2018. június 25., hétfő English version
Archívum  --  2007  --  6. szám - 2007. március 12.  --  Hangsúly
Könnyű-e állampolgársághoz jutni?
Barcsa Orsolya (BTK, IV. angol): Egyik ismerősömtől tudom, hogy elég bonyolult a papírügyeket intézni. Letelepedés szempontjából nyilván könnyebb a helyzete annak, akinek van lakása, vagy olyan családtagja, aki már itt él. Úgy tudom, ötéves itt tartózkodás után lehet megkapni az állampolgárságot. A munkavállalást és a letelepedést tekintve sokkal nehezebb a helyzetük az Európai Unión kívüli államokban élőknek. De azt hallottam, hogy nyártól ezen a területen is várhatóak változások.
 
Szabó Csaba (JGYPK, III. mat.-számítástechnika): Azt tapasztaltam, hogy a határon túli magyarok viszonylag könnyen szerzik meg az állampolgárságot.
Munkavállalás szempontjából nagyjából ugyanannyi az esélyük, mint az itt született magyar állampolgároknak, ha rendesen beszélnek magyarul. Szerintem hogyha valaki tartósan itt akar maradni, mondjuk a munkája miatt, akkor annak érdemes lenne megadni a kettős állampolgárságot.
 
Czapovits Éva (BTK, V. francia-kommunikáció): 15 évesen költöztem át Magyarországra. Először csak az ideiglenes, majd állandó letelepedési engedélyt kaptam, és csak tavaly nyáron, 23 évesen sikerült megszereznem az állampolgárságot. Ehhez kellett egy állandó lakcím, pénz a bankszámlán, hogy a megélhetést biztosítsam magamnak, és a cél, hogy itt maradjak (tanulás). Amikor végre letehettem az állampolgársági esküt, az ünnepségen még a Himnusz sem hangzott el.
Bezár