je­len és jö­vő hall­ga­tó­sá­gát az elő­dök­re, ha­nem el­he­lyez­ke­dé­se szim­bo­li­kus a mai if­jú­ság éle­tét is be­fo­lyá­so­ló tör­té­né­sek hely­szí­ne, a böl­csész­kar és a mo­dern Jó­zsef At­ti­la Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont (TIK) épü­le­te kö­zött. „Há­lá­val haj­tunk most fe­jet mind­azon hall­ga­tó­tár­sunk előt­t, akik­nek volt bá­tor­sá­guk sa­ját és tár­sa­ik sor­sát ke­zük­be ven­ni, és örök­re nyo­mot hagy­ni a tör­té­ne­lem­ben" – ös­­szeg­zett az al­el­nök.

mefesz
Az ünnepséget a TIK parkjában található emlékműnél rendezték. Fo­tó: Segesvári Csaba

A ko­szo­rú­zás után a böl­csész­kar Au­di­tó­ri­um Ma­xi­mu­má­ban foly­ta­tó­dott a meg­em­lé­ke­zés, ahol a hall­ga­tói kö­zös­sé­ge­kért vál­lalt mun­ká­ért ad­tak át dí­ja­kat.

Az ün­nep­sé­gen ko­szo­rút el­he­lye­ző egy­ko­ri MEFESZ-elnök, Kiss Ta­más úgy fo­gal­ma­zott: még min­dig nincs ben­ne teljesen az em­be­rek ­tu­da­tá­ban, hogy Sze­ged­ről in­dult az '56-os moz­ga­lom. A MEFESZ pél­dá­já­nak ma is ér­vé­nyes üze­ne­tét tu­da­to­sí­ta­ni kell a fi­a­ta­lok­ban, a mai egye­te­mis­ták­ban, hi­szen egy­szer ők ma­guk fog­ják ala­kí­ta­ni a tár­sa­dal­mat.

Sza­bó Gá­bor, az SZTE rek­to­ra örö­mét fe­jez­te ki, hogy so­kan el­jöt­tek fe­jet haj­ta­ni az ak­ko­ri egye­te­mis­ták előt­t. A haj­da­ni tör­té­né­sek köz­vet­le­nül ér­té­ket ad­nak a má­nak – utalt a MEFESZ te­vé­keny­sé­gé­nek pél­da­ér­té­ké­re a rek­tor.

A Hall­ga­tói Moz­ga­lo­mért Ér­dem­érem ok­ta­tói ta­go­za­tá­nak 2009-es évi dí­ja­zott­ja Be­ne­dek Györ­gy, az SZTE ÁOK dé­kán­ja. A Hall­ga­tó Moz­ga­lo­mért Ér­dem­érem hall­ga­tói ta­go­za­tá­nak 2009-es évi dí­ját Má­ra Krisz­ti­án kap­ta, az EHÖK-ben el­lá­tott kul­tu­rá­lis és ren­dez­vény­szer­ve­zői fel­ada­to­kért, va­la­mint a Szte-reo saj­tó­fő­nö­ki te­vé­keny­sé­gé­ért.

Hall­ga­tói ön­kor­mány­za­ti te­vé­keny­sé­gé­ért a Hall­ga­tói Moz­ga­lo­mért Ér­dem­érem kül­ső tá­mo­ga­tó ta­go­za­tá­nak 2009-es dí­ját Fe­ke­te Csa­ba, a Hall­ga­tói Szol­gál­ta­tó Iro­da ve­ze­tő­je ve­het­te át. A hall­ga­tói ön­kor­mány­zat­hoz kap­cso­ló­dó te­vé­keny­sé­gé­ért em­lék­pla­ket­tet ka­pott to­váb­bá: Bernáth Zsó­fia, Beznóczky An­tal, Gá­bor Ta­más, Mé­szá­ros Já­nos, Pes­ti Palócz Ádám és Var­ga End­re.

A Ma­gyar Egye­te­mis­ták és Fő­is­ko­lás­ok Szö­vet­sé­ge if­jú­sá­gi szer­ve­zet­ként jött lét­re 1956. ok­tó­ber 16-án, amely meg­tör­ve a kom­mu­nis­ta if­jú­sá­gi szö­vet­ség egyed­ural­mát, kulcs­sze­re­pet töl­tött be a for­ra­da­lom elő­ké­szí­té­sé­ben és el­in­dí­tá­sá­ban. A MEFESZ-t meg­ala­kí­tó sze­ge­di egye­te­mis­ták ki­vál­tak a hi­va­ta­los kom­mu­nis­ta if­jú­sá­gi szer­ve­zet­ből, a DISZ-ből. A Kiss Ta­más és Lej­té­nyi And­rás ja­vas­la­tá­ra lét­re­jött füg­get­len if­jú­sá­gi ér­dek­vé­del­mi szer­ve­zet szü­le­té­sé­nél mint­egy ezer di­ák volt je­len.

A MEFESZ-t gyak­ran em­le­ge­tik a for­ra­da­lom szik­rá­ja­ként, nem vé­let­le­nül: ok­tó­ber 22-én, a for­ra­da­lom ki­tö­ré­se előt­ti na­pon csat­la­koz­tak a MEFESZ-hez a bu­da­pes­ti, mis­kol­ci, pé­csi és sop­ro­ni di­ák­gyű­lé­sek. A bu­da­pes­ti nagy­gyű­lés ven­dé­ge volt a sze­ge­di Kiss Ta­más is. A for­ra­da­lom nap­ján pe­dig az or­szág szin­te min­den egye­te­mé­nek hall­ga­tói a MEFESZ so­ra­i­ba áll­tak. A MEFESZ fon­tos sze­re­pet töl­tött be a for­ra­da­lom kö­ve­te­lé­se­i­nek ki­dol­go­zá­sá­ban is.


Arany Mi­hály

Bezár