2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2007  --  13. szám - 2007. október 8.  --  Egyetemi élet
Jubilál a Mérnöki Kar
Születésnapját ünnepli ezen a héten a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. Bár az intézmény ezen a néven csak 2006 óta működik, gyökerei a nagy hírű intézményi elődökön keresztül egészen 1962-ig nyúlnak vissza. Az elmúlt negyvenöt évben tízezer hallgató szerzett itt diplomát.
 
A kar Mars téri főépületének bejáratán már az új címer fogadja az egyetemi polgárokat. Fotók: S. Cs.
 
A 41/1961. számú kormányrendelet értelmében 1962-ben indult meg hazánkban a felsőfokú élelmiszer-ipari szakemberképzés: felsőfokú élelmiszer-ipari technikumok létesültek Budapesten és Szegeden. A szegedi intézmény Szegedi Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum néven kezdte meg működését, felügyeleti hatósága az Élelmiszeripari Minisztérium volt. 1965-ig Szántó Gyula, a minisztérium osztályvezető-helyettese állt az élén, 1965-től 1970-ig Székely József technikumi tanár lett az igazgató. 1965-ben bocsátották ki az első felsőfokú élelmiszer-ipari szakembereket, élelmiszer-ipari szaktechnikusokat, Szegeden szám szerint 54 főt.
1967 és 1968 újabb mérföldkő az intézmény történetében. 1967-ben a Földművelésügyi Minisztérium és az Élelmezésügyi Minisztérium összevonásával létrejött a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, mely átvette a szegedi iskola felügyeleti hatóságának szerepét.  A következő esztendőőben pedig az intézményben a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Szakoktatási Főosztálya – az agrár-felsőoktatási intézmények szakembereiből alakított bizottsággal – tapasztalatcserével egybekötött dokumentációs vizsgálatot tartott. A vizsgálat summázott eredménye: a képzés fejlesztése megoldható, a Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum alkalmassá válhat a főiskolai szintű képzésre is.
 
Főiskola születik
 
1970-ben így a főváros mellett a Tisza partján is önálló főiskola létesült az 1962 óta működő felsőfokú élelmiszer-ipari technikumok összevonásával. Az új intézmény az Élelmiszeripari Főiskola Szeged (SZÉF) nevet kapta, felügyeleti hatósága a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium maradt, főigazgatója pedig egészen 1979-ig Horváth Károly főiskolai tanár lett. 1972-ben az Élelmiszeripari Főiskola karokra tagozódott. Hódmezővásárhelyen ilyetén módon létrejött az Állattenyésztési Kar, melynek igazgatójául Fekete Gyula főiskolai tanárt, tanszékvezetőt, a SZÉF oktatási főigazgató-helyettesét választották. Szegeden Élelmiszeripari Kar műűködött tovább Huszka Tibor főiskolai tanár, a SZÉF tudományos főigazgató-helyettese mint igazgató irányításával.
1979-ben alakult meg az Élelmiszeripari Főiskola önálló kollégiuma, ahol 300 hallgató részére tudtak elhelyezést, szállást biztosítani. Ugyanehhez az évhez kötődik, hogy véget ért az Élelmiszeripari Főiskola kari tagozódása (az Állattenyésztési Kar az Állatorvostudományi Egyetemhez kerül, az Élelmiszeripari Kar megszűnt). A főiskolán három intézet jött létre az Élelmiszeripari Kar tanszékeiből: a Technológiai Intézet, a Gépészeti és Automatizálási Intézet, valamint a Társadalomtudományi Intézet. A főiskola felügyeleti hatósága a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium maradt. Az intézményt főőigazgatóként Gábor Miklósné kandidátus, egyetemi tanár vezette tovább sikeresen egészen 1988-ig. Ebben az időszakban, egészen pontosan 1983-ban készült el a Mars tér 20. szám alatti épület bővítése is.
 
 
 Szegeden már 45 éve folyik felsőfokon az élelmiszeripari szakemberek elméleti és gyakorlati képzése.

A KÉE-től az SZTE-ig
 
Időközben 1986-ban a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola a létrejött Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Főiskolai Kara lett, ám ez sem a felügyeleti hatóság, sem pedig a főigazgató személyében nem jelentett változást. 1988-ban került új főigazgató, Balogh Sándor kandidátus, egyetemi tanár az intézmény élére, ő 1990-ig irányította a kar tudományos és oktatási munkáját. 1989-ben ünnepelt a főiskola, a Moszkvai körúti épületben ugyanis új, a gyakorlati képzést szolgáló laboratóriumok, műveleti és technológiai csarnokok átadására került sor.
1991-ben az Élelmiszeripari Főiskolai Kar a szegedi felsőoktatási és tudományos intézmények által létrehozott Szegedi Universitas Egyesülés tagja lett az erre vonatkozó szándéknyilatkozat aláírásával. A kar élén főigazgatóként 1991-től 1995-ig Dinya László kandidátus állt. Újabb változást 1998 hozott: a kar az 1024/1998. (III. 4.) számú kormányzati határozat alapján létesített Szegedi Felsőoktatási Szövetség tagintézménye, 1998. május 8. napjától 1999. december 31-ig – a 91/1998. (V. 8.) számú kormányrendelettel módosított, az állami felsőoktatási intézmények karainak felsorolásáról szóló 25/1998. (III. 8.) kormányrendelet alapján – a József Attila Tudományegyetem Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kara, egyben a Szegedi Felsőoktatási Szövetség tagintézménye lett. 1996-ban Szabó Gábor kandidátus, egyetemi tanár került főigazgatóként az intézmény élére, s egészen 2003-ig irányította a kart. 2000-ben az ő vezetésével vett részt a SZÉF a  szegedi felsőoktatás integrációjában. Létrejött a Szegedi Tudományegyetem, melynek a SZÉF is tagja lett. A kar neve az SZTE Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kara (SZÉFK) lett. A felügyeleti hatóság szerepét az Oktatási Minisztérium kapta meg.
 
Az új mérnökkar
 
A SZÉFK élén 2003-2006 között Fenyvessy József kandidátus, egyetemi tanár állt főigazgatóként. Tavaly aztán a 2006. március 1-én hatályba lépett új felsőoktatási törvény 1. paragrafusa kimondta – többek között –, hogy a törvény célja „megteremteni a jogi feltételeket ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmény az e törvényben biztosított autonómia szerint működhessék, azzal élhessen, továbbá biztosítsa az autonómia gyakorlásában való részvételt az oktatók, a kutatók és a hallgatók számára. Az autonómia (3) bekezdésben felsorolt elemeit a törvények által meghatározott keretben lehet gyakorolni.”…. Az Ftv. /3/ e) pont: „tartalmazza az intézmény belső szervezeti rendjének és működésének kialakítását, beleértve a különböző (oktatási, kutatási, szolgáltató gazdálkodási és más) egységek létrehozásának átalakításának és működési szabályzat megalkotásának jogát”. A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa 2006. novemberben – a rendelkezések és az SZMSZ alapján – megszüntette az egyetem szervezetében addig működő főiskolai karokat. A fentiek szerint szűnt meg 2006 novemberében a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar, illetve alakult át jogutódként Mérnöki Karrá. A kar dékánja Véha Antal habilitált egyetemi docens, intézetvezető lett.                                                                       Pintér M. Lajos

DVETT_20060504004_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár