2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2007  --  12. szám - 2007. szeptember 24.  --  Sport
SZTE-Szedeák: mindig magasabbra
A ko­sár­lab­da dur­va­sá­gok nél­kü­li, ko­moly kom­bi­ná­ci­ós já­ték, nem vé­let­le­nül vált egye­te­mi sport­tá. Je­len­leg a ma­gyar NB I/B-ben és az NB II-ben ös­­sze­sen 18 egye­te­mi együttes sze­re­pel, köz­tük a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem csa­pa­ta, mely SZTE-Szedeák né­ven ver­se­nyez im­már az NB I/B-ben.
 
Nyilas István (a labdával) kemény alapozást vezényelt a játékosoknak.
Fotó: S. Cs.
 
Kis múlt­idé­ző: a Szedeák tör­té­ne­te rö­vid, ám tör­té­né­sek­ben igen gaz­dag. 1992-ben Bonifert Do­mon­kos és Mol­nár Csa­ba hív­ta élet­re, hogy a Sze­ged SC meg­szű­né­se után a me­gye­szék­hely ne ma­rad­jon mi­nő­sé­gi ko­sár­lab­da nél­kül. A csa­pat a má­sod­osz­tály­ban in­dul­ha­tott, 15-16 éves gye­re­kek­kel. A nagy álom 2001-ben va­ló­sult meg, ugyan­is ek­kor ju­tott fel a klub a leg­job­bak kö­zé. Két ki­vá­ló év után jöt­tek az anya­gi prob­lé­mák és a har­ma­dik év vé­gén – a ki­len­ce­dik hely el­le­né­re – vis­­sza­lép­tet­ték a csa­pa­tot az NB I/A cso­por­tos  küz­del­mek­től. A 2003/2004., va­la­mint 2004/2005. évi sze­zon­ban az NB II-ben sze­re­pelt a le­gény­ség. 2005-re a tá­mo­ga­tá­sok to­vább csök­ken­tek, így az egye­sü­let ve­ze­tő­sé­gé­nek dön­te­nie kel­let, hogy a ren­del­ke­zés­re ál­ló for­rá­sok­ból a több mint 100 fős után­pót­lás­bá­zis vagy a fel­nőt­ta­laku­lat lé­te­zé­sét biz­to­sít­ja. Az egye­sü­let ve­ze­té­se az után­pót­lás fenn­tar­tá­sa mel­lett ha­tá­ro­zott, és kény­te­len volt fel­vál­lal­ni azt a dön­tést, hogy szü­ne­tel­te­ti a fel­nőttc­sap­at mű­kö­dé­sét. Ez az­zal a kö­vet­kez­mén­­nyel járt, hogy több mint öt­ven év után a 2005/2006-os sze­zon volt az el­ső évad, ami­kor Sze­ged­nek nem volt fel­nőtt fér­fi­ko­sár­lab­da-csa­pa­ta a Nem­ze­ti Baj­nok­ság­ban.
Ahogy 2006-ot a Szedeák tör­té­ne­te mély­pont­já­nak le­het ne­vez­ni, úgy ez az év egy­ben az új­já­szü­le­tés éve is. A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem és a Solvo Bio­tech­no­ló­gi­ai Zrt. ve­ze­tői úgy dön­töt­tek, hogy a Sole-Mizo Zrt. mel­lett az egye­sü­let fő tá­mo­ga­tó­i­vá lép­nek elő. A fel­nőttc­sap­at új­ra ösz­­sze­állt, és SZTE-Szedeák né­ven be­ne­ve­zett a Nem­ze­ti Baj­nok­ság­ba. A csa­pat já­té­ko­sa ki­zá­ró­lag az SZTE-vel hall­ga­tói jog­vi­szony­ban ál­ló vagy állt sze­mély, il­le­tő­leg a Szedeák után­pót­lás­csa­pa­ta­i­ban ko­ráb­ban sze­re­pelt já­té­kos le­het. 2007. jú­ni­us 2-án be­ju­tott az ala­ku­lat az NB II-es baj­nok­ság dön­tő­jé­be, ami azt je­len­tet­te, hogy egy osz­tályt fel­jebb lép­he­tett a gár­da (két csa­pat ju­tott fel). Vezsenyi Zol­tán csa­pa­ta ez­zel nem elé­ge­dett meg, a Nagykál­ló el­le­ni pá­ros mec­­csen az arany­ér­met is meg­sze­rez­ték. Két hó­na­pos pi­he­nő után au­gusz­tus 13-án kezd­ték el a fi­úk a fel­ké­szü­lést már Nyi­las Ist­ván ve­ze­té­sé­vel. A mes­ter­ről tud­ni kell, hogy ala­pí­tó já­té­ko­sa a Szedeák­nak, já­té­kos-pá­lya­fu­tá­sa so­rán meg­for­dult töb­bek kö­zött Ka­pos­vá­ron, az Alba­comp­ban és Hód­me­ző­vá­sár­he­lyen. Edző­ként ed­dig a Sze­viép női gár­dá­ját se­gí­tet­te egy rö­vid pe­ri­ó­dus­ban.
A héthe­tes­re ter­ve­zett ala­po­zó idő­szak las­san vé­get ér. A tré­ner na­pi két edzés­sel „ked­ves­ke­dett” já­té­ko­sa­i­nak, akik hét edző­mec­­csen lép­tek pá­lyá­ra (öt győ­ze­lem, két ve­re­ség), s biz­ta­tó tel­je­sít­ményt nyúj­tot­tak.
Az NB I/B Ke­le­ti cso­port­já­ban sze­rep­lő ver­seny­tár­sak: Tisza­újvárosi Phoenix, Jász­be­ré­nyi KSE, Univer-Kecskemét B, Ba­jai Bács­ka FKE, Óbu­dai Ka­szá­sok, Nagykál­lói KE, Deb­re­ce­ni Egye­tem KE, Elite Bas­ket, Bu­da­pes­ti Hon­véd SE. Szep­tem­ber 30-án (va­sár­nap) 17 óra­kor a Tisza­újváros el­len az újszege­di vá­ro­si sport­csar­nok­ban kez­di meg az alap­sza­kaszt a gár­da.
Öt új já­té­kos is ér­ke­zett, hár­man Kecs­ke­mét­ről, míg ket­ten Hód­me­ző­vá­sár­hely­ről: Var­ga Mi­hály, Tóth Vik­tor, Mé­szá­ros Já­nos, Ko­má­ro­mi Ger­gely, Far­kas Dá­ni­el. Rossz hír vi­szont, hogy Ma­gyar Ger­gely és Tóth Vik­tor sú­lyos sé­rü­lés mi­att az idén már nem áll­hat­nak ren­del­ke­zés­re.
A cé­lo­kat fir­ta­tó kér­dé­sünk­re Nyi­las Ist­ván azt vá­la­szol­ta: az el­sőd­le­ges cél­juk a bent­maradás és há­rom éven be­lül a sta­bil kö­zép­csa­pat­tá vá­lás.
Úgy le­gyen, és haj­rá Szedeák!
Dlusztus T. Imre
Bezár