2022. december 8., csütörtök English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  III. szemeszter  --  Honnan tudja a GPS, hogy hol vagyok? - 2009. március 18. Szerda 18:00
Előadónkról
SzJ.jpg
Dr. Szatmári József Egyetemi adjunktus
SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék
 
 
Dr. Szatmári József 1966. április 5-én született Kiskunfélegyházán. Középiskoláit szülővárosában, a Móra Ferenc Gimnázium matematika-fizika tagozatán végezte. Egyetemi tanulmányait a JATE-en matematika-földrajz szakos középiskolai tanárként, 1993-ban fejezte be. 1993-1996 között a JATE Földtudományi doktori iskolájának ösztöndíjas hallgatója, 1997-től – tanársegédként kezdve – járja az egyetemi ranglétrát a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéken.
2000-2001-ben az NRSC (a brit Távérzékelési Intézet) magyarországi leányvállalatánál – műszaki főmunkatársként – brit és magyar légifelvételek kiértékelésén dolgozott. 2005-2007 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán geodéziai térinformatikus másoddiplomát szerzett GPS navigáció szakirányon. PhD értekezését 2007-ben védte meg geoinformatikai folyamatmodellezés témakörben és ugyanebben az évben egyetemi adjunktusi kinevezést kapott. Jelenleg a 2010-ben induló Földmérő térinformatikus mérnöki alapszak szervezője és szakfelelőse.

Tudományos tevékenységének fő irányvonalát a környezeti veszélyek és károk – mint pl. árvíz, belvíz, talajerózió, környezetszennyezés – felismerésében, felmérésében és elhárításában alkalmazható térfotogrammetriai adatnyerési, automatizált képfeldolgozási és modellezési módszerek kidolgozása képezik. Ehhez kapcsolódóan számos szakmai-kutatási projektekben, valamint tucatnyi kisrepülőgépes légifelvételezési kampányban vett részt.

Az egyetemi oktatásban a földrajz-geográfus, földtudományi és környezettudományi szakos hallgatók számára oktat geodéziai és geoinformatikai tárgyakat – mint pl. adatgyűjtés, fotogrammetria, domborzatmodellezés, számítógépes szimuláció –, valamint mérési gyakorlatok és tanulmányi kirándulások szervezője, vezetője. Egyetemi kutató- és oktatómunkájának eredményeként tudományos közleményeinek és előadásainak száma meghaladja a negyvenet, valamint több egyetemi tankönyvfejezet és elektronikus oktatási tananyag születésénél bábáskodott szerzőként és angol szakfordítóként.

Nős, 3 gyermek édesapja, akikkel szabadidejében szívesen keresi föl a Kárpát-medence természeti értékeit, kulturális nevezetességeit és ilyenkor a műholdas „kütyüket” sem felejti itthon, hogy gyermeki játékszenvedéllyel hódolhasson a „geoládák” felkutatásának.
Bezár