2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2010  --  8. szám - 2010. szeptember 13.  --  Sport
A si­ker az égig ért
A fal­lab­da- után az egye­te­mi eve­zős-vi­lág­baj­nok­sá­got is nagy si­ker­rel ren­dez­te meg a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem. 30 or­szág több mint 450 ver­seny­ző­je vit­te Sze­ged és egye­te­münk jó hír­ne­vét. A Nem­zet­kö­zi Egye­te­mi Sport­szö­vet­ség (FISU) is elé­ge­dett volt, ami egy jö­vő­be­ni vb-pá­lyá­zat­nál so­kat ér­het.
Címkék: Sport

A tör­té­ne­ti hű­ség ked­vé­ért meg kell je­gyez­ni, hogy a sze­ge­di egye­tem már 2008-ban ké­szen állt a vi­lág­ese­mény meg­ren­de­zé­sé­re, de ak­kor még a Maty-ér nem fe­lelt meg a nem­zet­kö­zi eve­zős­pá­lya-elő­írá­sok­nak – így Belg­rád kap­ta a ren­de­zés jo­gát. 2010-ben azon­ban már min­den aka­dály el­há­rult, hi­szen szá­mos újí­tás mel­lett a pá­lyát szab­vá­nyos, nyolc­sá­vos­ra bő­ví­tet­ték, és lét­re­jött a Ma­gyar Eve­zős­szö­vet­ség, Sze­ged vá­ro­sa és az SZTE erős szö­vet­sé­ge. Mind­ezek után a pá­lyá­zó Ma­gyar Egye­te­mi és Fő­is­ko­lai Szö­vet­ség pá­holy­ban (sport­ol­da­lon egy sport­köz­hely ta­lán el­fér) érez­het­te ma­gát.

evezosvb2
A bronzérmes magyar könnyűsúlyú négyes a Maty-éren. Fo­tó: szegy
A vb-t meg­elő­ző hó­na­pok­ban a sze­ge­di egye­tem­nek az ad­mi­niszt­rá­ci­ós, akkred­itá­ciós és lo­gisz­ti­kai, va­la­mint a nyi­tó- és zá­ró­ün­nep­ség, il­let­ve az ered­mény­hir­de­tés meg­szer­ve­zé­sé­ben kel­lett je­les­ked­nie. A szö­vet­ség a szak­mai részt bo­nyo­lí­tot­ta, Sze­ged vá­ro­sa pe­dig hó­na alá nyúlt min­den olyan kez­de­mé­nye­zés­nek, me­lyek a si­ker fe­lé vit­ték a vi­a­dalt és a kap­cso­ló­dó ren­dez­vé­nye­ket.
Tér­jünk rá az eve­zés­re ma­gá­ra! A Haller-Pető és a Varga-Hirling si­ker­pá­rosok óta fel­nőtt ma­gyar eve­zős nem tu­dott ki­ug­ró ered­ményt el­ér­ni, de a jö­vő biz­ta­tó, mert az után­pót­lás­ban, fő­leg a 18 év alat­ti­ak­nál van jó né­hány ta­len­tum. A ma­gyar szak­em­be­rek elő­ze­te­sen ket­tő, eset­leg há­rom érem meg­szer­zé­sé­vel szá­mol­tak. Ezt el­sőd­le­ge­sen kön­­nyű­sú­lyú egy­pár­ban Haj­dú Zsu­zsá­tól és a nor­mál­sú­lyú kor­má­nyos nél­kü­li ket­tes­ben a Si­mon Bé­la, Ju­hász Ad­ri­án pá­ros­tól vár­ták, va­la­mint bíz­tak egy meglepetésered­mény­ben. A meg­le­pe­tés meg­szü­le­tett, hi­szen a fér­fi kön­­nyű­sú­lyú né­gye­sünk (Bartha Zol­tán, For­rai Dá­vid, Ve­réb Dá­vid, Dumitrás Ist­ván) fel­áll­ha­tott a do­bo­gó al­só fo­ká­ra, ez­zel egy­ben meg­sze­rez­ve a leg­ered­mé­nye­sebb ma­gyar egy­ség cí­met is. A 31 fős ma­gyar csa­pat a 13 szám­ból 11-ben in­dult, köz­tük az SZTE szí­ne­i­ben a Radics Ben­ce, Tari Já­nos, Pozsár Ben­ce és Fe­hér Sza­bolcs al­kot­ta kön­­nyű­sú­lyú né­gyes. Az EDF Démász-Szegedi VE eve­ző­sei vé­gül nagy csa­tá­ban a B dön­tő­ben di­a­dal­mas­kod­tak, ami ös­­sze­tett­ben a he­te­dik he­lyet je­len­tet­te.
„A vi­lág­baj­nok­ság na­gyon jó vissz­hang­gal zá­rult, a spor­to­lók­tól di­csé­re­tet kap­tunk, és még min­dig fo­tó­kat, in­for­má­ci­ó­kat, cí­me­ket kér­nek tő­lünk. Sőt egy hó­nap­pal a meg­mé­ret­te­tés után még min­dig jön kö­szö­nő e-mail. Kü­lön tet­szett a ver­seny­zők­nek az, ami­kor vé­gig­vo­nul­tak a Ká­rász ut­cán, s a kor­zón ülő sze­ge­di­ek meg­tap­sol­ták őket, pa­csiz­tak és fényképezkedtek ve­lük. A Nem­zet­kö­zi Egye­te­mi Sport­szö­vet­ség el­is­me­ré­sét is ki­vív­tuk: a dön­tők után a hi­va­ta­los pro­to­kol­lá­ris szö­ve­ge­ket túl­lép­ve mél­tat­ták a szer­ve­zést, a sze­ge­di egye­te­met és a vá­rost. Ugyan­ak­kor mi, szer­ve­zők is há­lás hely­zet­ben vol­tunk, mert sé­rü­lés nem tör­tént, fe­gyel­mi ügyet nem kel­lett in­dí­ta­ni, és a kol­lé­gi­u­mok túl­él­ték a ver­seny utá­ni fá­radt gőz ki­en­ge­dé­sét” – mond­ta Sza­bó Jó­zsef, a vb szer­ve­ző­bi­zott­sá­gá­nak tag­ja, az egye­te­mi sport­köz­pont ve­ze­tő­je.
2006 fal­lab­da vb. 2010 eve­zős vb. Mi jön 2014-ben?
„A FISU két­éven­te cir­ka negy­ven sport­ág­ban ren­dez vi­lág­baj­nok­sá­got, me­lyek­ben meg­ha­tá­ro­zott idő­pont­ra ké­ri a pá­lyá­za­to­kat. 2014-ig min­den vi­lág­baj­nok­ság el­kelt, a kö­vet­ke­ző pá­lyáz­ha­tó kör 2016-ban lesz. Sze­ged a kör­nye­ző te­le­pü­lé­sek­kel – lásd Hód­me­ző­vá­sár­hely, uszo­da –, kar­ölt­ve si­ke­re­sen pá­lyáz­hat­na pél­dá­ul egy ké­zi­lab­da-, egy úszó- vagy egy tor­na-vi­lág­baj­nok­ság meg­ren­de­zé­sé­re” – vé­li a sport­köz­pont ve­ze­tő­je.
2016 még odébb van, de ta­lán már le­het mor­fon­dí­roz­ni.

Dlusz­tus T. Im­re

Bezár