2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Sport
Ösz­tön­díj a leg­jobb spor­to­lók­nak
Har­ma­dik al­ka­lom­mal ítél­ték oda a te­het­ség­gon­do­zó sport­ösz­tön­dí­ja­kat a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­te­men. Az el­is­me­rést ez­út­tal hu­szon­egy hall­ga­tó ér­de­mel­te ki, őket de­cem­ber 3-án kö­szön­töt­ték.
Címkék: Sport

A sport­ösz­tön­dí­jak rend­sze­rét két év­vel ez­előtt ve­zet­ték be a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­te­men. A te­het­ség­gon­do­zó sport­ösz­tön­díj ki­írá­sá­ra és oda­íté­lé­sé­re 2007-ben ke­rült sor el­ső al­ka­lom­mal – tá­jé­koz­tat­ta a Sze­ge­di Egye­te­met Badó At­ti­la, a spor­tért is fe­le­lős hall­ga­tói és köz­kap­cso­la­ti rek­torhe­lyettes.

sportosztondij
A sportösztöndíjas Fabó Lili (11) az Újpest elleni derbin.
A pá­lyá­za­ti fel­hí­vás ta­nú­sá­ga sze­rint a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem ne­vét vi­se­lő egye­sü­let­ben, szak­osz­tály­ban spor­to­ló, ott já­ték­le­he­tő­sé­get ka­pott, ta­nul­má­nya­it jó ered­mén­­nyel foly­ta­tó ma­xi­mum hu­szon­négy hall­ga­tó ré­sze­sül­het éven­te az ösz­tön­díj­ban. A to­váb­bi fel­té­te­lek: ak­tív hall­ga­tói jog­vi­szony meg­lé­te a pá­lyá­zat be­nyúj­tá­sá­nak és az ösz­tön­díj fo­lyó­sí­tá­sá­nak ide­je alat­t, emel­lett a hall­ga­tó­nak he­ti rend­sze­res­ség­gel kell részt ven­nie az egye­sü­let, szak­osz­tály mun­ká­já­ban, s mi­ni­mum két tel­je­sí­tett ta­nul­má­nyi fél­év­vel kell ren­del­kez­nie. Az ösz­tön­díj ös­­sze­ge tíz hó­na­pon ke­resz­tül ha­vi tíz­ezer fo­rint.
„A stra­té­gi­ai cé­lok kö­zött sze­re­pelt az egye­te­mi sport több irá­nyú fej­lesz­té­se, mel­­lyel a Sze­ge­di Te­het­ség­ta­nács tag­jai is egyet­ér­tet­tek” – ma­gya­ráz­za a rek­torhe­lyettes, mi­ért dön­töt­tek an­nak ide­jén az ösz­tön­díj lé­te­sí­té­se mel­lett.
Mi­lyen kri­té­ri­u­mok sze­rint és ki vá­laszt­ja ki a nyer­te­se­ket? – kér­dez­tük Badó At­ti­lát. A pro­fes­­szor el­mond­ta: el­sőd­le­ge­sen az el­ért sport­ered­mé­nyek alap­ján vá­laszt­ják ki a nyer­tes hall­ga­tó­kat. A pá­lyá­za­to­kat elő­ze­te­sen az egye­tem sport­ügyek­ben érin­tett ve­ze­tői ér­té­ke­lik, s az elő­ter­jesz­té­sek alap­ján a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem és Sze­ged Me­gyei Jo­gú Vá­ros kép­vi­se­lő­i­ből ál­ló bi­zott­ság dönt a nyer­te­sek­ről. Az el­ső évek­hez ké­pest egyéb­ként – a pá­lyá­zat is­mert­sé­ge okán – érez­he­tő a be­adott pá­lyá­za­tok szá­má­ban nö­ve­ke­dés, idén is mint­egy 30 hall­ga­tó nyúj­tot­ta be je­lent­ke­zé­sét.
Ter­mé­sze­te­sen ar­ról is ér­dek­lőd­tünk, hogy akár ha­zai, akár kül­föl­di min­ták alap­ján lé­tez­nek-e el­kép­ze­lé­sek az ösz­tön­díj­szisz­té­ma to­vább­fej­lesz­té­sé­ről. „Vál­to­za­tos meg­ol­dá­sok lé­tez­nek kül­föld­ön, ám Ma­gyar­or­szá­gon vi­szony­lag új a fel­is­me­rés, hogy az egye­tem jö­vő­je szem­pont­já­ból en­nek ko­moly sze­re­pe le­het. Már ja­va­sol­tunk egy a je­len­le­gi­nél struk­tu­rál­tabb, a hall­ga­tói tel­je­sít­mé­nye­ket ér­té­ke­lő ösz­tön­díj­rend­szert, mely­hez a hall­ga­tói ön­kor­mány­zat tá­mo­ga­tá­sá­ra lesz szük­ség” – árul­ta el Badó At­ti­la.
Az SZTE Hall­ga­tói és Köz­kap­cso­la­ti Rek­torhe­lyette­si Hi­va­tal ál­tal meg­hir­de­tett, Sze­ged Me­gyei Jo­gú Vá­ros Ön­kor­mány­za­ta ál­tal nyúj­tott te­het­ség­gon­do­zó tá­mo­ga­tás alap­ján a 2009/2010-es tan­év­ben az aláb­bi hall­ga­tók ré­sze­sül­nek sport­ösz­tön­díj­ban: Csat­lós Má­té (Universitas Sport Club, eve­zés), Dalmády Pet­ra (Universitas Sze­ged Női Ví­zi­lab­da Egye­sü­let), Dalmády Szand­ra (Universitas Sze­ged Női Ví­zi­lab­da Egye­sü­let), Endrő­di Ba­lázs (SZTE Ví­vó Klub), Er­dé­lyi Sza­bolcs (SZTE-USC, Floratom Sze­ged Asz­ta­li­te­nisz Club), Fabó Li­li (Universitas Sze­ged Női Ví­zi­lab­da Egye­sü­let), Gundl Di­á­na Ág­nes (Universitas Sze­ged Női Ví­zi­lab­da Egye­sü­let), Haj­dú Eni­kő (Universitas Sze­ged Női Ví­zi­lab­da Egye­sü­let), Ha­lász Hen­ri­ett (Universitas SC, tor­na), He­ge­dűs Re­ná­ta Il­di­kó (Universitas Sze­ged Női Ví­zi­lab­da Egye­sü­let), Kapeller Ad­ri­enn (SZVSE, at­lé­ti­ka), Kár­olyi Csil­la (SZTE-USC, úszás, Eöt­vös DPSE Oros­há­za, bú­vár­úszás), Mé­szá­ros Já­nos Gyu­la (SZTE-Szedeák, ko­sár­lab­da), Nagy Jó­zsef (SZTE rög­bicsap­at), Nagy Pé­ter (Sze­ge­di Lel­ke­se­dés SK, súly­eme­lés), Né­meth Ti­bor (SZTE-Szedeák, ko­sár­lab­da), Papp Sán­dor And­rás (SZTE-Szedeák, ko­sár­lab­da), Ré­vész Ani­kó (Sze­ge­di Ke­rék­pá­ros Sport Club), Szal­ma Ben­ce (SZTE Ví­vó Klub), Szán­tó La­jos (Universitas SC, sí­fu­tás), Vass Ta­más (SZTE Uni­ver­si­tas Egye­te­mi Csa­pat).
Mint a fen­ti fel­so­ro­lás­ból ki­de­rül, az Uni­ver­si­tas Sze­ged női ví­zi­lab­da­csa­pa­ta vit­te a prí­met a pá­lyá­za­ton, hi­szen az OB I/A újon­cá­nak hat já­té­ko­sa is a leg­job­bak kö­zé ke­rült!

Pin­tér M. La­jos

Bezár