2024. május 3., péntek English version
Archívum  --  2008  --  7. szám - 2008. április 21.  --  Riport
Lazulás és karok közötti összetartás
Szeszélyes áprilisi időben tartok a SZOTE-pálya felé. Borult az ég, hűvös van, nem éppen a legjobb időjárás egy szabadtéri programhoz – gondolom magamban. Ennek ellenére amint a sarokra érek, elkap egy a nyári fesztiválokéra emlékeztető hangulat: már innen hallani a dübörgő zenét, és érezni a sült hús illatát. Lehet, hogy mégsem olyan rossz időpont a nyolcadik SZEFHE-diáknapok utolsó napjának „szabadtéri őrületéhez”...
A helyszínre érve már látom, hogy valóban nem: bár nem hömpölygő tömeg látványa fogadja az érkezőt, de a jó hangulathoz bőven elegen vannak. A pálya elején rögtön megragadja a ember figyelmét a zorb, melynek kipróbálása csakis erős gyomrúaknak ajánlott. A hatalmas, műanyag gömb lényege ugyanis, hogy a közepébe szíjazva legurítják a vállalkozó szelleműeket egy rámpán. Mögötte kispályás foci- és kosárlabda-bajnokság is folyik éppen.
 
Az iráni és indiai étkek voltak a legnépszerűbbek a Food Festivalon.
Fotó: Segesvári  Csaba
 
Továbbhaladva pedig feltűnnek a sörpadoknál falatozó és persze iszogató diákok, zenei aláfestésként pedig reggae szól. „A diáknapok szervezésével az volt a célunk, hogy igazi lazulós programokat kínáljunk az egészségügyi hallgatóknak” – avat be a részletekbe Oláh Gergely, a Szegedi Egészségügyi Felsőoktatás Hallgatói Egyesület (SZEFHE) elnöke. Mint mondja, idén körülbelül hatvan ember szervezte a négy kar (ÁOK, FOK, ETSZK, GYTK) hallgatói számára a négynapos programsorozatot, amelyre április 14. és 17. között került sor.
A legnépszerűbb programnak talán a szabadtéri bizonyult, de hatalmas sikere volt a másodjára megszervezett Ál-TDK-konferenciának is. „Az amerikai Ál-Nobel-díj-gálából merítettük az ötletet, ahol valódi Nobel-díjas tudósok adnak elő komolytalan, humoros témáról tudományos formában” – mondja Oláh Gergely. Már a tavalyi első konferenciára is sokan voltak kíváncsiak, az idei évben pedig teljesen megtelt a „nagyoki”. Két tanár és két hallgató adott elő a diáknapok második estéjén, és a zsűri is két kategóriában díjazott. A vicces témákkal és stílussal nagy sikert arattak az előadók. Az eladások után a közönség is kérdezhetett, ami szintén okozott derültséget a teremben. A diák kategória győztese a tavalyi nyertes, Szabó Áron hatodéves orvostanhallgató lett, aki Zárójel-entés című előadásában Micimackó „betegségeit”, illetve annak okait vizsgálta. A másik kategóriában pedig Antal Márk, a fogorvoskar tanára, klinikai orvos nyerte az „értékes, de leginkább nagy” nyereményt. ő fogorvostan-hallgatók körében vizsgálta az alkohol felszívódását „tudományos” módszerekkel.
A konferencia után az előtérben tartották a Food Festivalt, amely keretében külföldi hallgatók hazájának speciális ételeit lehetett megkóstolni. A választék ugyan nem volt túl nagy, hiszen csak három ételből lehetett válogatni, de az indiai és iráni étkek egzotikuma kárpótolt ezért.
Nem feledkezhetünk meg a hagyományos SZOTE-kupáról sem, mely az első este programja volt, hol máshol, mint a SZOTE Klubban. A vetélkedőn, amit természetesen buli követ, korábban orvosok, jogászok és közgazdászok mérték össze erejüket. Egy ideje azonban az egészségügyi karok közötti vetélkedő váltotta ezt fel. „2006 óta van egy vándorkupa, amit másodjára nyertünk meg mi, gyógyszerészek. A tizenöt főből álló csapatoknak természetesen vidám feladatokat kellett megoldaniuk, például kari indulószerű dalt kellett írniuk, vagy szívószállal inniuk” – meséli Orha Anita, a GYTK HÖK elnöke, aki szintén az egyik szervezője a diáknapoknak.
Nemcsak a karok vetélkedhettek egymással, hanem a kollégiumok is a Techollax Kolirally elnevezésű versenyen. Ez – nem meglepő módon – feladatok tekintetében igen hasonló volt a karok közötti vetélkedőhöz. A győztes Jancsó-kollégium csapata pedig itt is egy vándorkupát nyert. Ugyanezen az estén filmklub is volt, ahol a Bakkerman című filmet lehetett megnézni, a két program pedig közös véget ért egy fergeteges Medica-bulival.
A szerda esti bulitól megviselt hallgatók a szabadtéri őrületen, ökörhússal csillapíthatták gyomorbántalmaikat. Az ökörsütés szintén hagyományos programja a SZEFHE-napoknak. Mint a rendezvénysorozat „atyjától”, Sági Zoltántól – aki idén szintén kilátogatott a szabadtéri programra – megtudom, már nem emlékeznek, hogy miért éppen ez lett a hagyományos étel, de az biztos, hogy kuriózumnak számít, nem sok hasonló programon lehet ökörhúst enni.
„Az ökör finom volt. Egyébként nem csak a buli miatt jó program a SZEFHE-napok. Régebben megfigyelhető volt egy kis távolságtartás a karok között, de mára – nagyrészt éppen ennek köszönhetően – ez eltűnt” – meséli István, az egyik résztvevő. „Az ilyen programok összehozzák az embereket, ami tök jó. Ide például nemcsak diákok jönnek, hanem orvosok és profok is” – folytatja a mellette ülő Balázs. És valóban, ahogy körülnézek, nem egy „fehérköpenyes” is feltűnik az asztaloknál.
Mielőtt indulnék, még megtudom, hogy a SZEFHE-napok egy várhatóan fergeteges bulival fog zárulni a SZOTE Klubban, sőt a következő héten after party is lesz ugyanott. Ami pedig a szeszélyes áprilist illeti, úgy tűnik, a jó hangulathoz tényleg nem feltétlenül kell napsütés.
 
Keresztes Judit

konyvtar_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár