Élelmiszermérnök szak
A 6+1 féléves képzés célja olyan élelmiszermérnökök kibocsátása, akik általános ismeretekkel rendelkeznek a biológia, a kémia, a fizika és műszaki alaptudományokban, speciális ismeretekkel az élelmiszertudományban, szakmai alapismeretekkel az élelmiszerek előállítása és tartósítása, valamint az élelmiszertechnológia terén, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.
Az alapfokozat birtokában az élelmiszermérnökök – a szakirányokat is figyelembe véve – képesek: az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás területén az élelmiszer-előállítással kapcsolatos gazdálkodástudományi, vezetési és szervezési, marketing-, élelmiszer-ipari informatikai, szabványosítási és műszaki szabályozási elvek alkalmazására, az élelmiszer-ipari alapanyagokban és az élelmiszerekben a feldolgozás és a tárolás során bekövetkező fizikai, kémiai, biológiai és érzékszervi változások és ezek molekuláris hátterének felismerésére, az élelmiszeripari műveletek alapjainak birtokában az élelmiszer-ipari feldolgozás és tartósítás korszerű technológiai és biotechnológiai eljárásainak alkalmazására, élelmiszeripari nyersanyagok értéknövelő előállítására, tartósítására, biztonságos élelmiszerek előállítására, élelmiszer-alapanyagok és élelmiszerek vizsgálati módszereinek biztonságos alkalmazására, a főbb élelmiszer-komponensek azonosítására, az élelmiszeripar számára fontos mikroorganizmusok kimutatására, a vizsgálati módszerek elvégzésére, élelmiszer-ipari folyamatok tervezésére, szervezésére, ellenőrzésére, élelmiszer-ipari folyamatok minőségügyi rendszerének alkalmazására, irányítására, HACCP-rendszer kiépítésében történő közreműködésre és annak irányítására, élelmiszer-technológiákkal kapcsolatos környezetvédelmi előírások alkalmazására, szakmai problémák megfogalmazására, elemzésére, értékelésére.
Az alapfokozat birtokában az élelmiszermérnökök – a szakirányokat is figyelembe véve – alkalmasak: az élelmiszerek előállításával, forgalmazásával kapcsolatos szakmai közigazgatási feladatok ellátására, az élelmiszer-termeléssel és -forgalmazással kapcsolatos szakigazgatási feladatok ellátására élelmiszer-ellenőrző állomásoknál, a fogyasztóvédelem terén és a szakmai kamaráknál feladatok ellátására, termelésirányítói és vezetői feladatok ellátására élelmiszer-ipari üzemekben.
Specializáció: állati eredetű nyersanyagokat feldolgozó (hús-, tej-, baromfi- és konzervipar) és növényi eredetű nyersanyagokat feldolgozó (sütő-, malom-, édes- és gabonaipar) szakirány.
Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök szak
A 6+1 féléves képzés célja olyan mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnökök kibocsátása, akik természettudományi, műszaki, gazdasági és humán ismereteik birtokában képesek a gépészeti, műszaki és technológiai berendezések fejlesztési részfeladatainak megoldására, a termelés, gépüzemeltetés irányítási feladatainak végrehajtására, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához. Az alapfokozat birtokában a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnökök – a szakirányokat is figyelembe véve – képesek: mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékfeldolgozó gépek üzemeltetésére és telepítésére, összetett tervezési munkákban mérnöki közreműködésre, termelési folyamatok előkészítésére, irányítására, műszaki, informatikai, mezőgazdasági és vezetési ismeretek birtokában vállalkozások irányítására, számítógépes hálózatok, egyszerű programok alkalmazására, bővítésére, környezetbarát termelőrendszerek működtetésére, telepítésére. A végzettek alkalmasak egyebek mellett településmérnöki és településüzemeltetési feladatok ellátására az önkormányzatoknál, fenntartási, üzemeltetési és szakhatósági feladatok ellátására, üzemi munka szervezésére, irányítására, szakismeretek átadására, szaktanácsadásra.
Specializáció: élelmiszer-ipari gépész szakirány, környezet-informatika szakirány.
Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak
A 6+1 féléves képzés célja olyan gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökök kibocsátása, akik képesek a termeléssel, szolgáltatással, szaktanácsadással öszszefüggő szervezési és irányítási feladatok ellátására. Az elsajátított ökonómiai, menedzsment-, regionális és térségi ismeretek birtokában, valamint a szakigazgatási feladatok, az agrártermelés sajátosságai és az agrárgazdaság kapcsolatrendszerének ismeretében, ökológiai szemléletük alapján képesek a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő szakmai munka végzésére. Rendelkeznek a vidékfejlesztés európai uniós normák szerinti értelmezéséhez, vidékfejlesztési programok tervezéséhez, lebonyolításához szükséges szakismeretekkel. Képesek a mezőgazdasági termelés, -feldolgozás, az ipari termelőeszköz-ellátás és a kereskedelem feladatainak az integrálására. Továbbá a szakon végzettek kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához. Az alapfokozat birtokában a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alkalmas a vidéki területen élő emberek életfeltételeinek javítására, a rendelkezésre álló források integrálására, az agrárvállalatok és -vállalkozások irányítási, gazdasági feladatainak ellátására, a vidéki térség problémáinak, fejlesztési lehetőségeinek elemzésére, üzleti terv készítésére, hozzájárulni a gazdálkodási szerkezet folyamatos megújításához, számviteli ismeretei birtokában a kisvállalkozások bizonylatolási és elszámolási kötelezettségeinek teljesítésére, közreműködni a tájhasznosítási, ökotermesztési és integrált termesztési stratégiák kidolgozásában és megvalósításában, a vidéki térségfejlesztés nemzetközi követelményeinek kezelésére, a vidéki térség fejlesztéséhez szükséges projektek megírására, koordinálására.
Specializáció: vállalatgazdálkodási és szervezési szakirány.