2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2010  --  8. szám - 2010. szeptember 13.  --  Sport
Szedeákos sze­ren­cse­pró­ba: egye­te­mis­ták az elit­ben
Az NB I/B baj­no­ka­ként az SZTE hat­ha­tós tá­mo­ga­tá­sá­val im­már a leg­ma­ga­sabb osz­tály rajt­já­ra ké­szül a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák fér­fi ko­sár­lab­da­csa­pa­ta. A sze­ge­di gár­da szak­mai stáb­já­ban és ke­re­té­ben is tör­tén­tek vál­to­zá­sok a nyá­ron. A cél egy­ér­tel­mű: meg­ka­pasz­kod­ni az A cso­port­ban.
Címkék: Sport

A Szedeák hét év után ke­rült vis­­sza a leg­job­bak kö­zé, a Ti­sza-par­ti­ak 2001 és 2003 kö­zött sze­re­pel­tek az NB I/A-ban. Az újon­c­e­gyüttes cél­ja az el­ső sze­zon­ban nem is le­het más, mint a biz­tos benn­ma­ra­dás. En­nek ér­de­ké­ben erő­sí­tet­ték meg a ke­re­tet: vis­­sza­tért a ko­moly A cso­por­tos múlt­tal ren­del­ke­ző Kiss Zsolt és Dra­hos Gá­bor, meg­sze­rez­ték az U20-as vá­lo­ga­tott Hájer Ádá­mot, a te­het­sé­ges fi­a­tal szerb cen­tert, Nebo­jsa Dukic­sot, s tesz­tel­nek egy ame­ri­kai kö­zép­já­té­kost is Bryson McKenzie sze­mé­lyé­ben. A ta­va­lyi gár­dá­ból Gé­mes Le­ven­te, Ko­vács Dá­vid és Rezák Ta­más tá­vo­zott.

szedeak
Bryson McKenzie, az amerikai óriás megoldhatja a centergondokat.
Sze­rep­cse­re tör­tént emel­lett a szak­mai irá­nyí­tás­ban. A ta­pasz­talt, ru­ti­nos mes­ter, Fo­dor Pé­ter lett a ve­ze­tő­edző, míg Bonifert Do­mon­kos má­sod­edző­ként se­gí­ti. „Sa­ját dön­té­sem volt, hogy nem sze­ret­ném fel­ad­ni a Natur­texnél vál­lalt ál­lá­so­mat, s mi­vel az A cso­port­ban a ve­ze­tő­edzői poszt tel­jes em­bert, tel­jes szak­em­bert kí­ván, egyet hát­ra­lép­tem ezen a te­rü­le­ten” – si­e­tett le­szö­gez­ni Bonifert Do­mon­kos.
Ket­tős sze­rep­kör­ben foly­tat­ja azon­ban to­vább a mun­kát a B cso­por­tos si­ker ko­vá­csa: amel­lett, hogy má­sod­edző­ként te­vé­keny­ke­dik, a csa­pat ügy­ve­ze­tő­je­ként a me­ne­dzse­lés­ben, a sta­bil hát­tér meg­te­rem­té­sé­ben és a játékoskeret ki­ala­kí­tá­sá­ban ka­pott fel­ada­tot. „Rend­kí­vül fon­tos­nak tar­tom a csa­pat me­ne­dzse­lé­sét is. Úgy gon­do­lom, an­nak ide­jén 2001 és 2003 kö­zött akad­tak hi­á­nyos­sá­ga­ink ezen a té­ren. Azon le­szek, hogy se­gít­sek, hi­szen az épít­ke­zés alap­ja a hát­tér biz­to­sí­tá­sa, azt kö­ve­tő­en gon­dol­kod­ha­tunk elő­re­lé­pés­ben” – nyi­lat­koz­ta.
Ve­ze­tő­edző­ként te­hát az a Fo­dor Pé­ter irá­nyít­ja majd a to­váb­bi­ak­ban a gár­dát, aki már­ci­us óta szak­mai ta­nács­adó­ként mű­kö­dött köz­re Bonifert Do­mon­kos mel­lett. „Ter­mé­sze­te­sen szá­mí­tok Do­mon­kos se­gít­sé­gé­re, úgy gon­do­lom, csak a súly­pont­ok te­vőd­tek át, de lé­nye­gé­ben ugyan­úgy együtt dol­go­zunk majd to­vább. Ta­vasz­­szal nagy öröm­mel vál­lal­tam sze­re­pet a sze­ge­di fér­fiko­sár­lab­dá­ban, s dön­té­se­met egy­ál­ta­lán nem bán­tam meg, na­gyon jól ér­zem ma­gam a Szedeáknál. Az már csak hab a tor­tán, hogy is­mét az A cso­port­ban sze­re­pel­het a csa­pat” – így a szak­em­ber. Míg a Szedeák hét év, Fo­dor Pé­ter mind­ös­­sze né­hány hó­nap után tér vis­­sza az elit­be, hi­szen egé­szen feb­ru­ár vé­gé­ig ő irá­nyí­tot­ta az ak­kor vis­­sza­lé­pő Deb­re­cent. Ko­ráb­bi együt­te­sei élén re­mek si­ke­re­ket ért el: a Kör­mend­del és a Pakssal két baj­no­ki arany és négy ma­gyar­ku­pa-győ­ze­lem fű­ző­dik a ne­vé­hez. Sze­ge­den azon­ban – leg­alább­is az el­ső esz­ten­dő­ben – má­sok lesz­nek a cé­lok: sze­ret­ne meg­ka­pasz­kod­ni a leg­ma­ga­sabb osz­tály­ban a Ti­sza-par­ti ala­ku­lat.
„A meg­erő­sí­tett ma­gyar ma­gunk a cen­ter­poszt­ra szer­ződ­te­tett kül­föl­di ko­sa­ra­sok­kal al­kal­mas le­het ar­ra, hogy el­ér­jük ki­tű­zött a célt. Úgy gon­do­lom egyéb­ként, hogy az al­só­ház­ban a ta­va­lyi­hoz ha­son­ló­an a Sal­gó­tar­ján, a Dom­bó­vár, a Nyír­egy­há­za s ta­lán a Ka­pos­vár le­het a fő ri­vá­li­sunk. Sze­ret­nénk már az ele­jén is meg­fog­ni a fon­tos mec­­cse­ket, hogy ne kell­jen majd ka­pasz­kod­nunk a töb­bi­ek után” – be­szélt a ter­vek­ről a ve­ze­tő­edző.
A Szedeák fel­ké­szü­lé­se au­gusz­tus 16-án kez­dő­dött. Már az el­ső edző­mec­­cse­ken is át­es­tek a srá­cok, múlt hé­ten Kis­kun­fél­egy­há­zán, a Ma­lom-ku­pán ját­szot­tak Dra­hosék. A baj­nok­ság az ok­tó­ber 9-i hét­vé­gén kez­dő­dik. „Már most ígér­he­tem, hogy min­den mér­kő­zé­sen min­den egyes lab­dá­ért meg fo­gunk har­col­ni. Bí­zom ben­ne, hogy er­re a já­ték­ra ve­vő lesz a kö­zön­ség. Az ed­di­gi si­ke­re­ink­ben is nagy sze­re­pet ját­szott a lel­kes szur­ko­lók buz­dí­tá­sa, re­mé­lem, ősz­től mi­nél na­gyobb szám­ban lá­to­gat­nak majd ki mec­­cse­ink­re a sze­ge­di druk­ke­rek, kö­zöt­tük az egye­te­mi pol­gá­rok” – mond­ta Fo­dor Pé­ter.

P. M. L.

Bezár