2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2007  --  13. szám - 2007. október 8.  --  Sport
Klasszisok mellett válna klasszissá
Az újdonsült magyar férfikézilabda-bajnok háza táján nagy volt a jövés-menés a nyári holtszezonban. Nyolc játékos távozott, hét érkezett. Az érkezettek listáján találjuk a Pick Szeged saját nevelésű 19 éves balszélsőjét, Simon Bencét, az SZTE hallgatóját, akit az utánpótláscsapattól irányítottak át a felnőttek öltözőjébe.
Simon Bence tanulmányai mellett napi két edzéssel készül.
Fotó: S. Cs
 
Ebben az öltözőben, a „nagyok” között jelenleg csak válogatott játékos készül. Közülük tíz a magyar (Lele Ákos, Kiss Olivér és Simon Bence egyelőre utánpótlás-válogatott), három a román, kettő a montenegrói, kettő a szerb és egy a szlovén nemzeti keret tagja.
Simon Bence 15 évesen, viszonylag későn kezdett el komolyan, egyesületi keretek között kézilabdázni. Mindez nem látszott meg a teljesítményén, hiszen Bella Árpád, Nagy János és Avar György kezei alatt szépen bontogatta szárnyait. Kézilabdaberkekben mindenki tudta, hogy nagy tehetségnek számít, ám a szegedi közönség 2006. december 3-án a Pick Szeged-CBM Valladolid Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő szünetében jegyezhette meg nevét, amikor is megkapta a Badó László-kupát teljesítménye elismeréséül. Akkor háromezer-ötszázan tapsoltak neki. 2007 júliusában jött a következő elismerés, ekkor az egyesület profi szerződést ajánlott a játékosnak, amely 2012. július 31-ig szól.
Bence napi két edzéssel készül az előtte álló feladatokra, visszajátszik az utánpótláscsapatba, valamint az NB I/B-s Makó gárdájában is szerepel. Mint mondja, az tűnik reálisnak, hogy az első években a kisebb csapatok ellen kap szerepet Vladan Matics mestertől. Arra a kérdésre, hogy nehéz lesz-e bekerülni a csapatba, kik a fő vetélytársak, csak nevetett – érdemi választ nem tudott adni. Tudni kell, hogy a balszélső posztján játszik a negyvenszeres válogatott, magyar bajnok, magyarkupa-győztes Vadkerti Attila és a nyáron érkezett sztár, a 105-szörös szlovén válogatott Luka Zvizej, aki két éve Bajnokok Ligáját nyert a katalán csodacsapattal, a Barcelonával.
Bence mindenkivel jól megérteti magát, nincsenek kommunikációs problémák a csapatban, a román csapattársakkal angolul, míg az egykori Jugoszlávia területéről érkezőkkel többnyire magyarul beszél. Egyértelmű elvárása a csapattal szemben az első hely megőrzése a bajnokságban és a magyar kupa visszahozatala Szegedre. A Bajnokok Ligájában titkon reménykedik a legjobb négy közé jutásban, de rögtön hozzátette, hogy ez óriási szenzáció lenne. Ha nem kézilabda, akkor szívesen strandröplabdázik vagy kosárlabdázik barátjaival.
A fiatal reménység csak a parketten abszolválja remekül a dolgokat, hanem az iskolapadban is. Idén szeptembertől a Bölcsészettudományi Kar szociológia szakára (nappali tagozatra) nyert felvételt.
„Szerettem volna társadalomtudománnyal foglalkozni, ezért első helyen a pszichológiát, míg második helyen a szociológiát jelöltem meg. Nagyon örülök, hogy felvettek. Próbálok majd minden órára bejárni, de ez nehéz lesz a sok edzés miatt. Máté-Tóth András órái nagyon tetszenek, különösen a kvalitatív társadalomkutatás nevű kurzus” – árulta el.
Néhány csoporttársa, már felismerte az iskolában. „De nem járok pickes pólóban” – nevet.
 
D. T. I.
Bezár