2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2009  --  11. szám - 2009. november 9.  --  Egytemi élet
Meg­úju­ló la­bor­ja­ink – II. rész
Elő­ző cik­künk­ben a Bé­ke-épü­let két hall­ga­tói la­bor­já­nak fej­lesz­té­si ter­vét mu­tat­tuk be. Foly­tat­va a sort, egy má­sik, eu­ró­pai uni­ós Tár­sa­dal­mi Inf­rast­ruk­tú­ra Ope­ra­tív Prog­ram (TIOP)-pályázat ke­re­té­ben több kar ál­tal hasz­nált hall­ga­tói la­bo­rok meg­újí­tá­sá­ra is sor ke­rül a Dóm té­ren.
Címkék: Egyetemi Élet

A mű­sza­ki és ter­mé­szet­tu­do­má­nyos kép­zés meg­te­rem­té­sét, il­let­ve meg­újí­tá­sát cél­zó TIOP-pályázatnak há­rom fá­zi­sa van: a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Du­go­nics té­ri köz­pon­ti épü­le­te – mely­nek felújításamegkezdődött –, a Mér­nö­ki Kar Ber­li­ni kör­úti épü­le­te és a Dóm tér 7., 8. szám alatt hat hall­ga­tói la­bo­ra­tó­ri­um s a 9. szám tel­jes épü­le­te is meg­újul­hat.

laborok
Kiss Tamás és Pálinkó István az egyik Dóm téri laborban.

La­bo­rok há­rom kar hall­ga­tó­i­nak

A Dóm té­ri pro­jekt ke­re­té­ben el­ső­sor­ban az alap­kép­zé­ses la­bo­ra­tó­ri­u­mo­kat újít­ják fel, il­let­ve kor­sze­rű­sí­tik. A be­ru­há­zás­ból há­rom kar – a Ter­mé­szet­tu­do­má­nyi és In­for­ma­ti­kai, a Gyógy­sze­rész­tu­do­má­nyi és a Mér­nö­ki Kar – hall­ga­tói pro­fi­tál­hat­nak majd, így mint­egy 400 hall­ga­tó gya­kor­la­ta va­ló­sul­hat meg – tud­juk meg Kiss Ta­más­tól, a Szer­vet­len és Ana­li­ti­kai Ké­mi­ai Tan­szék ve­ze­tő­jé­től, a pá­lyá­zat egyik ka­ri ko­or­di­ná­to­rá­tól.
Ma­ga a TIOP-pályázat a Ké­mi­ai Tan­szék­cso­port kez­de­mé­nye­zé­se volt. A pro­jek­tet bo­nyo­lít­ja, hogy a Dóm té­ren mű­em­lék jel­le­gű épü­le­tek so­ra­koz­nak – még az új ab­la­kok­nak is pon­to­san ugyan­úgy kell ki­néz­ni­ük, mint a je­len­le­gi­ek­nek, ezért elő­ször ki­csit min­den­kit meg­döb­ben­tett a faj­la­gos költ­ség­ve­tés – ma­gya­ráz­za a tan­szék­ve­ze­tő. A Dóm té­ri mun­ká­la­tok ugyan­is ös­­sze­sen 1,3 mil­li­árd fo­rint­ba ke­rül­nek majd. Eb­ből az épü­let­gé­pé­sze­ti fel­újí­tás­ra óri­á­si ös­­szeg esik, hi­szen ez a '20-as, '30-as évek óta nem tör­tént meg - fej­te­ge­ti az oko­kat a pro­fes­­szor. Épp ezért ke­vés pénz ma­rad majd a pá­lyá­zat­ból a bú­tor­zat­ra és az új mű­sze­rek be­szer­zé­sé­re. A hi­ány­zó pénzt az egye­tem ipa­ri kap­cso­la­tai ál­tal fi­ze­tett kép­zé­si hoz­zá­já­ru­lá­sá­ból pró­bál­ják meg ki­pó­tol­ni.

A cél az ok­ta­tás

A fel­újí­tan­dó la­bo­rok­ba ke­rü­lő mű­sze­rek hang­sú­lyo­zot­tan a hall­ga­tók ok­ta­tá­sá­ra, te­hát nem ku­ta­tás­ra szol­gál­nak majd – te­szi hoz­zá Pálinkó Ist­ván, a Szer­ves Ké­mi­ai Tan­szék do­cen­se, a pá­lyá­zat le­bo­nyo­lí­tá­sá­nak má­sik meg­bí­zott­ja. 24 fős la­bo­rok­ról van szó, amely­ben preparatív jel­le­gű, klas­­szi­kus anal­itkai, il­let­ve mű­sze­res la­bor­gya­kor­la­to­kat fog­nak tar­ta­ni, ezt az igényt igye­kez­tek a ki­ala­kí­tás­nál is előny­ben ré­sze­sí­te­ni. „A ki­vi­te­le­zé­si ter­vek el­ké­szí­té­sé­ben min­den­faj­ta szem­pon­tot fi­gye­lem­be vet­tek, és min­ket is be­von­tak” – szólt el­is­me­rő­en az ok­ta­tó a ter­ve­zé­si mun­ká­la­tok­ról. Az el­ső fá­zis­ban, az egye­te­mi fő­épü­let­nél si­ke­res volt a ki­vi­te­le­ző meg­ta­lá­lá­sa, aki meg­fe­le­lő re­fe­ren­ci­ái ré­vén alig­ha­nem jó esél­­lyel in­dul­hat a Dóm té­ri la­bo­rok fel­újí­tá­sá­ra ki­írt köz­be­szer­zé­si pá­lyá­za­ton is.

Jö­vő­re kez­dőd­nek a mun­ká­la­tok

A Ké­mi­ai Tan­szék­cso­port­tól in­du­ló fel­újí­tá­si öt­let azu­tán nagy pá­lyá­zat­tá nőt­te ki ma­gát, s a kez­de­mé­nye­ző tan­szék­cso­port a pá­lyá­zat meg­va­ló­sí­tá­sá­nak har­ma­dik fá­zi­sá­ba ke­rült. A pro­jekt fő ko­or­di­ná­to­ra Majó Zol­tán, aki pre­cí­zen vé­gig­vit­te a pá­lyá­za­tot – tá­jé­koz­tat a rész­le­tek­ről Kiss Ta­más
A mun­ká­la­tok jö­vő má­jus­tól egé­szen szep­tem­be­rig tar­ta­nak majd, elő­re­lát­ha­tó­lag 2011 ta­va­szá­ra már egy min­den szem­pont­ból ab­szo­lút kor­sze­rű és mo­dern la­bo­ra­tó­ri­um vár­ja a fen­tebb em­lí­tett ka­rok hall­ga­tó­it – ek­kor­ra ké­szül­nek el vég­leg a mun­ká­la­tok­kal, de az érin­tett tan­szé­kek ok­ta­tói elő­re­lá­tó­ak vol­tak, és er­re az idő­szak­ra nem tet­tek már la­bor­gya­kor­la­to­kat: vagy előb­b, vagy ké­sőbb fog­ják az év­fo­lyam­ok az ese­dé­kes la­bo­ro­kat el­vé­gez­ni.

A. M.

Bezár