2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2007  --  1. szám - 2007. január 22.  --  Sport
A Sze­ged­re ke­rü­lő egye­te­mis­tá­kat sok­fé­le spor­to­lá­si és moz­gás­le­he­tő­ség vár­ja; de aki job­ban sze­re­ti csak néz­ni, itt azt is meg­te­he­ti. A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem nem­csak a tö­meg­sport, ha­nem az él­sport mel­lett is ma­xi­má­li­san el­kö­te­le­zett. A sze­ge­di él­sport­csa­pa­tok­kal ki­épí­tett együtt­mű­kö­dés egy­részt nö­vek­vő is­mert­sé­get hoz az egye­tem­nek ide­ha­za és kül­föld­ön, más­részt en­nek ré­vén iga­zolt spor­to­ló­kat le­het Sze­ged­re csá­bí­ta­ni.Ha SZTE és él­sport, ak­kor elő­ször ter­mé­sze­te­sen a ka­jak-ke­nu­sok­ról kell meg­em­lé­kez­nünk, hi­szen szá­mos olim­pi­ai, vi­lág- és Eu­ró­pa-baj­nok, il­let­ve vi­lág­ver­se­nye­ken ér­met szer­zett ki­vá­ló­ság (Jan­ics Na­ta­sa, Ke­resz­te­si Ale­xand­ra, Vaj­da At­ti­la, Joób Már­ton, Sík Már­ton, Csamangó At­ti­la) kop­tat­ja az egye­tem pad­ja­it. Az SZTE és a Démász-Szegedi Vízis­port-egyesület hos­­szú idő óta re­mek part­ne­rei egy­más­nak.
 
 
Az SZTE-Szedeák 2006/2007-es csapata.
 
Szin­tén több év­vel ez­előtt kö­tött tá­mo­ga­tói szer­ző­dést a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem a vá­ros leg­nép­sze­rűbb csa­pa­ta­i­val, a Pick Sze­ged fér­fi­ké­zi­lab­dá­sa­i­val, a Sze­viép-Szeged női ko­sa­ra­sa­i­val, a Sze­ged Be­ton fér­fi­pó­ló­sa­i­val és az El­ső Be­ton fut­sal­e­gyüttesév­el. En­nek ér­tel­mé­ben egye­bek mel­lett az SZTE hall­ga­tói in­gyen te­kint­he­tik meg a Sze­viép ha­zai mec­­cse­it, s a Pick is egy kü­lön szek­tor­nyi bér­le­tet bo­csá­tott az egye­te­mis­ták ren­del­ke­zé­sé­re. Min­den gár­dá­ban sok sze­ge­di egye­te­mis­ta sze­re­pel, a fut­sa­losok kü­lön SZTE-s csa­pa­tot is in­dí­ta­nak az NB II-ben Uni­ver­si­tas Sze­ged né­ven. Ugyan szer­ző­dés­sel még nem kö­töt­te ma­gá­hoz az in­téz­mény a me­gyei I. osz­tály­ban re­me­kül sze­rep­lő Ti­sza Vo­lán SC-Sze­viép fut­ball­csa­pa­tát, ám az ala­ku­lat jog­gal pá­lyáz­hat „A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem csa­pa­ta" cím­re, hi­szen akár a komp­lett kez­dő ti­zen­egyet ki le­het ál­lí­ta­ni az SZTE-n ta­nu­ló fi­a­ta­lok­ból.
2006-ban is to­vább bő­vül­tek az egye­tem és a sze­ge­di él­sport kap­cso­la­tai, az in­téz­mény együtt­mű­kö­dé­si meg­ál­la­po­dást kö­tött ugyan­is a Szedeák fér­fi­ko­sár- és a H2O Pó­ló női ví­zi­lab­da­csa­pa­tá­val, mely­nek ér­tel­mé­ben a fi­úk SZTE-Szedeák né­ven in­dul­tak az NB II Dél-al­föl­di cso­port­já­ban, a lá­nyok pe­dig Uni­ver­si­tas Sze­ged­ként sze­re­pel­nek az OB I/B-ben.
Kü­lö­nö­sen nagy re­mé­nye­ket fűz az egye­tem a fér­fi­ko­sa­ra­sok tá­mo­ga­tá­sá­hoz, a ter­vek és re­mé­nyek sze­rint az SZTE köz­re­mű­kö­dé­sé­nek ré­vén si­ke­rül­het új­ra a leg­ma­ga­sabb szint­re emel­ni a né­hány éve még a leg­job­bak kö­zött sze­rep­lő Szedeákot. Az SZTE edzés­le­he­tő­sé­get és mér­kő­zés­hely­színt is biz­to­sít a csa­pat­nak, me­lyet szin­te ki­zá­ró­lag egye­te­mis­ta fi­a­ta­lok al­kot­nak. Az el­ső sze­zon­ban ere­de­ti­leg az együt­tes ös­­sze­ko­vá­cso­lá­sát tűz­ték ki cé­lul, ám sor­ra jön­nek a győ­zel­mek, így im­már nyíl­tan az NB I/B-be va­ló fel­ju­tá­sért har­col­nak. (Az együt­tes­ről min­den in­for­má­ció meg­ta­lál­ha­tó a www.szte-szedeak.hu hon­la­pon.)
Aki te­hát sze­re­ti a mi­nő­sé­gi spor­tot, bi­zo­nyo­san meg­ta­lál­ja majd a szá­mí­tá­sát a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­te­men. Egész élet­re szó­ló sport­él­mé­nyek­kel lesz gaz­da­gabb a Ti­sza-par­ti vá­ros­ban el­töl­tött egye­te­mi évek alatt, s a le­lá­tók­ról SZTE-s hall­ga­tó­tár­sa­i­ért szo­rít­hat. Aki pe­dig va­la­me­lyik em­lí­tett sport­ágat ma­gas szin­ten űzi, ter­mé­sze­te­sen tárt ka­rok­kal vár­ják az egye­te­mi és az egye­tem ál­tal tá­mo­ga­tott klu­bok­ban.
P. M. L.
Bezár