2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2007  --  6. szám - 2007. március 12.  --  Sport
Bővülő támogatás
A közelmúltban újabb szegedi sportegyesületekkel bővült az SZTE által támogatott klubok köre. Az egyetem a férfikosarasok, a női vízilabdások és a vívók mellett másokat is bevonna az együttműködésbe, ráadásul tervek készülnek azzal kapcsolatban is, miként lehetne ösztöndíjakkal segíteni az itt tanuló élsportolók pályafutását.
A Szegedi Tudományegyetem sporttal kapcsolatos elképzeléseiben világosan ketté kell választani a tömegsportot és az élsportot érintő célokat – magyarázza Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes.
 
Tömegsport
 
Az SZTE minél több sportolási lehetőséget kíván biztosítani hallgatóinak, hiszen azt szeretné, ha a mozgásban gazdag, egészséges életmód az egyetemre járó fiatalok mindennapjainak szerves részévé válna. Jelenleg is zajlik a Hattyas sori egyetemi sportközpont fejlesztése, az egyetem most az ebben részt venni kívánó cégekkel tárgyal az elkövetkező munkálatokról, melyek megvalósulásával mind az ott felkészülő egyetemi sportszakosztályok, mind a testmozgásra vágyó diákok az eddigieknél is színvonalasabb és változatosabb környezetben edzhetnek majd. Ugyancsak nőtt a tömegsport jelentősége az összegyetemi programokban. Az Egyetemi Tavasz vagy az Alma Mater programsorozat keretében számos alkalommal nyílt lehetőség arra, hogy a hallgatók vagy a korábbi egyetemisták sportolhassanak.
 
Élsport
 
„Az élsortban való fokozott részvétel az egyetem marketingstratégiájának részét képezi” – beszél a koncepció második eleméről a rektorhelyettes. Ennek keretében megpróbálunk építeni arra, hogy Szegeden számos sikeres vagy sikerre éhes klub működik, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy az egyetem rajtuk keresztül is folyamatosan jelen legyen a helyi és országos médiában. Ilyen csapatokkal az SZTE 2003 őszén kötött először szerződéseket: mégpedig a Szeviép-Szeged női kosarasaival és a Pick Szeged férfikézilabda-együttesével. Ennek értelmében úgy próbálja segíteni a munkájukat, hogy az SZTE-n fizetős képzésben részt vevő játékosaik költségtérítését központi keretből kifizeti. A Pickkel és a Szeviéppel először három, illetve két évre kötött szerződéseket 2010-ig hosszabbították meg. Az egyetem népszerűsítését nagyban segíti, hogy neve megjelenik a csapatok mezén, kihelyezett molinói pedig a tévéközvetítéseken keresztül nézők ezreinek figyelmét kelthetik fel – gondoljunk csak a Pick BL-szereplésére vagy a tavalyi magyarkupa-győzelemére. S bár attól még messze állunk, hogy a Szeviép kosaras hölgyeit pécsi mintára „Peresztegi Nagy-egyetemként” tartsa számon a szakma, idei menetelésük szintén jó reklám az SZTE-nek is.
A megállapodások részeként az SZTE hallgatói ingyen látogathatják a Szeviép hazai mérkőzéseit, a Pick Szeged pedig egy szektornyi bérletet bocsát rendelkezésükre, melyet a kari hallgatói önkormányzatokon lehet felvenni. „A kézilabdameccseken sajnos az utóbbi időben nem mindig volt a legoptimálisabb a hallgatói jelenlét, sokszor kicsit foghíjas az SZTE-szektor, de már tárgyalunk az új EHÖK-elnökkel a bérletek minél hatékonyabb kiosztása ügyében” – mondja Badó Attila.
 
 
Az utóbbi időben van mit ünnepelni az alapszakaszt megnyerő SZTE-Szedeáknál...
Fotó: S. Cs.
 
Az SZTE a következő lépésben már olyan szerződések megkötésére törekedett, melyek révén névhasználati joghoz is juthat feltörekvő, egyetemközeli szegedi csapatok támogatásával. Ezeknek a megállapodásoknak az a legnagyobb előnye, hogy a főként egyetemistákból álló, az SZTE nevét viselő csapatok fenntartási felelőssége csak kis részben terheli az egyetemi költségvetést. 2006 őszén született kontraktus a vízilabdás lányokkal és a kosárlabdás fiúkkal: előbbiek Universitas Szeged néven az OB I/B-ben tempóznak, utóbbiak SZTE-Szedeákként nyerték meg nemrég az NB II Dél-alföldi csoportjának alapszakaszát. A vívók a következők, akik bekerülnek a a támogatási körbe, de mint azt a rektorhelyettestől megtudtuk, az egyetem nem zárkózik el a több mint egy tucat SZTE-s diákot foglalkoztató Tisza Volán-Szeviép labdarúgócsapata felé történő nyitástól sem. Mindehhez szenátusi jóváhagyás szükséges, de a rektorhelyettes szerint a legfőbb döntéshozó testület már eddig is bizonyította, hogy a sportban rejlő óriási lehetőséget nem kívánja elszalasztani.
Az élsporttal történt kapcsolatfelvétel már kézzelfogható hasznot is eredményez – tájékoztat Badó Attila. Egyes csapatok közvetlenül is végeznek egyetemet népszerűsítő tevékenységet. Leveleket írnak a középiskolákba, s az egyetem által kínált lehetőségekre hívják fel a fiatalok figyelmét. Másrészt az SZTE-Szedeák iránt (mióta Mathias Kaemmerert is soraiban tudja) immár külföldről, Németországból is komoly a figyelem: egyre többen érdeklődnek, miként lehetnének úgy orvostanhallgatók Szegeden, hogy mellette ezt a tradicionális egyetemi sportágat is versenyszerűen űzik.
 
Sportösztöndíj?
 
Szabó Gábor rektor már 2003-ban, a Szeviéppel kötött szerződés kapcsán felvetette, hogy a nyugat-európai és amerikai gyakorlat szerint a sportoló magyar fiatalok számára is ösztöndíjakat kellene hirdetniük a hazai felsőoktatási intézményeknek. Badó Attila elmondta, hogy a fer bevezetésével, az ebből fakadó új típusú ösztöndíjrendszer keretein belül megnő a sportolói ösztöndíjak lehetősége, de emellett építeni kell külső, leginkább alapítványi forrásokra is. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és Török Márk EHÖK-elnök is kifejezte szándékát, hogy támogatni kívánja az élsportban részt vevő hallgatókat. A tervek szerint a következő hónapokban elfogadhatják az egyetem tehetséggondozó programját, melyben kiemelt szerep jut a sportolóknak.
Pintér M. Lajos

ulo_lepcso_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár