2024. május 3., péntek English version
Archívum  --  2008  --  8. szám - 2008. május 5.  --  Sport
Rutint szereztek az SZTE-s kosarasok
Bár a bajnokság csak május 18-án fejeződik be, néhány mérkőzéssel a vége előtt nagy biztonsággal kijelenthető,  hogy az SZTE-Szedeák az alsóház élcsoportjában, azaz a 11-15. helyek valamelyikén végez a tavalyi feljutást követő első NB I B-s évében. Szép győzelmek és váratlan vereségek egyaránt tarkították az elmúlt hónapokat. A szezon egyik csúcspontjaként a gyakorlatilag az NB I B-s alakulatra épülő SZTE-csapat (képünkön)  elhódította az egyetemi-főiskolai bajnoki aranyérmet. Nyilas István vezetőedzőt, az egyik meghatározó játékost, Trényi Imrét és Badó Attila rektorhelyettest kértük értékelésre.
„Ragadjunk meg a B csoportban!” – ezzel a jelszóval vágott neki szeptemberben a pontvadászatnak az NB II bajnoka. Az SZTE-n tanuló kosarasok mellett mindössze két-három élvonalbeli rutinnal rendelkező „idősebb” játékost a keretében tudó SZTE-Szedeák zsinórban három győzelemmel kezdett, végül az alsóházi keresztbejátszásban kötött ki, ám a csapat háza táján nincs keserűség emiatt.
„Év elején a biztos bennmaradást tűztük ki célul, s nem is volt veszélyben a B csoportos tagságunk. Nagyon elégedett lennék, ha a végén sikerülne megcsípnünk a 13-14. helyet” – így Nyilas István vezetőedző, aki nyáron vette át az együttes irányítását, s a szezon második felében néhány összecsapáson játékosként is segítette társait. Mint mondja, az alapszakasz során elszenvedett kis különbségű vereségek a társaság rutintalanságának számlájára voltak írhatók. A szegediek jóval többet edzenek a riválisoknál, s a fiatal kosarasok többsége nem szokott ennyi terheléshez – a tapasztalat viszont állandósítani fogja majd a formát. „Ha a csapat gerince együtt marad, már a következő bajnokságban is sokat profitálhatunk az elvégzett munkából” – véli Nyilas István, aki szerint igazán kiugró teljesítményt egyik játékosa sem nyújtott idén, ám a jó átlagot mindenki hozta, ráadásul több ifjú tehetség is szép fejlődést mutatott.
 
Trényi Imre (labdával) arannyal zárta egyetemi sportkarrierjét.

Trényi Imre is egyetért mesterével: a megszerzett alapokkal jövőre már merészebb terveket is meg lehet fogalmazni. „A alapszakasz- és az alsóházi rájátszásbeli helytállással nemcsak magunknak, hanem támogatóinknak és szurkolóinknak is bizonyítottunk, jövőre viszont hitem szerint már mindenféleképpen megcélozhatjuk a felsőházat, az 1-10. helyet” – fogalmaz a kosaras.
A „névadó” egyetem is elégedett a szerepléssel. „Jóllehet a kezdeti sikerek után kis megtorpanás volt érezhető, mára ezen már sikerült túljutnunk. A továbblépés lehetőségét az egyetemi tehetséggondozó program fejlesztésében látom. A jó tanulmányi eredményekkel rendelkező, élsportoló hallgatók már most is kapnak sportösztöndíjat, szerintem e lehetőség bővítésével tudunk Szegedre csábítani olyan kosárlabdázó egyetemistákat, akik tovább erősíthetik az SZTE-Szedeák csapatát” – mondja a sportért is felelős rektorhelyettes. Badó Attila különösen arra büszke, hogy az NB I B-ben szereplő kosarasokra építő SZTE-csapat áprilisban egyetemi-főiskolai bajnoki címet szerzett. „Bármilyen siker a sportban vagy az egyetemi tevékenységek más területén az SZTE ismertségét, elfogadottságát és közvetve az egyetem iránt érdeklődő hallgatók számát növelheti. Fontos, hogy az ilyen eredmények hatására pozitív kép alakuljon ki a intézményről a szülőkben, illetve a jövendő hallgatókban, illetve hogy saját hallgatóink számára is példaképpé váljanak így mindazok, aki a tanulmányokon túl a sport vagy a kultúra területén jeleskednek” – fejtegeti.
Nyilas István játékosként három MEFOB-aranyat és egy bronzot zsebelt be, edzőként ez az első sikere. „Mivel országos bajnokságot nyertünk meg, igen komoly értéke van ennek a győzelemnek. Nagyszerű eredmény, hogy férfikosárlabdában jelenleg a szegedi egyetem a legjobb idehaza” – mondja. A „közgáz” kiegészítőn nemrég államvizsgát tett Trényi Imre is éremhalmozó: kosarasként egy bronz mellett neki is ez a harmadik aranya, nem mellesleg 2006-ban mint atléta gerelyhajításban is szerzett egy harmadik helyet... „Azért nyertünk, mert igazi csapatként működtünk a négyes döntőben. Remek érzés így befejezni az egyetemi sportkarrieremet, melynek során először olyan társakkal szerepeltem, mint Nyilas, Kiss, Kukla, Deák vagy Drahos, most pedig talán magam is nagyobb szerepet vállalhattam egy egészen más összetételű, de rendkívül tehetséges, sokra hivatott gárda győzelmében” – összegez.
P. M. L.
Bezár