2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2007  --  1. szám - 2007. január 22.  --  Sport
Sport felsőfokon
A magyar oktatási rendszer átalakulásában a testnevelés egyre mostohább körülmények közé kerül. Az óraszámok csökkenéséből és az osztályzás eltörlésére tett lépésekből kiderül, hogy egyre hangsúlytalanabbá válik az általános és középiskolai mozgásoktatás. Az egyetemek és a főiskolák jelenthetik az utolsó esélyt, hogy a fiatalok megkedveljék a mozgást.
A köz­pont­ban
 
Fel­mé­ré­sek bi­zo­nyít­ják, hogy  a negy­ven-öt­ven­éves kor­osz­tály az egész­ség­ügyi­leg leg­ve­szé­lyez­te­tet­tebb. Az in­fark­tu­sok szá­ma vé­sze­sen emel­ke­dik. A do­hány­zás, al­ko­hol és a drog egy­re „nép­sze­rűb­bek". A szív- és ér­rend­sze­ri meg­be­te­ge­dé­sek na­gyobb ré­sze meg­előz­he­tő len­ne a he­lyes élet­mód be­tar­tá­sá­val, a táp­lál­ko­zás, a mun­ka és a test­moz­gás har­mo­ni­kus ös­­sze­csen­gé­sé­vel. En­nek az élet­rend­nek a ki­ala­kí­tá­sá­hoz ne­vel­ni kell a di­á­kot, hogy fel­nőtt­ként el­ke­rül­hes­se a ve­szély­zó­nát.
 
 
Az egyetemi sportközpont szinte minden igényt kielégít.
A konditeremben a hallgatók izmaikat gyúrhatják.
 
A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem a fel­ső­fo­kú test­ne­ve­lés egyik gyöngy­sze­me. Az egy­ko­ri Ady té­ri sport­pá­lyák le­bon­tá­sá­val – ahol most az or­szág leg­na­gyobb és leg­mo­der­nebb könyv­tá­ra áll – az egye­tem­nek le­he­tő­sé­ge nyílt egy na­gyobb sport­köz­pont lét­re­ho­zá­sá­ra a ko­ráb­bi Hattyas so­ri lak­ta­nya te­rü­le­tén. A he­lyi­sé­ge­i­ben és fel­sze­relt­sé­gé­ben is kor­sze­rű­nek mond­ha­tó lé­te­sít­mény szin­te min­den igényt ki­elé­gít. A tor­na­te­rem­ben ko­sár­lab­dá­zás­ra, röp­lab­dá­zás­ra és tol­las­lab­dá­zás­ra nyí­lik le­he­tő­ség. A ze­nés te­rem­ben tánc-, ae­ro­bic- és más fit­nesz­foglalkozá­sokat tar­ta­nak. A kon­diterem­ben a hall­ga­tók iz­ma­i­kat gyúr­hat­ják, és az asz­ta­li­te­nisz sze­rel­me­sei is fe­dett tér­ben ütö­get­he­tik a lab­dát. Jó idő­ben – vagy akár rossz idő­ben jól fel­öl­töz­ve – sza­bad­té­ri pá­lyák so­ka­sá­ga ké­nyez­te­ti a tett­re kész di­á­ko­kat. Van spe­ci­á­lis street­ball- és ha­gyo­má­nyos ko­sár­lab­da­pá­lya is. A fo­cis­tá­kat négy asz­falt bo­rí­tá­sú, ki­vi­lá­gí­tott pá­lya vár­ja. Két mű­anyag bo­rí­tá­sú pá­lyán a te­nisz ked­ve­lői ütö­get­het­nek. Aki a ma­gányt ked­ve­li, és ép­pen ti­be­ti tú­rá­já­ra edző­tá­bo­ro­zik, a par­ko­sí­tott zöld gye­pen biz­to­san jól fog­ja érez­ni ma­gát ko­co­gás köz­ben.
 
A vá­ros­ban
 
A sport­köz­pon­ton kí­vül is szá­mos le­he­tő­ség csá­bít­ja a sze­ge­di hall­ga­tó­kat. Új­sze­ge­den az Er­zsé­bet li­get­ben töl­gyek, pla­tá­nok ár­nyé­ká­ban hat sa­la­kos te­nisz­pá­lya vár­ja a böl­csész röp­tét vagy a tétékás ászt. A JGYPK Etel­ka so­ri sport­csar­no­ka el­ső­sor­ban a test­ne­ve­lés sza­kos hall­ga­tók kép­zé­se­it szol­gál­ja. Az Uni­ver­si­tas Sport Club Sze­ged­nek, az egye­tem sa­ját sport­egye­sü­let­ének is ez az épü­let ad ott­hont. Az egye­sü­let­ben spor­tol­ni kí­vá­nók­nak éves tag­dí­jat kell fi­zet­ni­ük, és nyolc szak­osz­tály kö­zül vá­laszt­hat­nak.  Ezek a sport­ágak az at­lé­ti­ka, a női és fér­fi ké­zi­lab­da, a női és fér­fi ko­sár­lab­da, a röp­lab­da, a lab­da­rú­gás, a tol­las­lab­da, a tor­na és a fal­má­szás.
Az EHÖK és a sport­köz­pont tá­mo­ga­tá­sá­val ked­vez­mé­nye­sen le­het igény­be ven­ni a Vá­ro­si Sport­uszo­dát. Sőt az es­ti úszás min­den nap­pa­li ta­go­za­tos hall­ga­tó szá­má­ra in­gye­nes. A ked­vez­mé­nyek kor­cso­lyá­zás­ra is igény­be ve­he­tők. A ko­ráb­bi SZOTE sport­lé­te­sít­mé­nyei ön­költ­sé­ges ala­pon hasz­nál­ha­tók di­ák- és me­di­kusked­vez­mén­­nyel. Az új kli­ni­ka kert­jé­ben te­ni­sze­zés­re, fo­ci­ra, ko­sár­lab­dá­zás­ra nyí­lik le­he­tő­ség, sőt ka­jak-ke­nu is köl­csö­nöz­he­tő, ha a nyá­ri vizs­ga­idő­szak előtt a Ti­sza vi­zén sze­ret­ne fel­töl­tőd­ni a hall­ga­tó.
 
FEJLŐDÉS
Szabó József, a sportközpont vezetője a folyamatos megújulásról és a távolabbi tervekről is beszélt. A közelmúltban készültek el a zenés és konditerem két új szárnyával, melyben két kisebb terem és öltöző kapott helyett. Itt a népszerű zenés és küzdősportok kedvelői izzadhatnak majd. A központ hátsó, asztaliteniszterme mellett kialakítottak egy másik kisebb termet. Ide a floorball kedvelői jöhetnek, illetve a harcos kedvű „verekedők”. A falmászóterem vázát már felhúzták, és tavasszal minden bizonnyal használatra készen át is adják. A szabadtéri rendezvényekre egy féltetős, fedett szintet építettek. És külön öröm, hogy a művészet is helyet kap itt, hiszen az egykori Ady téri sportpálya díszkútját is felépítik. A talapzat és a vízelvezető már elkészült. Tavasszal a labdázó szobor is megérkezik. A távolabbi tervek között szerepel egy sportcsarnok felépítése. Az új városi uszodáért is erősen lobbizik az egyetem.
 
Az in­dex­ben
 
Sza­bó Jó­zsef fő­is­ko­lai do­cens, a sport­köz­pont ve­ze­tő­je la­punk­nak el­mond­ta, az egye­tem ar­ra tö­rek­szik, hogy a ta­nu­ló­i­val meg­sze­ret­tes­se a moz­gást. En­nek ér­de­ké­ben nem­csak az inf­rast­ruk­tú­rát fej­lesz­tet­ték, ha­nem min­den év­ben bő­ví­tik a vá­laszt­ha­tó test­ne­ve­lés­órák ská­lá­ját. A kö­te­le­ző test­ne­ve­lés­kur­zus tel­je­sí­té­sé­hez a di­á­kok ma már a leg­kü­lön­fé­lébb sport­ágak­ból vá­laszt­hat­nak. A te­ni­szen, ka­ja­kon, aer­o­bi­con és a ha­gyo­má­nyos sport­ága­kon kí­vül ma már a jó­ga (lásd lenti cikkünket), a vi­tor­lá­zás, a kor­társ tánc, az in­tim­tor­na és szá­mos küz­dő­sport is a fel­ve­he­tő kur­zu­sok kö­zé tar­to­zik (hely hi­á­nyá­ban le­he­tet­len mind­et fel­so­rol­ni). Az ext­rém spor­tok el­kö­te­le­zett­jei ta­nul­hat­nak sik­ló­er­nyőz­ni vagy bú­vár­kod­ni, de akár fal­ra is mász­hat­nak a To­po­lya so­ron. Az SZTE fon­tos­nak tar­ja, hogy a fel­men­tést igény­lők­től csak a leg­vég­ső eset­ben von­ja meg a moz­gást. A gya­kor­lat­ban ez azt je­len­ti, hogy a sport­köz­pont igyek­szik olyan kur­zu­so­kat is szer­vez­ni, me­lyek kön­­nyí­tett fog­lal­ko­zá­so­kat tar­tal­maz­nak. A mo­let­tebb höl­gyek­nek XXL-­tornát tar­ta­nak, a moz­gás­kor­lá­to­zott hall­ga­tók­nak pe­dig gyó­gytest­n­evelést. A rész­le­ges vagy tel­jes fel­men­tést igény­lő di­á­ko­kat egy or­vos vizs­gál­ja meg, aki szak­mai ta­ná­csá­val se­gí­ti a fi­a­talt a meg­fe­le­lő kur­zus ki­vá­lasz­tá­sá­ban, és a blic­ce­lő­ket ud­va­ri­a­san pró­bál­ja jobb be­lá­tás­ra bír­ni.
Em­lí­tést ér­de­mel­nek még az év kü­lön­bö­ző pe­ri­ó­du­sa­i­ban szer­ve­zett tá­bo­rok. Leg­nép­sze­rűbb a sítábor, amit a té­li hó­na­pok­ban Szlo­vé­nia, Auszt­ria vagy Szlo­vá­kia he­gye­i­ben ren­dez­nek. Meg­fe­le­lő je­lent­ke­ző ese­tén tu­risz­ti­kai és ví­zi tá­bor­ban tölt­het­nek el né­hány ka­lan­dos na­pot a hall­ga­tók. A ví­zi tú­rát a Ti­szán vagy a Rá­bán evez­he­tik vé­gig az ama­tőr mat­ró­zok.
Az egye­tem tavaly ran­gos sport­ese­mény­nek is ott­hont adott, hi­szen szín­vo­na­las kö­rül­mé­nyek kö­zött nagy si­ker­rel ren­dez­te meg az V. egye­te­mi-fő­is­ko­lai squash-világ­ba­jnok­sá­got.
A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem a spor­tot ked­ve­lő, a moz­gás­ra fo­gé­kony di­ák szá­má­ra az egyik leg­jobb vá­lasz­tás. A rek­re­á­ció te­rü­le­tén szin­te egyet­len igény sem ma­rad ki­elé­gí­tet­le­nül. A sport­köz­pont rá­adá­sul na­gyon ru­gal­ma­san mű­kö­dik. Ha egy új kur­zus be­in­dí­tá­sát ké­rik a hall­ga­tók, és eh­hez meg­fe­le­lő je­lent­ke­ző ös­­sze is gyű­lik, ak­kor az ok­ta­tó­tól és a sport­ági igé­nyek­től füg­gő­en ked­vez­mé­nyes költ­ség­té­rí­tés­sel vagy akár költ­ség­té­rí­tés nél­kül is ki­ír­ják az órát. Az egye­tem min­den, a moz­gás­sal és az egész­ség­gel kap­cso­la­tos ked­vez­mé­nye­zést szí­ve­sen fo­gad.
 
Do­bó Csa­ba

DSC_3290_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár