A Mérnöki Kar megjelölés jóval többet jelent az egyszerű névváltoztatásnál, egy-két éven belül a kar vezetése hozzáfog a mesterképzéshez (MSc). Újabb szakok indítását tervezik, hogy a campus valóban a Dél-Magyarország egyik legfontosabb mérnöki-műszaki intézménye legyen. A Mérnöki Kar igyekszik az élelmiszeripar követelményeihez igazítani képzési céljait, tantervét, programjait. A karról és a tervekről Bajuszné Kabók Katalin dékánhelyettest kérdeztük.
A Mérnöki Kar hallgatóit jól felszerelt számítógépes kabinetek várják.
Fotó: Segesvári Csaba
„Most már egyetemi alapdiplomához képezzük a szakembereket, ami túlmutat az egykori főiskolai képesítésen" – mondta büszkén a dékánhelyettes aszszony. „Bátran nevezhetem intézményünket a legdinamikusabban fejlődő karnak. A korábbi szakjaink mellé 2005-ben két, bolognai típusú alapszakot akkreditáltunk és indítottunk: ezek a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök, valamint az élelmiszermérnök. 2006-ban pedig a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szakot indítottuk útjára.
A gépészmérnöki szakot főleg a gépek, gyártósorok, a logisztika iránt érdeklődőknek tudom ajánlani. Az élelmiszermérnök a legerősebb szakunk, hiszen kvázi jogutódja az 1962-óta folyó élelmiszer-ipari mérnök képzésünknek. Ide szívesen fogadjuk a kémia, biológiai tudományában kiváló diákokat, akiket az élelmiszer-technológia is érdekel. A gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szaknál a hallgató minden olyan képzést megkap, ami egy gazdasági szakot jellemez, tehát a számvitelhez, statisztikához, marketinghez, menedzsmenthez kapcsolódó órákat és a mostanában igen felkapott vidékfejlesztési ismereteket is. Az utóbbi szakot azoknak a fiataloknak ajánlanám, akik vonzódnak a mikro- és a makroökonómia iránt. Az egyetemen belül is van lehetőség a szakot tovább folytatni mesterképzésen. Akkreditálás alatt áll az élelmiszermérnök szakunk mesterképzése. Reményeink szerint ezt meg is kapjuk majd. Természetesen a TTK-val együttműködve képzeljük el az oktatást. A gazdasági és vidékfejlesztési szakunkról is az egyetemen belül lehet majd jelentkezni mesterképzésre, hiszen a GTK átveszi a hallgatóinkat. A gépészmérnöki szakunkról viszont még nem lehet Szegeden mesterképzést folytatni, innen a gödöllői, a miskolci és a Budapesti Műszaki Egyetemre lehet átjelentkezni."
ADATTÁR
|
Az idei évben jubilál a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. 2007-ben lesz negyvenötödik éve, hogy önálló főiskolaként 1962-ben megkezdte működését a kar jogelődje, az Élelmiszeripari Főiskola. Az élelmiszer-ipari mérnököket így közel félszáz éve oktatják és képzik Szegeden. A Mérnöki Karra jelenleg 896 nappali és 631 levelező tagozatos hallgató jár.
|
Bajuszné Kabók Katalin megemlítette még a megfelelő hallgatói utánpótlást is, melynek érdekében célirányos, komoly munka folyik. A karral együttműködő szakközépiskolákban létezik felsőfokú szakképzés, ami annyit jelent, hogy azok a középiskolások, akik ezt sikeresen abszolválják, kedvezménnyel kerülhetnek be a Mérnöki Kara. Ezeket a képzéseket természetesen a Mérnöki Kar koordinálja.
„A Mérnöki Kar nem csupán új megnevezés, hanem komoly kötelezettségeket is jelent" – utal a dékánhelyettes a felelősségre. „Szeretnénk új szakokat indítani, természetesen az egyetem többi campusának a segítségével, hiszen egyedül nem lennénk képesek rá. A műszaki képzés területén indulnának szakjaink, hiszen a Dél-Alföldön ez még 'hiánycikk'. És a Szegedi Tudományegyetem mind rangjában, mind pedig nagyságában van olyan jelentőségű, hogy felvállalhatja a műszaki képzést! Már akkreditálták a környezetmérnök és anyagmérnök alapszakot a TTK-val együttműködve. A GTK-val, a TTK-val és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karral közösen szeretnénk indítani a biomérnök szakot. A terveink közt szerepel még a műszaki menedzserek és a mechatronikai mérnökök képzése is. A későbbiekben talán még műszaki szakoktatókat is képzünk majd. Az integrációnak egyébként szerintem éppen az a lényege, hogy azokat a kapacitásokat, melyek más karokon vannak, felhasználhassuk mi is – mikrobiológiai, informatikai, vegyészi oktatás stb. –, és szorosan együttműködve már a 2008-as tájékoztatóban meghirdethessük az új szakokat.”
A dékánhelyettes elmondta, hogy az országos munkaerőpiacról érkezett viszszajelzések azt mutatják, a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott élelmiszer-ipari szakemberek igen csak kelendőek. Ami az oktatókat illeti, ma már mindenki tudományos minősítéssel rendelkezik. És az ipari kapcsolatok is kiválóak, hiszen a legtöbb nagyüzem vezetői rétegét a Mérnöki Kar (korábbi Szegedi Élelmiszeripari Főiskola) adta. Valóban nagy jövő előtt áll tehát a mérnökképzés Szegeden!
Dobó Csaba