2022. augusztus 9., kedd English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  XII. szemeszter  --  Egydimenziós nanoszerkezetek: Mi a különbség a makaróni és a spagetti között?
Egydimenziós nanoszerkezetek: Mi a különbség a makaróni és a spagetti között?

Napjainkban egyre többször találkozni a nanotechnológia kifejezéssel. Sci-fik és videojátékok régi hívószavából a nanométeres méretű anyagok kutatása prioritása lett az EU idén befejeződő 7-ik Kutatási Keretprogramjának, és várhatóan a Horizon 2020-ban is kiemelt figyelmet kap majd. A nanotechnológia mára sokkal több, mint kutatási téma: a mindennapjainkban jelenlévő termékeket előállító ipar, globálisan tízmilliárd dolláros nagyságrendű üzlet is.

Egydimenziósak azok a nanorészecskék, melyek kiterjedése a tér két irányába a nanométeres tartományba esik, a harmadikban viszont ennél jóval nagyobb. Az így létrejövő, nagy hossz/átmérő arányú szerkezeteket pontos morfológiájuktól függően nanoszálaknak, nanocsöveknek, nanorudaknak, nanobambusznak stb. nevezzük. Anyaguk sokféle lehet. Ide tartoznak a nanotechnológiai forradalom ’90-es évekbeli motorjának számító szén nanocsövek, a különböző oxidkerámiákból készült nanoszálak, de előállíthatunk nanoszálakat peptidekből vagy akár fémekből is. Alkalmazzák őket például kompozitok erősítőanyagaként, téremissziós katódként, nanogenerátorként, áramköri elemként, érzékelőként, irányragasztóként és bevonatképzőként is.

Az előadásban előbb röviden megismerkedünk a nanotechnológia történetével és alapfogalmaival, majd az egydimenziós nanoszerkezetek speciális jellemzőivel. Végül áttekintjük a közelmúlt néhány érdekes alkalmazási példáját és a terület aktuális kérdéseit.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.

 

DSC_2674_230x154.png

Címkék

Rendezvénynaptár *

 • Pataki Tibor- SAJÁT KÖNYVTÁR című kiállítása
  július 14. - augusztus 21.
 • Pót záróvizsgára jelentkezés időpontja
  július 22. - augusztus 19.
 • Kloáka-kanális-klozet- Szeged csatornázásának kultúrtörténete
  július 27. - március 30.
 • Adategyeztető űrlap kitöltése
  augusztus 01. - augusztus 20.
 • A személyes ügyintézés szünetel a GYTK Tanulmányi Osztályán!
  augusztus 04. - augusztus 18.

Gyorslinkek

Bezár