2024. május 18., szombat English version
Archívum  --  2008  --  5. szám - 2008. március 17.  --  Sport
Kihívás, nem többletteher
Egyből a mély vízbe dobták Hannauer Pétert. Az SZTE ÁOK végzős orvostanhallgatója első edzői feladataként tavaly decembertől az Universitas Szeged ifi és OB I B-s felnőtt női vízilabdacsapatának felkészítését végzi.
Mindkét fronton komoly feladat vár a 26 esztendős sportemberre. Az ifik hét mérkőzésből hetet veszítve a bajnokság utolsó helyén teleltek, ráadásként több súlyos vereségbe is beleszaladtak jobb feltételek között dolgozó riválisaik ellen. A felnőttek ezzel szemben végigszáguldottak az őszi fordulókon, mind a nyolc fellépésük során hibátlanok maradtak. Az ifiket közelíteni a középmezőnyhöz, a felnőttekkel – bár a tavaszi nyitányon becsúszott az első vereség – bajnoki címet nyerni: ez a következő hetek, hónapok programja Hannauer Péter számára. Nem mellesleg három szigorlat, szakdolgozatvédés és államvizsga az orvoskaron...
 
 
Hannauer Péter elégedett tanítványai hozzáállásával. Fotó: Segesvári Csaba
 
Varga Árpád technikai vezető – akivel egy csapatban pólózunk az OB II-ben – kérdezett rá egy alkalommal, vállalnám-e a feladatot. Mivel inkább kihívást és lehetőséget láttam a feladatban, mintsem többletterhet, ráadásul korábban az úszó- és lovassportban is dolgoztam már fiatalokkal, rövid gondolkodás után örömmel mondtam igent” – mondja az új szakvezető, aki a két gárdát hosszú időn át sikerrel irányító Kresák Józsefet váltotta a kispadon.
Elődjével – aki azóta már Írországban pólózik – kiváló a kapcsolata, maximálisan elismeri az általa végzett szakmai munkát. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lát finomítani valót a felkészítésben. „Joki kiváló fizikális és úszóalapokat adott a lányoknak, ami elengedhetetlenül szükséges, én viszont a labdajátékokra, a lövésekre, a labdakezelésre, a passzolás tökéletesítésére helyezem a fő hangsúlyt, mert itt látok hiányosságokat. Emellett szeretném elérni, hogy a gárda minden tagja egyformán komolyan vegye a vízilabdát” – beszél a terveiről Hannauer Péter, hozzátéve: az eddig eltelt időben minden játékosa hozzáállásával elégedett lehetett. „Nagyon aranyos a társaság, hamar elfogadtak, eddig tökéletes az együttműködés” – értékel.
Az új mester hat évvel ezelőtt krónikus vállsérülése miatt hagyta abba a profi vízilabdázást. Korábban hosszú ideig védett a szegedi utánpótláscsapatokban, egy évig a felnőttkeretnek is tagja volt, majd két évig Vásárhelyen szerepelt az OB I B-ben. „Mint a legtöbb szegedinek, nekem is Lihotzky Karcsi bácsi volt a mentorom, de később is kiváló edzők: Éles Vilmos, Lengyel Gábor, Horváth Viktor keze alatt dolgoztam. Barát Ferenccel tartozom egy korcsoportba, általában vele küzdöttem a csapatba kerülésért, ám el kell ismernem, ő alkatilag és képességekben is előttem járt. Vásárhelyen is remekül éreztem magam, ám sajnos az állandósult egészségügyi problémám miatt 2002-ben be kellett fejeznem a védést” – mesél pályafutásáról Hannauer Péter, aki hobbiszinten az OB II-es SZUVTE-ban azért még ma is pólózik: a mezőnyben, szélsőként veszik számításba. S ha már nyakába szakadt a nagy feladat, tervbe vette, hogy az edzői képesítést is megszerzi. Először azonban még az általános orvosi diplomáját szeretné kézbe venni.
„A lányoknak is azt sulykolom, hogy a tanulást tekintsék a legfontosabbnak, hiszen a vízilabdából talán negyven-ötven ember élhet meg élete végéig Magyarországon. Nélkülözhetetlen valamiféle piacképes diploma megszerzése, hiszen mindenkiből nem válhat edző” – vázolja hitvallását. ő maga – bár rendkívül elkeserítik az egészségügyben tapasztalható negatív irányú változások – az orvosi hivatás mellett kötelezte el magát. Leginkább az aneszteziológia, az intenzív terápia iránt érdeklődik, szakdolgozatát Szegesdi Ilona adjunktusnál készítette, s a rezidensképzésben is ezen szakterület vagy a fül-orr-gégészet felé kacsintgat.
Mire minden vizsgakötelezettségén sikeresen túljut, reményei szerint az Universitas Szeged lányainak már nyakába akasztották az OB I B-s aranyérmeket. A vezetőedző azt mondja: bár néhányan sérülés, családi vagy tanulmányi okok miatt átmenetileg szüneteltetik a játékot, s úgy tűnik, tavaszszal a három, Dunaújvárosból kölcsönvett fiatal pólós nélkül néznek szembe az ellenfelekkel, a tisztán szegedi keret képes lesz megfelelni az elvárásoknak.
„Természetesen szeretnénk bajnokok lenni, aztán majd – most vagy később, ha minden feltétel adott – az élvonalban is megmutatni magunkat. Mindent megteszünk a sikerért” – összegez.
 
Pintér M. Lajos
Bezár